Turcia şi Grecia au reluat convorbirile asupra disputelor maritime după cinci ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Turcia şi Grecia au reluat convorbirile asupra disputelor maritime după cinci ani

GALERIE
Turcia and Grecia
  • Turcia and Grecia
- +

Turcia şi Grecia au reluat luni convorbirile menite să abordeze disputele maritime de lungă durată, după o întrerupere de cinci ani şi luni de tensiuni în Mediterana de Est, relatează Reuters şi AFP. Turcia a anunţat că vrea "să rezolve problemele" cu Grecia privind explorarea zăcămintelor de hidrocarburi în Mediterana de Est, la finalul discuţiilor pentru dezamorsarea crizei.

Cele două state vecine membre NATO sunt în dispută din cauza unor zone revendicate din Mediterana şi a drepturilor aferente la resursele energetice, dar şi a spaţiului aerian şi a statutului anumitor insule din Marea Egee. Cele două părţi au realizat puţine progrese în cele 60 de runde de discuţii din 2002 şi până în 2016. Planurile pentru reluarea convorbirilor au eşuat anul trecut din cauza trimiterii, de către Turcia, a unei nave de cercetare seismică în apele disputate şi a dezacordurilor privind ce subiecte ar trebui abordate. Nava a revenit în port în Turcia anul trecut.

Ankara şi Atena au convenit în această lună să reia convorbirile la Istanbul, într-un test pentru speranţele Turciei de a-şi ameliora relaţiile cu UE, care a susţinut statul membru Grecia în dispută şi a ameninţat Turcia cu sancţiuni. În contextul în care convorbirile s-au reluat, ministrul francez al apărării, Florence Parly, a declarat că Franţa va prezenta propuneri Greciei pentru reînnoirea flotei sale de fregate şi că a semnat un contract de 2,5 miliarde de euro pentru achiziţionarea a 18 avioane de luptă Rafale.

"Sub puternicul leadership al preşedintelui nostru, soluţia la toate problemele, inclusiv cea din Marea Egee, este posibilă şi voinţa noastră de a realiza acest lucru este puternică", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, care a luat parte la convorbirile de luni. "Pacea şi stabilitatea regională sunt în interesul tuturor", a mai postat el pe Twitter, la finalul discuţiilor.

Discuţiile exploratorii sunt menite la identificarea unui teren comun în chestiunile disputate care să permită negocieri oficiale. Însă, în pofida faptului că au fost de acord să reia discuţiile, Ankara şi Atena nu au părut să fie de acord asupra subiectelor ce urmau să fie abordate luni.

Atena a anunţat că va discuta numai despre demarcarea zonelor economice exclusive şi a platformei continentale în Marea Egee şi Mediterana de Est şi nu chestiuni legate de "suveranitatea naţională", în timp ce Ankara a precizat că vrea ca toate chestiunile, inclusiv spaţiul aerian şi insulele din Marea Egee, să fie discutate.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Christos Tarantilis, a declarat luni că Grecia "participă la discuţii cu bună credinţă şi aşteaptă ca şi Turcia să facă la fel", reiterând poziţia Greciei că aceste convorbiri sunt neoficiale şi axate numai pe zonele maritime.

Agenda discuţiilor de luni, care au durat peste trei ore, nu a fost dezvăluită. O altă rundă de discuţii este aşteptată să aibă loc la Atena, a declarat o sursă diplomatică din Grecia pentru Reuters, fără a furniza alte detalii. Informaţia a fost confirmată pentru France Presse de surse diplomatice turce, care nu au avansat nici ele o dată.

SURSA: Agerpres

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.