UE va tăia 70% din fondurile europene ale Ungariei, plus întregul PNRR

miercuri, 14 septembrie 2022, 13:15
1 MIN
 UE va tăia 70% din fondurile europene ale Ungariei, plus întregul PNRR

Ziarul austriac Die Presse anunţă că Ungaria va rămâne fără fondurile de peste 5 miliarde de euro din PNRR, dar şi fără circa 70% din principalele programe finanţate cu fonduri UE în exerciţiul bugetar 2021-2027.

Decizia ar urma să fie anunţată de comisarul european pentru buget, austriacul Johannes Hahn, în zilele următoare, scrie g4media.ro.

Motivul tăierii fondurilor, fără precedent în UE, este încălcarea repetată de către guvernul Viktor Orban a regulilor statului de drept, precum şi încălcarea independenţei justiţiei.

În plus, guvernul Orban este acuzat că direcţionează sume uriaşe din fondurile europene către reţeaua de oligarhi din jurul său.

Potrivit unei scrisori interne a comisarului pentru buget Johannes Hahn , citate de Die Presse, 70 la sută din fondurile cuvenite Ungariei în trei programe operaţionale ale UE ar urma să fie reţinute. În plus, fluxul de bani către fundaţii de interes public controlate de apropiaţi ai premierului Viktor Orbán, va fi oprit.

Înfrângerea ruşilor în Harkov şi retragerea lor în Doneţk, marcate de propaganda de stat a Kremlinului în deschiderea agenţiei de ştiri TASS

Ungaria ar avea dreptul la un total de 21,7 miliarde de euro în actuala perioadă bugetară, din 2021 până în 2027.

Comentarii