anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un caz uluitor: Mitropolia recuperează cu jandarmii o biserică de la popa caterisit

GALERIE
preot caterisit
 • preot caterisit
- +

Oficialii Mitropoliei au fost nevoiţi să apeleze la executor judecătoresc ca să îl scoată de acolo pe preot. Acesta, având sprijinul unei mulţimi de enoriaşi, se baricadase practic în lăcaş şi nu voia să predea cheile, slujind în continuare. Cazul datează de peste doi ani, de când preotul a fost caterisit. El refuzase să-l primească pe IPS Teofan în biserică, incitând oamenii la a da foc cardurilor de sănătate şi alte gesturi retrograde.

 

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pune punct unui scandal care se prelungise din 2017 la una din parohiile din subordine. La Schit-Orăşeni, judeţul Botoşani, fostul preot Ioan Ungurean, caterisit de mai bine de doi ani, se baricadase practic în clădirea bisericii, de unde refuza să „predea cheile“, şi slujea în continuare, chiar dacă decizia de a-l exclude din preoţie a fost confirmată inclusiv la nivel central, de Patriarhie. În cursul zilei de alaltăieri, jandarmii, împreună cu un executor judecătoresc, au spart lacătul de la intrarea în biserică şi au redat-o proprietarilor de drept, după ce Mitropolia a câştiga în instanţă un proces intentat acestuia, iar preotul numit canonic va începe activitatea.

„Biserica e a noastră, nu a Protopopiatului“

Nici ziua de alaltăieri nu a fost lipsită de incidente: mai mulţi enoriaşi care i-au oprit şi în alte rânduri pe reprezentanţii Mitro­poliei Moldovei şi Bucovinei să intre în biserică s-au certat cu jandarmii. Conform presei locale, aceştia susţineau că, de fapt, biserica le aparţinea lor, şi nu protopopiatului, fiindcă au contribuit cu bani la renovarea ei, şi că îl vor pe Ungureanu preot în continuare. Şi acesta a declarat că îşi va ţine slujbe într-un spaţiu aflat de cealaltă parte a străzii, acceptând într-un final decizia de a preda controlul asupra lăcaşului de cult, casa parohială, muzeul şi casa de oaspeţi care ţin de Parohia din Schit-Orăşeni. „La Parohia Schit-Orăşeni a fost numit un alt paroh începând cu data de 1 februarie 2018, în persoana Părintelui Constantin Bolohan. Din păcate, Părintele Bolohan a fost împiedicat în a-şi exercita slujirea de preot şi de paroh, întrucât fostul preot Ungureanu, susţinut de un grup de persoane, ocupa în mod abuziv şi nelegal biserica parohială. Fiind caterisit, toate aşa-zisele «slujbe» săvârşite de Ioan Ungureanu în acest lăcaş de cult nu sunt recunoscute de Biserica Ortodoxă“, ne-a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Card de sănătate ars contra împărtăşanie

Totul a pornit de la faptul că fostul preot Ioan Ungureanu a refuzat să-l mai pomenească în slujba de Liturghie pe Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, acuzându-l de erezie după Sinodul de la Creta. Acesta a declarat în mai multe rânduri că nu acceptă să fie judecat de ierarhi care au validat Sinodul de la Creta, a dat şi el în judecată Mitropolia, s-a folosit de toate demersurile legale, inclusiv la executarea silită, cerând suspendarea acestuia, solicitare respinsă de Judecătoria Botoşani pe 29 noiembrie 2019. „Spre deosebire de susţinătorii fostului preot Ungureanu Ioan, care pretind că patrimoniul parohiei le aparţine, fără a motiva pretinderea printr-un titlu, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iaşilor, Protopopiatul Botoşani şi Parohia Schit-Orăşeni au o calitate recunoscută de instanţele judecătoreşti, au un titlu de proprietate asupra terenului pe care se află construcţiile parohiale şi au o şi hotărâre de evacuare definitivă, susceptibilă de executare“, a mai completat pr. Constantin Sturzu.

Surse din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au explicat, pentru un text mai vechi publicat de „Ziarul de Iaşi“, care au fost motivele pentru care fostul preot a fost caterisit. Acestea au precizat că în şedinţele Consistoriului au fost aduse dovezi care îl acuza de preot că ar fi încurajat enoriaşii să dea foc cardurilor de sănătate fiindcă, scris invers, cuvântul card înseamnă drac, şi oamenii ar fi fost „înseriaţi, fiecare devenea un cod de bare“. Există şi unele mărturii ale sătenilor consemnate de Arhiepiscopia Iaşilor, în care aceştia povesteau că fostul preot refuza să le ofere Sfânta Împărtăşanie până nu aruncau în foc, de faţă cu el, cardurile de sănătate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.