anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Un biciclist s-a trezit cu o portieră deschisă brusc în față în apropierea unei treceri de pietoni. 60.000 de lei despăgubiri

GALERIE
accident_bicicleta
 • accident_bicicleta
- +

Străzile Iașului reprezintă un adevărat pericol pentru vehiculele pe două roți. Un biciclist s-a trezit cu o portieră deschisă brusc în față în apropierea unei treceri de pietoni. Accidentul a avut ca urmare un umăr luxat, dar și un proces ajuns în fața Tribunalului.

În februarie 2020, Eduard A. se deplasa pe bicicletă pe strada Vasile Lupu, dinspre bulevardul Metalurgiei către piața Doi Băieți. În zonă nu există piste de biciclete, Eduard A. circulând regulamentar, pe prima bandă a carosabilului. În paralel, o Dacie Sandero a oprit la trecerea de pietoni de după intersecția cu bulevardul Chimiei. F.S., pasagerul de pe locul din dreapta față, a deschis portiera brusc, lovindu-l pe biciclist.

Acesta a căzut, suferind o luxație de umăr care a necesitat șase săptămâni de îngrijiri medicale. Accidentul a avut ca urmare deschiderea unui dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, împotriva pasagerului din Dacie fiind deschisă urmărirea penală. Cauza a fost clasată în noiembrie 2020. În aprilie 2021, biciclistul s-a adresat instanței, cerând de la asigurătorul Daciei despăgubiri.

În plângerea sa, biciclistul a arătat că nu și-a dat imediat seama de gravitatea accidentului. Inițial, a mers doar la o farmacie din zonă împreună cu F.S. Ulterior a observat poziția nefirească a umărului și a cerut șoferului Daciei să-l ducă la spital. După trei ore de așteptare în UPU, a beneficiat de primele îngrijiri necesare, fiind chemat ulterior pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale. Ulterior a trebuit să vină la spital în mai multe rânduri, în plină pandemie COVID, pentru urmărirea evoluției. Aceasta i-a provocat și probleme la serviciu, orele în care se afla la spital nefiind plătite ori trebuind recuperate ulterior.

Nici randamentul în muncă nu a mai fost același, fiind supus criticilor din partea șefilor și colegilor. Lucruri simple, precum îmbrăcatul, mâncatul sau spălatul au devenit mult mai dificile, iar unele banale, precum legatul șireturilor, imposibile. „Reclamantul mai arată că a trecut prin momente extrem de jenante când mergea la Spital pentru schimbarea bandajului, emana mirosuri greu de suportat întrucât i-a fost imposibil să menţină o igienă corespunzătoare, zona subratului fiind inaccesibilă”, au mai reținut judecătorii. Eduard A. și-a evaluat prejudiciul moral suferit la suma de 50.000 euro, cel material, de 359 lei, constând în achiziționarea protezei, expertiza medico-legală și costurile kinetoterapiei.

În replică, Omniasig SA a apreciat că suma cerută ca despăgubiri este exagerată, propunând un cuantum al daunelor morale de 40.000 lei. Reprezentanții firmei au apreciat că și Eduard A. se aflase în culpă, întrucât nu ar fi păstrat distanța laterală de minim 1,5 metri față de autovehiculul aflat în staționare și depășind prin dreapta. În fapt, legea impune automobilelor să păstreze distanța laterală față de bicicliști, nu invers, iar polițiștii nu reținuseră nicio culpă în sarcina lui Eduard A.

„Referitor la vinovăţia persoanei responsabile de cauzarea prejudiciului, instanţa reţine că în materie de răspundere civilă delictuală autorul prejudiciului răspunde şi pentru culpa cea mai uşoară. Totodată, din întreg materialul probator administrat în cauză instanţa reţine că accidentul a fost cauzat din culpa exclusivă a intervenientului forţat, împrejurare ce va fi avută în vedere la stabilirea despăgubirilor civile”, au precizat judecătorii. Aceștia au constatat că biciclistul nu se afla în depășire în momentul accidentului. Magistrații Judecătoriei au apreciat că o sumă totală de 60.359 lei, reprezentând daune morale și materiale este suficientă pentru a compensa prejudiciul suferit de biciclist. Varianta nu a fost acceptată de Omniasig SA, care a declarat apel. Tribunalul urmează să stabilească primul termen de judecată.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Când salariile o iau înaintea autostrăzilor

Mihai CHIPER

Când salariile o iau înaintea autostrăzilor

Cum să interpretăm anomalia statistică de la Iaşi?

opinii

Autorul (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Autorul (III)

Autorul e, înainte de orice, o enigmă culturală şi, nu în ultimul rând, una istorică. Romanţând biografia unui personaj canonic (de talia lui James), te confrunţi, volens-nolens, cu restricţii în perimetrul imaginativ. Oricâtă flexibilitate de construcţie ar oferi literatura, istoria (necesara raportare la factualitate) restrânge, auster, „deschiderile” potenţiale ale tabloului epic.

RPL 2021: Despre involuţia marilor oraşe şi despre câteva erori vizibile de înregistrare

George ŢURCĂNAŞU

RPL 2021: Despre involuţia marilor oraşe şi despre câteva erori vizibile de înregistrare

Avem datele (încă provizorii!) de la RPL2021 defalcate pe UAT-uri locale (comune, oraşe şi municipii). Vă propun să aruncăm o privire asupra acestora.

Creierul tăcut

Bogdan ILIESCU

Creierul tăcut

„The great events of the world take place in the brain.”/ „Marile evenimente ale lumii au loc în creier.” -  Oscar Wilde

pulspulspuls

Cum a ajuns iar Iaşul exemplu negativ la spor electoral? Ghici cine-s protagoniştii? Aţi ghicit!

Cum a ajuns iar Iaşul exemplu negativ la spor electoral? Ghici cine-s protagoniştii? Aţi ghicit!

Am auzit şi noi de la alţii mai informaţi din zona arcului guvernamental că se tot vorbeşte prin conducerile partidelor, din ce în ce mai insistent de ceva vreme, de o comasare a alegerilor care vor avea loc anul viitor. 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.