anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Cel mai bine plătit magistrat pensionar din Iaşi îşi poate cumpăra în fiecare lună o maşină nouă

Cea mai mare pensie specială din Iaşi se ridică la 41.000 lei. Date explozive!

GALERIE
magistrat
 • magistrat
- +

O analiză realizată de „Ziarul de Iaşi“, în baza datelor oficiale furnizate de Casa de Pensii, arată că impactul bugetar anual produs de pensile foştilor magistraţi din judeţul Iaşi este de aproximativ 500.000 de euro pe lună, adică 6 milioane de euro pe an Cel mai bine plătit încasează 41.000 de lei brut, cât un Logan cu echipare mijlocie. In medie, un magistrat-pensionar ieşean primeşte „în mână“, lunar, 17.000 de lei. Cât 25 de pensionari „nespeciali“, care încasează pensia minimă.

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) arată într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“ că, în prezent, în judeţul nostru există 125 de pensionari, foşti judecători sau procurori. Ex-magistraţii beneficiază de o pensie de serviciu stabilită prin Legea 303/2004, mai cunoscută în spaţiul public sub denumirea de „pensie specială“.

E vorba de o indemnizaţie calculată la 80% din ultimul salariu, inclusiv sporurile, şi nu pe principiul contributivităţii la sistemul de pensii, cum se calculează în cazul altor categorii profesionale. Iar pensia medie a unui fost procuror sau judecător nu este deloc de neglijat. „Pensia medie în cadrul acestei categorii de pensie de serviciu este de 18.981 de lei“, se arată în răspunsul remis ziarului de CNPP. Din această sumă brută se scade lunar impozitul de 10%, reieşind că media pensiilor celor 125 de foşti magistraţi ieşeni este de 17.000 de lei. Spre comparaţie, salariul net al preşedintelui României este, în prezent, de aproximativ 15.000 de lei.

Cine e pe primul loc?

Cea mai mare pensie a unui fost magistrat ieşean este, potrivit datelor furnizate de aceeaşi sursă, în valoare de 41.606 de lei brut. Nu a fost făcut public numele acestui fericit pensionar, însă potrivit unor surse ar fi vorba de un ieşean care ar mai avea o pensie de serviciu, pe lângă cea de magistrat. În contrapondere, cea mai mică indemnizaţie acordată în baza Legii 303/2004 este în valoare de 5.572 de lei brut, însă ea ajunge la urmaşul unui fost magistrat. „Plata Pensiilor de serviciu se suportă atât din Bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), cât şi din Bugetul de stat (BS), astfel: pentru partea de pensie aferentă sistemului contributiv (calculată pe baza punctajului mediu anual) plata se realizează din Bugetul asigurărilor sociale de stat, iar diferenţa dintre pensia de serviciu (stabilită în conformitate cu legea specială) şi pensia aferentă din sistemul public de pensii se realizează din bugetul de stat“, ne-a transmis CNPP.

Cine mai încasează pensie de serviciu

În evidenţele Casei Judeţene de Pensii Iaşi mai există şi alte tipuri de pensii de serviciu. E vorba de 2 foşti parlamentari, 39 de persoane care au lucrat în aviaţia civilă din România, 23 care au lucrat la Curtea de Conturi şi 75 de grefieri. „Menţionăm că sistemele neintegrate sistemului public de pensii sunt: sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege, sistemul de pensii al avocaţilor, Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Apărării Naţionale, respectiv a Serviciului Român de Informaţii“, a mai transmis CNPP.

În medie, potrivit datelor cumulate din surse publice, un fost poliţist încasează o pensie de 4.700 de lei, în fost militar de 3.800 de lei şi un fost angajat SRI de 5.000 de lei. Un fost aviator are o pensie medie de 10.000 de lei, în timp ce un ex-parlamentar de 4.500 de lei. Avocaţii pensionari au şi ei o pensie medie de 4.000 de lei, asemănătoare cu cea a grefierilor, care încasează în jur de 4.500 de lei. Foştii angajaţi de la Curtea de Conturi au o pensie medie de 7.800 de lei, iar foştii diplomaţi de 5.500 de lei. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a declarat, ieri, la Adevărul Live, că singurii care ar trebui să mai primească pensii speciale sunt, în opinia sa, foştii militari şi, eventual, poliţiştii. „Cred că ne trebuie un moment zero să discutăm de pensii pe principiu de contributivitate. Înţeleg situaţia celor din armată, plecând de la solde. Înţeleg că şi în privinţa poliţiştilor e chestiune similară. De ce nu e special un bibliotecar? Şi el inspiră praf. Vin de la Casele de pensii din Bucureşti şi am văzut că în arhivă era un praf de neimaginat. Cred că toate categoriile, cu excepţia Armatei, ar trebui să se întoarcă la principiul contributivităţii. Avem nişte decizii CCR însă“, a declarat ministrul. 

Acest text a mai fost publicat de “Ziarul de Iaşi” pe data de 15 ianuarie 2020. În această perioadă cotidianul nostru face o retrospectivă a celor mai reprezentative texte publicate pe parcursul anului trecut.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.