Un biciclist s-a trezit cu o portieră deschisă brusc în față în apropierea unei treceri de pietoni. 60.000 de lei despăgubiri

marți, 11 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 Un biciclist s-a trezit cu o portieră deschisă brusc în față în apropierea unei treceri de pietoni. 60.000 de lei despăgubiri

Străzile Iașului reprezintă un adevărat pericol pentru vehiculele pe două roți. Un biciclist s-a trezit cu o portieră deschisă brusc în față în apropierea unei treceri de pietoni. Accidentul a avut ca urmare un umăr luxat, dar și un proces ajuns în fața Tribunalului.

În februarie 2020, Eduard A. se deplasa pe bicicletă pe strada Vasile Lupu, dinspre bulevardul Metalurgiei către piața Doi Băieți. În zonă nu există piste de biciclete, Eduard A. circulând regulamentar, pe prima bandă a carosabilului. În paralel, o Dacie Sandero a oprit la trecerea de pietoni de după intersecția cu bulevardul Chimiei. F.S., pasagerul de pe locul din dreapta față, a deschis portiera brusc, lovindu-l pe biciclist.

Acesta a căzut, suferind o luxație de umăr care a necesitat șase săptămâni de îngrijiri medicale. Accidentul a avut ca urmare deschiderea unui dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, împotriva pasagerului din Dacie fiind deschisă urmărirea penală. Cauza a fost clasată în noiembrie 2020. În aprilie 2021, biciclistul s-a adresat instanței, cerând de la asigurătorul Daciei despăgubiri.

În plângerea sa, biciclistul a arătat că nu și-a dat imediat seama de gravitatea accidentului. Inițial, a mers doar la o farmacie din zonă împreună cu F.S. Ulterior a observat poziția nefirească a umărului și a cerut șoferului Daciei să-l ducă la spital. După trei ore de așteptare în UPU, a beneficiat de primele îngrijiri necesare, fiind chemat ulterior pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale. Ulterior a trebuit să vină la spital în mai multe rânduri, în plină pandemie COVID, pentru urmărirea evoluției. Aceasta i-a provocat și probleme la serviciu, orele în care se afla la spital nefiind plătite ori trebuind recuperate ulterior.

Nici randamentul în muncă nu a mai fost același, fiind supus criticilor din partea șefilor și colegilor. Lucruri simple, precum îmbrăcatul, mâncatul sau spălatul au devenit mult mai dificile, iar unele banale, precum legatul șireturilor, imposibile. „Reclamantul mai arată că a trecut prin momente extrem de jenante când mergea la Spital pentru schimbarea bandajului, emana mirosuri greu de suportat întrucât i-a fost imposibil să menţină o igienă corespunzătoare, zona subratului fiind inaccesibilă”, au mai reținut judecătorii. Eduard A. și-a evaluat prejudiciul moral suferit la suma de 50.000 euro, cel material, de 359 lei, constând în achiziționarea protezei, expertiza medico-legală și costurile kinetoterapiei.

În replică, Omniasig SA a apreciat că suma cerută ca despăgubiri este exagerată, propunând un cuantum al daunelor morale de 40.000 lei. Reprezentanții firmei au apreciat că și Eduard A. se aflase în culpă, întrucât nu ar fi păstrat distanța laterală de minim 1,5 metri față de autovehiculul aflat în staționare și depășind prin dreapta. În fapt, legea impune automobilelor să păstreze distanța laterală față de bicicliști, nu invers, iar polițiștii nu reținuseră nicio culpă în sarcina lui Eduard A.

„Referitor la vinovăţia persoanei responsabile de cauzarea prejudiciului, instanţa reţine că în materie de răspundere civilă delictuală autorul prejudiciului răspunde şi pentru culpa cea mai uşoară. Totodată, din întreg materialul probator administrat în cauză instanţa reţine că accidentul a fost cauzat din culpa exclusivă a intervenientului forţat, împrejurare ce va fi avută în vedere la stabilirea despăgubirilor civile”, au precizat judecătorii. Aceștia au constatat că biciclistul nu se afla în depășire în momentul accidentului. Magistrații Judecătoriei au apreciat că o sumă totală de 60.359 lei, reprezentând daune morale și materiale este suficientă pentru a compensa prejudiciul suferit de biciclist. Varianta nu a fost acceptată de Omniasig SA, care a declarat apel. Tribunalul urmează să stabilească primul termen de judecată.

 

 

Comentarii