Ultimele mişcări la PSD Iaşi: Pleacă eurodeputatul Ciuhodaru şi vine Gavrilă. Începe bubuiala la municipiu

vineri, 10 iulie 2020, 01:50
4 MIN
 Ultimele mişcări la PSD Iaşi: Pleacă eurodeputatul Ciuhodaru şi vine Gavrilă. Începe bubuiala la municipiu

Nominalizarea deputatului Camelia Gavrilă deschide şi calea curăţeniei în organizaţia municipală a partidului, loc în care mulţi au jucat “la dublu”, şi alături de candidatul PNL, Mihai Chirica.

 

PSD şi-a stabilit candidatul la Primăria Iaşi. După câteva luni de frământări şi schimbări de strategie pe ultima sută de metri, social-democraţii au anunţat ieri că deputatul Camelia Gavrilă va fi candidatul PSD pentru funcţia de primar al Iaşului. „Este o luptă complexă, sunt şi competitori redutabili în jur, eu sunt însă o persoană care în momentul în care intră în arenă se luptă până la capăt”, a declarat Camelia Gavrilă. Deputatul va face tandem cu Maricel Popa, şef PSD Iaşi şi candidat pentru încă un mandat la şefia Consiliului Judeţean (CJ). Ceilalţi competitori care şi-au anunţat deja intenţia de a candida la Primărie sunt Mihai Chirica (PNL), Cosette Chichirău (USR-PLUS) şi Cătălin Urtoi (ÎPM). La CJ, şi-au mai anunţat candidatura Costel Alexe (PNL), Marius Bodea (USR-PLUS) şi Dragomir Tomaşeschi (ÎPM).

Cu ce atuuri intră Gavrilă în cursă

Decizia a fost adoptată ieri de PSD în cadrul unei şedinţe a conducerii filialei. Potrivit şefului PSD Iaşi, hotărârea a avut la bază analize interne şi rezultatele unui sondaj de opinie. „Doamna deputat are o experienţă foarte bogată în administraţie şi cu siguranţă va face faţă acestei provocări”, a spus Maricel Popa. Camelia Gavrilă a îndeplinit trei mandate de consilier local, din partea PNL, între 2000 şi 2012, şi a fost viceprimar pentru câteva luni în 2008. Din 2016, este deputat PSD şi a condus, timp de trei ani, Comisia de învăţământ. Priorităţile anunţate de deputatul PSD la şefia Primăriei Iaşi vizează domenii precum educaţia, cultura, dezvoltarea urbană şi dezvoltarea economică a oraşului.

„Dacă ar fi o ordine subiectivă, pe primul loc s-ar afla proiecte care ţin de educaţie şi cultură, mă interesează foarte mult dezvoltarea urbană şi nu o dezvoltare haotică, nu o dezvoltare lipsită de ordine, dar care să dea o unitate arhitecturală Iaşului aşa cum vedem de multe ori la mari capitale sau oraşe care au o specificitate şi au regulile lor. Dezvoltarea economică a oraşului nu ţine de Primărie, dar Primăria poate genera o stare, o deschidere, o receptivitate faţă de proiectele care vin”, a comentat Camelia Gavrilă. În acelaşi timp, deputatul şi-a prezentat câteva dintre atuuri: anii petrecuţi în fruntea Inspectoratului Şcolar („cea mai mare instituţie şi cu numărul cel mai mare de angajaţi din judeţ”), faptul că a intrat în politică după ce a devenit profesionist, seriozitate, consecvenţă, „intelectual dăruit Iaşului” şi faptul că „atunci când îmi asum un proiect îl duc până la capăt”.

Popa anunţă „curăţenie” la organizaţia municipală

Şeful PSD Iaşi a spus ieri că deputatul Gavrilă are „mână liberă” să stabilească lista de candidaţi ai partidului pentru Consiliul Local, practic echipa cu care Gavrilă va defila în campanie. Întrebată pe cine ar păstra dintre actualii reprezentanţi ai PSD în CL, Gavrilă l-a nominalizat doar pe Bogdan Crucianu, şef la Casa de Cultură a Studenţilor. Stabilirea listei a creat deja numeroase tensiuni în PSD, în condiţiile în care mare parte dintre consilierii actuali nu se vor mai regăsi printre candidaţi în special din cauza apropierii de primarul Chirica (fost şef al PSD Iaşi). „Categoric un candidat de primar, şi apoi un primar, nu poate fi o persoană credibilă şi serioasă dacă în spate nu are alături o echipă de oameni care să vină să completeze, să aducă o plus-valoare, pe câte un domeniu de competenţă, şi care să fie oameni serioşi şi morali, fără poveşti tulburi în trecut”, a descris Gavrilă profilul candidatului PSD la lista pentru CL. Deputatul PSD a precizat că a fost făcută o comisie formată din cinci persoane care va evalua candidaturile interne pentru lista de CL în baza unor criterii precum competenţă profesională, activitate politică, integritate, probitate şi moralitate.

„Împreună cu doamna deputat vom şterge imaginea negativă a consilierilor PSD şi mulţi, într-adevăr, nu se vor mai regăsi pe listă”, a comentat Maricel Popa. În ultima perioadă, între organizaţia judeţeană, condusă de Popa, şi organizaţia municipală Iaşi, condusă de Marius Ostaficiuc, s-au iscat conflicte, ceea ce l-a determinat pe şeful PSD Iaşi să afirme ieri că va face „curăţenie” la municipiu. „Curăţenia nu va fi cu jumătate de măsură”, a avertizat Popa. Întrebat dacă Gavrilă va deveni preşedinte al organizaţiei municipale, Popa a susţinut că un astfel de răspuns îl poate oferi „peste o lună”. În schimb, Camelia Gavrilă a precizat că a solicitat şi a primit de la organizaţia municipală „declaraţia de fidelitate totală” în ceea ce înseamnă implicarea în campania pentru Primărie. 

Comentarii