Un miliard de lei pe masă, azi, în faţa consilierilor locali. Ce vor face cu banii?

miercuri, 24 aprilie 2019, 01:50
3 MIN
 Un miliard de lei pe masă, azi, în faţa consilierilor locali. Ce vor face cu banii?

Aleşii municipali dezbat azi bugetul oraşului. Pentru prima dată, o iniţiativă a opoziţiei din Consiliul Local este inclusă pe ordinea de zi.

Consilierii locali se reunesc astăzi într-o şedinţă ordinară, în care vor dezbate inclusiv bugetul oraşului pe anul 2019. Unii consilieri au anunţat deja că au mai multe amendamente la buget, în timp ce Primăria a organizat în ultimele zile două dezbateri publice la care au participat zeci de ieşeni. Şedinţa de astăzi va bifa şi o premieră: CL va aproba un proiect de hotărâre iniţiat de opoziţia politică.

Taxe şi impozite

Pe ordinea de zi au fost incluse peste 50 de proiecte, iar aproape jumătate dintre acestea fac referire la aprobarea de planuri urbanistice şi vânzări/concesionări de terenuri din proprietatea publică. Totodată, vor fi aprobate bugetele instituţiilor din subordine, respectiv CTP, Salubris, Tehnopolis, Termo-Service şi Ecopiaţa. Un alt proiect face referire la taxele şi impozitele pe anul 2020, în acest caz fiind prevăzută o creştere cu rata inflaţiei (4,6%). Bugetul local al municipiului este estimat la 764 milioane lei, iar cel general, care cuprinde şi veniturile instituţiilor din subordine, ajunge la circa un miliard de lei. Din bugetul local, cheltuielile de investiţii sunt prognozate la aproape 300 de milioane. Dar jumătate din această sumă reprezintă fonduri europene, iar Primăria nu are garanţia că va semna contracte de lucrări la timp pentru a atrage aceşti bani în ceea ce priveşte cele mai mari proiecte (reabilitarea mai multor tronsoane de linii de tramvai).

Premieră: proiect al PNL, propus spre dezbatere

Primăria va implementa, în premieră, un proiect de hotărâre iniţiat de opoziţia politică. În actualul mandat, liberalii au propus cel puţin 20 de iniţiative, dar niciuna nu a fost introdusă în plenul Consiliului Local (CL). Uneori, unele idei au mai fost preluate în proiecte aprobate de CL, iar cele două părţi şi-au disputat public „paternitatea“. Totuşi, astăzi, un proiect iniţiat de consilierul PNL Etienne Ignat va fi supus aprobării plenului CL. Proiectul constă în implementarea a 12 iniţiative propuse şi votate de cetăţeni pe o platformă online (iasi.tudecizi.info), iar suma totală necesară nu este deloc mică: aproape un milion de euro. Iniţiativele ieşenilor acoperă o paletă largă: achiziţia a cinci defibrilatoare, transformarea acoperişurilor gri de pe 10 clădiri (înverzire), modernizare drum Iaşi – Lunca Cetăţuii, reamenajarea unui spaţiu verde la o şcoală, restaurarea Piaţetei la Cub (concurs de soluţii), crearea unui club de socializare pentru tinerii cu nevoi speciale, amenajarea unui teren de streetball (zona Bicaz, Dacia), îngroparea containerelor de colectare a deşeurilor (proiect pilot în două zone din Alexandru cel Bun), achiziţia de softuri şi echipamente pentru parcări, îmbunătăţirea pistelor pentru biciclişti sau montarea de panouri de informare cu privire la poluare.

Proiectul iniţiat de liberali este primul proces de bugetare participativă care ar urma să se implementeze la Iaşi. „Ne dorim să schimbăm modul de a gestiona o parte dintre fondurile publice şi de a coagula toate energiile din comunitate, pentru a decide modul în care se distribuie bugetul local“, se arată în nota de fundamentare aferentă proiectului propus de PNL. Primăria a anunţat că sprijină proiectul încă de la începutul anului 2018, când, în plenul CL, a fost votat şi un amendament la bugetul local pentru alocarea sumei de un milion de euro. În perioada aprilie – octombrie 2018 au fost realizaţi paşii pentru selectarea iniţiativelor ieşenilor, iar în cadrul acestui proces au participat circa 1.200 de persoane. 

Comentarii