Ultimatum pentru Al-Assad

marți, 10 septembrie 2013, 01:50
4 MIN
 Ultimatum pentru Al-Assad

Americanii au oferit un ultimatum de o săptămână Siriei, interval de timp în care regimul de la Damasc trebuie ă predea armamentul chimic de care dispune. Surprinzător, Rusia s-a raliat poziţiei americane. 

Atacuri militare în Siria ar provoca o "explozie de terorism" în întreaga regiune, a avertizat ieri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, afirmând că regimul sirian este pregătit în continuare să participe la negocieri de pace. "Tot mai mulţi politicieni şi oameni de stat împărtăşesc opinia noastră, potrivit căreia un scenariu de forţă va conduce la o explozie de terorism în Siria şi în ţările vecine, dar şi la important aflux de refugiaţi", a declarat Lavrov la finalul unei întâlniri, la Moscova, cu ministrul sirian de Externe Walid Muallem, adăugând că Damascul este în continuare "pregătit pentru negocieri de pace".
Tot ieri, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a îndemnat, din nou, la negocieri care să pună capăt conflictului sirian, apreciind că un "răspuns militar riscă să aprindă o conflagraţie regională".
El a apreciat că "există puţine îndoieli privind folosirea armelor chimice în Siria, dar este necesar să fie clarificate toate circumstanţele şi responsabilităţile". "Această situaţie îngrozitoare necesită o acţiune internaţională, însă un răspuns militar sau continuarea livrărilor de armament riscă să aprindă o conflagraţie regională", a spus Pillay, referindu-se la posibilitatea unor atacuri americane şi franceze în Siria.
Înaltul comisar a relevat faptul că, în urmă cu doi, atunci când s-a adresat Consiliului Drepturilor Omului în sesiunea din toamnă, conflictul sirian se soldase până atunci cu 2.600 de morţi, pe când în prezent numărul victimelor a depăsit 100.000.
 

John Kerry: Siria poate evita un atac extern dacă predă armele chimice

 
Siria ar putea evita o acţiune militară a SUA, care va fi una "limitată", dacă va preda comunităţii internaţionale în cel mult o săptămână toate armele chimice de care dispune, dar soluţia crizei siriene nu poate fi decât una politică, a declarat ieri, la Londra, secretarul american de stat John Kerry, în conferinţa de presă ce a urmat întâlnirii cu omologul său britanic, William Hague. Kerry nu crede însă că regimul sirian ar fi dispus să facă un asemenea gest. Întrebat de un ziarist dacă preşedintele sirian ar mai putea să facă ceva pentru a evita un atac, John Kerry a răspuns: "Sigur că da, el poate să predea comunităţii internaţionale armele chimice într-o săptămână. Să le predea pe toate, fără întârziere, şi să permită un inventar deplin al lor, dar nu cred că o va face". El a adăugat că stocurile de arme chimice ale armatei siriene sunt controlate exclusiv de preşedintele Al-Assad, de fratele său, Maher, şi de un general pe care nu l-a precizat. Kerry a susţinut din nou că SUA deţin dovezi potrivit cărora regimul de la Damasc a folosit armele chimice în atacul de pe data de 21 august, afirmând că rachetele cu încărcături chimice au fost trase din zonele controlate de trupele guvernamentale siriene.
Pe de altă parte, în mod surprinzător, Rusia a îndeamnat aseară regimul Bashar al-Assad să plaseze sub control internaţional armamentul chimic şi să îl distrugă. Sperăm că punerea sub control a arsenalului chimic va permite evitarea raidurilor aeriene, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.
 

Băsescu: România s-a raliat declaraţiei celor 11 state din G20 privind Siria

 
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, că România s-a raliat declaraţiei semnate de 11 state din G20 privind Siria, care face apel la un răspuns internaţional ferm. El a precizat că declaraţia constată că norma internaţională împotriva utilizării armelor chimice este în vigoare de mult timp şi este universală. Declaraţia condamnă în modul cel mai ferm atacul din suburbiile Damascului şi ţine responsabil regimul de la Damasc, a spus preşedintele Băsescu. Potrivit acestuia, extrem de importantă pentru echidistanţa declaţiei este că "iniţiatorii fac responsabili în mod egal şi una din părţi, şi cealalată parte, deci regimul şi insurgenţa, de moartea a peste 100 de mii de cetăţeni sirieni, de fapt că peste 2 milioane de persoane au devenit refugiaţi şi aproximativ 5 milioane de persoane sunt dislocate de la casele lor".
Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Spania (care nu este membru în mod oficial, dar care este invitat permanent), Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite sunt semnatarele acestui apel difuzat de Casa Albă la finalul summitului G20 de la Sankt Petersburg (Rusia).

Comentarii