anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Unul din cele mai mari parcuri fotovoltaice din judeţ, pe un izlaz de zeci de hectare lângă Iaşi. Un fost eurodeputat, în spatele afacerii

GALERIE
parc-fotovoltaicparc-fotovoltaic2
 • parc-fotovoltaic
 • parc-fotovoltaic2
- +

Unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din judeţul Iaşi va fi construit pe raza comunei Vlădeni. Proiectul este într-un stadiu avansat de avizare, iar în prima parte a acestui an ar putea fi emisă autorizaţia de construire. Parcul va avea o capacitate instalată de 31 MW şi va cuprinde aproape 50.000 de panouri solare.

Investiţia este derulată de o firmă înfiinţată anul trecut (Moldo Solar Park SRL) de un investitor în producţia de energie electrică din Timişoara. „Ziarul de Iaşi” a contact reprezentanţii companiei, dar aceştia ne-au transmis că nu pot oferi detalii la acest moment.

Verificările ZDI au revelat că unul dintre asociaţii firmei, cel care i-a şi adus pe investitori la Iaşi, este fostul europarlamentar Cătălin Ivan. Contactat telefonic, şi acesta a invocat faptul că proiectul este într-o fază incipientă. Totuşi, ZDI a intrat în posesia unui raport privind investiţia, document depus la instituţii avizatoare, şi vă prezintă principalele amănunte ale proiectului.

Investitorul a concesionat 32 ha de la primărie

Parcul fotovoltaic va fi amenajat în zona de sud-est a localităţii Vlădeni, în apropiere de Gară. Moldo Solar Park SRL a concesionat, anul trecut, o suprafaţă totală de peste 32 hectare de la Primărie pentru realizarea investiţiei.

„Beneficiile pentru comună sunt numeroase: în primul rând, este obţinut un venit din concesiune, înainte suprafaţa de teren era neproductivă, era păşune. Apoi, vor fi veniturile din taxe şi impozite. Nu ştiu care este valoarea investiţiei, vom afla când va fi depusă documentaţia pentru autorizare”, ne-a declarat primarul din Vlădeni, Cătălin Brînzanu.

În raportul obţinut de ZDI, se precizează că vor fi montate 47.628 de panouri din siliciu monocristalin, dispuse pe orizontală în 1.701 de şiruri a câte 28 de panouri.

„Se vor produce 1.200 MWh/an energie regenerabilă din sursă solară”, se arată în raport. Durata de execuţie a proiectului este între 6 şi 9 luni, în timp ce funcţionarea acestuia este estimată la cel puţin 25 de ani. „În prezent, terenul este liber de construcţii şi este folosit parţial ca şi islaz comunal. O parte din teren este acoperită cu stufăriş. Terenul este situat în sudul şi sud-estul satului Vlădeni, lipit de intravilan. În partea de sud a terenului se găseşte gara Vlădeni şi baza de producţie Ameropa Grains. Terenul este mărginit în partea de sud de calea ferată simplă neelectrificată”, este descrierea amplasamentului.

Puterea instalată a parcului fotovoltaic este de aproape 31 MW, cu o unitate de stocare energie electrică având o putere instalată de aproximativ 2 MW.

Printre principalele echipamente ale parcului se numără: panourile fotovoltaice, invertoare solare (utilizate pentru transformarea curentului continuu produs de panouri în curent alternativ), structurile de susţinere a panourilor, baterii de stocare, sisteme de monitorizare şi grupuri de transformatoare (alături de întrerupătoare şi alte echipamente pentru conectarea la reţea).

În ceea ce priveşte lucrările de construcţii, acestea vizează amenajarea terenului, realizarea drumurilor de servitute şi alte căi de acces la amplasament, lucrări de fundare a structurilor de susţinere a panourilor, platforme (pentru bateriile de stocare a energiei), fundaţii posturi de transformare, împrejumuirea perimetrală şi, nu în ultimul rând, execuţia lucrărilor necesare pentru conectarea la sistemul energetic naţional.

Cine este investitorul?

Firma Moldo Solar Park SRL a fost înfiinţată în februarie 2022 şi are sediul social în Timişoara. Compania este deţinută de Armand Consulting SRL (90%) şi ieşeanul Cătălin Ivan (10%), fost europarlamentar, care s-a retras din politică în 2020.

„Nu pot să fac o estimare a investiţiei, suntem încă într-o fază de început. Cei din Timişoara voiau să investească în zona Moldovei, eu sunt prieten cu ei de foarte mult timp, m-am oferit să-i ajut şi să mă implic în acest proiect. De când am renunţat la politică, de doi ani, sunt în zona de business. Dacă tot au vrut să vină în Moldova, de ce să nu investească în judeţul Iaşi? Orice investiţie atrasă la Iaşi este binevenită”, ne-a declarat Cătălin Ivan.

De cealaltă parte, firma Armand Consulting SRL este deţinută de Doru Armand Domuţa. El este cunoscut pe piaţa energiei pentru o altă firmă pe care o conduce – Restart Energy One, al cărui asociat majoritar este tot Armand Consulting.

Cu o experienţă de peste 8 ani, compania a avut, potrivit presei de specialitate, o cifră de afaceri de 55 milioane euro în 2022 şi estimează venituri de 72 milioane euro pentru anul în curs. În ianuarie 2021, Restart Energy a semnat un acord cu un fond american (Interlink Capital Strategies din Washington DC) pentru dezvoltarea de proiecte regenerabile în România.

De altfel, compania are un acţionarat mixt românesc-american, după ce, tot în 2021, Restart a semnat un parteneriat cu compania Tejas Capital Group LLC (din statul american Texas), firmă care a anunţat, la acea vreme, un program investiţional de peste 20 milioane euro.

„Ziarul de Iaşi” a contactat investitorul timişorean, dar reprezentanţi ai companiei ne-au transmis că, la acest moment, nu pot fi oferite detalii despre proiectul de la Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.