anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

duminica, 05.02.2023

Topul pensiilor speciale plătite în judeţul Iaşi: cea mai mare – 43.381 lei brut pe lună

GALERIE
top, pensii speciale
 • top, pensii speciale
- +

Termenul a devenit atât de comun, încât și pensiile de serviciu sunt asimilate celor speciale, criteriul fiind mărimea lor

 

Categoria pensiilor „speciale” rămâne unul dintre subiectele delicate, mai mereu în atenția opiniei publice din România în ultima vreme. Încet, încet, „specialele” au inclus și pensiile de serviciu – deși acestea au fost de fapt primele, cele care au existat și înainte de 1990. „Specială” a rămas în cele din urmă referirea la cuantum – mult mai mare decât pensia medie obținută prin contributivitate după un stagiu de 35 de ani. Potrivit ultimelor raportări statistice, aceasta din urmă a fost în trimestrul II al anului 1774 de lei net la nivel național, 1691 de lei în județul Iași.

Sentimentul de inechitate socială nu a apărut odată cu adoptarea de către parlamentari a statutului lor, în 2006, lege prin care își acordau pensii, ci majorarea susținută a acestui venit lunar, care depășește în prezent 4000 de lei net pentru un mandat. Numărul maxim de mandate luate în calcul pentru stabilirea indemnizațiilor pentru limită de vârstă – cum se numește acest venit pe care și l-au aprobat aleșii – este 3.

Citiți ș: Cea mai mare pensie specială din Iaşi se ridică la 41.000 lei. Date explozive!

Înaintea ultimelor alegeri, modul de calcul al pensiilor speciale a fost subiect de campanie. Unul dintre actorii care strigau cel mai tare a dat și un termen de rezolvare a lor – 30 de zile. Așa cum era de așteptat, după alegeri entuziasmul a dispărut brusc. Totuși, de ochii lumii, a fost adoptată o lege despre care s-a știut din start că nu va trece de o instituție alcătuită tot din actuali și/sau viitori beneficiari ai unui asemenea venit, Curtea Constituțională.

De atunci, din 2021, discuțiile pe tema ținerii în frâu a creșterii pensiilor speciale – extinse dincolo de categoria parlamentarilor – nu a contenit: de la anulare totală, ceea ce constituționalii au arătat că nu vor permite, până la impozitarea lor, dar și aici până la un anumit nivel. CCR a arătat într-o decizie mai veche de respingere că 50 la sută impozit înseamnă confiscare a veniturilor.

O limită agreată cu cei de la Bruxelles în Programul Național de Redresare și Reziliență stă astăzi în coasta guvernanților: cheltuielile totale cu pensiile trebuie limitate la cel mult 9,4 la sută din PIB. Premierul liberal, el însuși beneficiar al unei pensii lunare de serviciu de 20 de mii de lei, insistă acum, alături de aliații de la PSD, pentru creșterea acestui procent.

În cele din urmă, Bucureștiul pare să încline spre un minim de modificări precum creșterea vârstei de pensionare și limitarea pensiei la o medie a veniturilor din ultimii câțiva ani de activitate. Acum, cei care îndeplinesc condițiile, se grăbesc să prindă ultimul tren al pensionării devreme cu un venit cât mai mare, pentru că încă sunt valabile stagiul minim de 20 de ani și 80 la sută din salariul brut pentru calculul pensiei.

Dar la cât se ridică acum aceste venituri? De la Casa Județeană de Pensii Publice Iași am aflat că cea mai mare pensie în plată la începutul anului în curs era de 43.381 lei brut. Ea este acordată potrivit prevederilor Legii statutului magistraților.

A doua pensie ca mărime din rândul celor de serviciu este pe numele unui fost funcționar parlamentar, 25.165 de lei (brut). În județul Iași este un singur beneficiar, în vreme ce numărul magistraților și grefierilor pensionați era de 206 la începutul anului.

Citiți și: Iată cifrele! Generaţia Z ne va plăti pensiile: judeţul Iaşi, cel mai „tânăr din ţară”. Moldova va fi „pepiniera” forţei de muncă a României 

Urmează, în ordine, pensiile acordate personalului aeronautic civil navigant profesionist, dintre care cea mai mare era la începutul anului de aproape 20 de mii de lei. Pentru foștii angajați ai Camerei de Conturi Iași, cea mai mare pensie în plată la începutul anului ajungea la aproape 13 mii de lei (brut).

La nivel național, cel mai mare venit de acest fel (din categoria pensiilor de serviciu) plătit prin Casa Națională de Pensii este de 50.359 lei brut, se arată în răspunsul primit la solicitarea Ziarului de Iași.

Cât privește pensiile de serviciu militare, răspunsul primit de la Casa sectorială a MApN indică un maxim de 40.176 de lei brut. La Iași, cel mai bine plătit pensionar MAI are o pensie lunară brută de 19.562 de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Stupida lex, sed lex!

Nicolae GRECU

Stupida lex, sed lex!

Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.

Blocul, pacoste sau nevoie?

arh. Ionel OANCEA

Blocul, pacoste sau nevoie?

Spre sfârşitul comunismului din România, posibilitatea obţinerii rapide a unui apartament la bloc era reală. Majoritatea populaţiei urbane trăia în cartiere de locuinţe colective. Ambiţiile partidului comunist au fost anularea proprietăţii private, demolarea caselor cu grădină şi mutarea proprietarilor în apartamente cu chirie modică. Aproape au reuşit. 

Ca piatra-n lac

Radu POPESCU

Ca piatra-n lac

Până nu demult, atunci când Rusia încă se simțea aproape ca acasă în Republica Moldova, Kremlinul nu avea prea multe bătăi de cap legate de posibilele aspirații ale Chișinăului de a se apropia de Uniunea Europeană. Chiar și după 2009, momentul dispariției din prima linie a lui Vladimir Voronin și a comuniștilor moldoveni, primele guverne reformatoare și proeuropene de peste Prut erau temperate repejor de către Rusia atunci când mergeau parcă mai des în vizită la Bruxelles decât la Moscova.

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.