Universităţi de prestigiu din Europa, într-un proiect destinat neuroştiinţelor coordonat de Politehnica ieşeană

joi, 16 iulie 2020, 01:50
1 MIN
 Universităţi de prestigiu din Europa, într-un proiect destinat neuroştiinţelor coordonat de Politehnica ieşeană

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” coordonează un consorţiu de cinci instituţii de învăţământ superior prestigioase care realizează un proiect de cercetare în domeniul neuroingineriei. Proiectul „BrainTwin” va începe din septembrie şi are o valoare de 900.000 euro, fiind finanţat pe linia Orizont. Denumirea completă a proiectului este „Development of a World-Level Neuroengineering Research Centre by European Twinning – «BrainTwin»”, iar TUIASI coordonează consorţiul format din Institutul Fraunhofer IPA din Germania, Universitatea din Salamanca, Steinbeis 2i gmbh din Germania şi Centre for Social Innovation din Austria.

„Prin crearea acestui consorţiu de instituţii prestigioase putem dezvolta proiecte pe direcţia neuroingineriei, identifica teme viitoare de cercetare şi putem extinde zonele şi domeniile în care pot fi depuse proiecte pe axa Orizont 2020 şi să atragem mai multe fonduri prin câştigarea proiectelor în acest domeniu. Este o mare reuşită pentru universitatea noastră, şi este primul rezultat al acordului semnat cu Steinbeis 2i gmbh, prin care am devenit punct regional pentru reţeaua Danube Transfer Center”, a declarat prof.dr.ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare.

Potrivit reprezentanţilor TUIASI, linia de finanţare a acestui proiect este destinată proiectelor de tip „twining”, de îngemănare între universităţile din ţările mai puţin performante cu instituţii de prestigiu din zone ale Europei unde cercetarea este mai avansată. Scopul principal al proiectului este acela de a găsi metode inovative prin care ingineria să asiste părţi de neurologie din medicină prin implementarea de soluţii inginereşti. Astfel, se doreşte îmbunătăţirea, de pildă, a imagisticii medicale. De asemenea, se doreşte şi identificarea de metode prin care se poate îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor care au boli neurodegenerative printr-o serie de aplicaţii care îi pot ajuta să suporte mai uşor boala.

Comentarii