Universităţi de prestigiu din Europa, într-un proiect destinat neuroştiinţelor coordonat de Politehnica ieşeană
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Universităţi de prestigiu din Europa, într-un proiect destinat neuroştiinţelor coordonat de Politehnica ieşeană

GALERIE
universitatea tehnica gh asachi
 • universitatea tehnica gh asachi
- +

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” coordonează un consorţiu de cinci instituţii de învăţământ superior prestigioase care realizează un proiect de cercetare în domeniul neuroingineriei. Proiectul „BrainTwin” va începe din septembrie şi are o valoare de 900.000 euro, fiind finanţat pe linia Orizont. Denumirea completă a proiectului este „Development of a World-Level Neuroengineering Research Centre by European Twinning - «BrainTwin»”, iar TUIASI coordonează consorţiul format din Institutul Fraunhofer IPA din Germania, Universitatea din Salamanca, Steinbeis 2i gmbh din Germania şi Centre for Social Innovation din Austria.

„Prin crearea acestui consorţiu de instituţii prestigioase putem dezvolta proiecte pe direcţia neuroingineriei, identifica teme viitoare de cercetare şi putem extinde zonele şi domeniile în care pot fi depuse proiecte pe axa Orizont 2020 şi să atragem mai multe fonduri prin câştigarea proiectelor în acest domeniu. Este o mare reuşită pentru universitatea noastră, şi este primul rezultat al acordului semnat cu Steinbeis 2i gmbh, prin care am devenit punct regional pentru reţeaua Danube Transfer Center”, a declarat prof.dr.ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare.

Potrivit reprezentanţilor TUIASI, linia de finanţare a acestui proiect este destinată proiectelor de tip „twining”, de îngemănare între universităţile din ţările mai puţin performante cu instituţii de prestigiu din zone ale Europei unde cercetarea este mai avansată. Scopul principal al proiectului este acela de a găsi metode inovative prin care ingineria să asiste părţi de neurologie din medicină prin implementarea de soluţii inginereşti. Astfel, se doreşte îmbunătăţirea, de pildă, a imagisticii medicale. De asemenea, se doreşte şi identificarea de metode prin care se poate îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor care au boli neurodegenerative printr-o serie de aplicaţii care îi pot ajuta să suporte mai uşor boala.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X