De Sănătate

Punem punctul pe știi

Tot mai multe cazuri de copii de grădiniţă diagnosticaţi cu diabet. Ce se întâmplă doctore?

joi, 10 mai 2018, 01:50
3 MIN
 Tot mai multe cazuri de copii de grădiniţă diagnosticaţi cu diabet. Ce se întâmplă doctore?

„Majoritatea părinţilor caută o explicaţie, se gândesc cu ce au greşit, însă din păcate prevenţia primară a diabetului de tip I nu se poate face, nu îl putem preveni“, ne-a declarat dr. Carmen Oltean, medic primar la Clinica de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice

În fiecare săptămână, cel puţin un copil este diagnosticat cu diabet zaharat de tip I insulinodependent la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi. Medicii spun că tendinţa este generalizată inclusiv la nivel mondial, însă problema majoră ar fi că această afecţiune este descoperită la vârste tot mai mici, fiind vorba şi de copii de câteva luni. Doar săptămâna trecută au fost diagnosticate cinci cazuri noi, trei dintre acestea fiind în cazul unor copii cu vârsta de sub patru ani. Săptămâna aceasta, a fost diagnosticată deja o fetiţă de 10 ani cu diabet zaharat de tipul I. Medicii încearcă să găsească şi o explicaţie a acestei tendinţe, fiind vorba despre mai multe aspecte care au influenţat în timp aspectul genetic.

„În ultimii ani există o tendinţă mondială de a creşte numărul cazurilor noi diagnosticate la copii, iar în acelaşi timp scade vârsta la care debutează cazurile. În apariţia diabetului este incriminată pe de o parte componenta genetică, factorul ereditar, care nu poate fi influenţat, dar şi factorii favorizanţi. Printre aceşti factori se numără bolile copilăriei, diverse infecţii virale, toxicele din apă, aer, dar şi cele din mâncare, diverşi conservanţi care nu existau în urmă cu 20 de ani de exemplu“, a precizat dr. Carmen Oltean, medic primar la Clinica de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul unităţii medicale. De exemplu, anul trecut, în 2017 aici au fost diagnosticate aproximativ 80 de cazuri noi, iar în anul 2016 au fost descoperite 85 de cazuri noi. „Atunci când copiii sunt diagnosticaţi, majoritatea părinţilor caută o explicaţie, se gân­desc cu ce au greşit, însă din păcate prevenţia primară a diabetului de tip I nu se poate face, nu îl putem preveni“, a mai completat medicul ieşean. Diabetul de tip I este diferit de diabetul de tip II, cel de tip I fiind o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă celulele pancreatice care produc insulină, cauzele exacte care stau la baza declanşării acestuia nefiind cunoscute. Pe de altă parte, diabetul de tip II apare pe fondul mai multor factori, fie o predispoziţie genetică, fie factori legaţi de stilul de viaţă, ca obezitatea şi sedentarismul.

Cazurile de copii care suferă de diabet tip II în Iaşi sunt însă mai puţine decât cele de tip I. Medicii spun însă că diabetul de tip II este încă o raritate în patologia pediatrică, apărând la vârste mult mai mari, pe fondul obezităţii şi a lipsei unui stil de viaţă sănătos.

Primele simptome ale diabetului zaharat la copil:

1. Iritabiliatea. Copilul are schimbări dese de dispoziţie, se supără uşor sau este mai morocănos decât de obicei.

2. Senzaţia permanentă de sete sau foame. Bea mai multă apă decât în mod obişnuit, fără să fi intervenit o schimbare în condiţiile de mediu, cum ar fi căldura excesivă, şi începe să ceară mai mult de mâncare

3. Micţiuni frecvente şi oboseală cronică. Copilul începe să ude patul noaptea sau merge mai des la toaletă. De asemenea, pentru că este privat de glucoză, are momente în care este foarte obosit, chiar apatic.

4. Pierdere în greutate şi tulburări de vedere. Cu toate că mănâncă mai mult, copilul slăbeşte foarte mult şi repede. Din cauza lipsei de energie, muşchii şi ţesuturile se atrofiază, iar copilul începe să vadă în ceaţă.

Comentarii