UMF, membru fondator al unui centru naţional de medicină bazată pe dovezi

marți, 14 aprilie 2020, 01:50
1 MIN
 UMF, membru fondator al unui centru naţional de medicină bazată pe dovezi

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi face parte, alături de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureş, dintr-un consorţiu universitar al cărui scop a fost crearea unui Centru Cochrane în România.

Membrii fondatori din partea UMF Iaşi sunt prof.dr. Adrian Covic, conf.dr. Mihaela Grigore şi conf.dr. Ionuţ Nistor.

„În februarie 2020 «Cochrane Romania» a fost aprobat ca Affiliate Centre – din care face parte şi UMF Iaşi, având Cochrane Austria ca centru coordonator. Suntem mândri că am fost cooptaţi într-o organizaţie care reprezintă un model de excelenţă în cercetare, un reper internaţional în ceea ce priveşte medicina bazată pe dovezi. Ceea ce furnizează specialiştii Cohrane din întreaga lume sunt informaţii certificate ca fiind de încredere si de actualitate în domeniul sănătăţii”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Reprezentanţii universităţii mai spun că Cochrane este o organizaţie prestigioasă internaţională non-profit, înfiinţată în 1993 în Marea Britanie, care are ca scop principal să pună la dispoziţia specialiştilor din sănătate informaţii medicale valide utile în îngrijirea sănătăţii.

Poartă numele celebrului epidemiolog britanic Archie Cochrane, întemeietorul medicinei bazate pe dovezi.

„Membrii acestor grupuri (cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, consumatori ai serviciilor de sănătate) sunt interesaţi în generarea unor evidenţe valide şi relevante, care să conţină ultimele actualităţi din practica medicală bazată pe dovezi”, au transmis reprezentanţii UMF.

Comentarii