anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un caz uluitor: Mitropolia recuperează cu jandarmii o biserică de la popa caterisit

GALERIE
preot caterisit
  • preot caterisit
- +

Oficialii Mitropoliei au fost nevoiţi să apeleze la executor judecătoresc ca să îl scoată de acolo pe preot. Acesta, având sprijinul unei mulţimi de enoriaşi, se baricadase practic în lăcaş şi nu voia să predea cheile, slujind în continuare. Cazul datează de peste doi ani, de când preotul a fost caterisit. El refuzase să-l primească pe IPS Teofan în biserică, incitând oamenii la a da foc cardurilor de sănătate şi alte gesturi retrograde.

 

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pune punct unui scandal care se prelungise din 2017 la una din parohiile din subordine. La Schit-Orăşeni, judeţul Botoşani, fostul preot Ioan Ungurean, caterisit de mai bine de doi ani, se baricadase practic în clădirea bisericii, de unde refuza să „predea cheile“, şi slujea în continuare, chiar dacă decizia de a-l exclude din preoţie a fost confirmată inclusiv la nivel central, de Patriarhie. În cursul zilei de alaltăieri, jandarmii, împreună cu un executor judecătoresc, au spart lacătul de la intrarea în biserică şi au redat-o proprietarilor de drept, după ce Mitropolia a câştiga în instanţă un proces intentat acestuia, iar preotul numit canonic va începe activitatea.

„Biserica e a noastră, nu a Protopopiatului“

Nici ziua de alaltăieri nu a fost lipsită de incidente: mai mulţi enoriaşi care i-au oprit şi în alte rânduri pe reprezentanţii Mitro­poliei Moldovei şi Bucovinei să intre în biserică s-au certat cu jandarmii. Conform presei locale, aceştia susţineau că, de fapt, biserica le aparţinea lor, şi nu protopopiatului, fiindcă au contribuit cu bani la renovarea ei, şi că îl vor pe Ungureanu preot în continuare. Şi acesta a declarat că îşi va ţine slujbe într-un spaţiu aflat de cealaltă parte a străzii, acceptând într-un final decizia de a preda controlul asupra lăcaşului de cult, casa parohială, muzeul şi casa de oaspeţi care ţin de Parohia din Schit-Orăşeni. „La Parohia Schit-Orăşeni a fost numit un alt paroh începând cu data de 1 februarie 2018, în persoana Părintelui Constantin Bolohan. Din păcate, Părintele Bolohan a fost împiedicat în a-şi exercita slujirea de preot şi de paroh, întrucât fostul preot Ungureanu, susţinut de un grup de persoane, ocupa în mod abuziv şi nelegal biserica parohială. Fiind caterisit, toate aşa-zisele «slujbe» săvârşite de Ioan Ungureanu în acest lăcaş de cult nu sunt recunoscute de Biserica Ortodoxă“, ne-a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Card de sănătate ars contra împărtăşanie

Totul a pornit de la faptul că fostul preot Ioan Ungureanu a refuzat să-l mai pomenească în slujba de Liturghie pe Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, acuzându-l de erezie după Sinodul de la Creta. Acesta a declarat în mai multe rânduri că nu acceptă să fie judecat de ierarhi care au validat Sinodul de la Creta, a dat şi el în judecată Mitropolia, s-a folosit de toate demersurile legale, inclusiv la executarea silită, cerând suspendarea acestuia, solicitare respinsă de Judecătoria Botoşani pe 29 noiembrie 2019. „Spre deosebire de susţinătorii fostului preot Ungureanu Ioan, care pretind că patrimoniul parohiei le aparţine, fără a motiva pretinderea printr-un titlu, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Arhiepiscopia Iaşilor, Protopopiatul Botoşani şi Parohia Schit-Orăşeni au o calitate recunoscută de instanţele judecătoreşti, au un titlu de proprietate asupra terenului pe care se află construcţiile parohiale şi au o şi hotărâre de evacuare definitivă, susceptibilă de executare“, a mai completat pr. Constantin Sturzu.

Surse din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au explicat, pentru un text mai vechi publicat de „Ziarul de Iaşi“, care au fost motivele pentru care fostul preot a fost caterisit. Acestea au precizat că în şedinţele Consistoriului au fost aduse dovezi care îl acuza de preot că ar fi încurajat enoriaşii să dea foc cardurilor de sănătate fiindcă, scris invers, cuvântul card înseamnă drac, şi oamenii ar fi fost „înseriaţi, fiecare devenea un cod de bare“. Există şi unele mărturii ale sătenilor consemnate de Arhiepiscopia Iaşilor, în care aceştia povesteau că fostul preot refuza să le ofere Sfânta Împărtăşanie până nu aruncau în foc, de faţă cu el, cardurile de sănătate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.