Un bloc făcut în bătaie de joc, într-o zonă foarte râvnită a Iaşului

Un dezvoltator imobiliar a fost obligat de instanţă să astupe geamuri şi să scoată uşi

miercuri, 16 februarie 2022, 02:59
3 MIN

Instanţa a luat această decizie deşi Paul Avătăji obţinuse între timp pentru modificările ilegale ale blocului său din zona Arcu o nouă autorizaţie de la Primărie. Anterior, el fusese amendat pentru podul şi garajele transformate în apartamente. Instanţa nu a mai ţinut cont de noua autorizaţie dată de Primărie, ci doar de amenda anterioară.

Un dezvoltator imobiliar a fost obligat să astupe câteva geamuri şi să scoată din ţâţâni nişte uşi. Blocul construit de acesta pe o palmă de pământ pe strada Florilor, în zona Arcu, nu este prevăzut nici cu balcoane, nici cu uscător. Podul, folosit de locatari pentru uscarea rufelor, începuse să fie compartimentat, fără autorizaţie, pentru realizarea de noi apartamente. Victoria municipalităţii împotriva acestuia este deocamdată doar temporară, nefiind primul caz în care sentinţa dată de Judecătorie este ar fi întoarsă de Tribunal. Cu atât mai mult cu cât Primăria a dat dovadă de o adevărată bâlbâială în acest caz.

În urmă cu şase ani, lui Paul Avătăji i s-a autorizat construirea unui bloc cu trei etaje, pod neamenajat şi garaje la demisol. Garajele nu au mai fost amenajate, fiind înlocuite cu două apartamente. În iulie 2020, un control al Poliţiei Locale a constatat faptul că podul începuse să fie reamenajat, prin practicarea unor goluri de ferestre în faţadă şi montarea unor uşi de acces în vederea realizării unui nou spaţiu de locuit. Poliţiştii au aplicat o amendă de 2.000 de lei şi au dispus sistarea lucrărilor până la obţinerea autorizaţiei necesare. În cele din urmă, în luna mai a anului trecut, municipalitatea l-a dat în judecată pe Avătăji, cerând desfiinţarea lucrărilor de reamenajare.

În faţa instanţei, Avătăji a explicat că solicitase emiterea autorizaţiei, dar că la nivelul Direcţiei de arhitectură şi urbanism din cadrul Primăriei există o practică de încălcare a termenelor legale pentru emiterea acestora. Ca urmare, nu a mai aşteptat emiterea autorizaţiei, începând lucrările de reamenajare. Răspunsul la cererea de autorizare a venit abia în 2021. Fusese negativ, motivat tocmai de amenda primită în iulie 2020. Ulterior, fusese făcută o nouă solicitare, fiind obţinut şi un certificat de urbanism. Avătăji a mai precizat că amenda fusese primită doar ca urmare a petiţiilor depuse de o singură persoană, care cumpărase un apartament în acel bloc.

Apărarea lui Avătăji a fost respinsă de magistraţii Judecătoriei. „Singurul aspect pe care instanţa poate să îl reţină este inexistenţa unei autorizaţii de construire la momentul analizării cererii de chemare în judecată, aspectele legate de prelungirea termenelor de soluţionare a cererii de emitere a autorizaţiei de construire nefăcând obiectul cauzei de faţă”, au precizat judecătorii.

Aceştia i-au acordat lui Avătăji un termen de 90 de zile pentru a readuce podul blocului la starea din proiectul autorizat iniţial. Sentinţa nu este însă definitivă, apelul înaintat de Avătăji fiind înregistrat luni pe rolul Tribunalului.

Comentarii