Arhitectul şef al oraşului, schimbat în chiar ziua în care este „executat“ în ziarul controlat de singurul patron de presă din România condamnat penal pentru şantaj

UPDATE: Primarul Chirica, strivit de interesele imobiliare ale lui Ghiocel Asimionesei?

miercuri, 01 februarie 2017, 02:51
5 MIN
 UPDATE: Primarul Chirica, strivit de interesele imobiliare ale lui Ghiocel Asimionesei?

Arhitectul-şef al oraşului, numit în funcţie de doar câteva luni, a fost schimbat de primar fără nici o explicaţie, şi fără nici un anunţ în acest sens. Firele duc însă la interesele familiei lui Ghiocel Asimionesei, care vrea să construiască în Sărărie două imobile pe un teren luat pe nimica toată de la Primărie, prin asociere. Schimbarea arhitectului şef s-a făcut în chiar ziua în care ziarul controlat de Ghiocel Asimionesei, singurul patron de ziar din România condamnat definitiv pentru şantaj prin presă, îl "executa" pur şi simplu pe acest arhitect şef, pentru vini generale. Modul ascuns în care s-a procedat ridică întrebarea dacă primarul a devenit captiv intereselor imobiliare obscure. 

UPDATE: 
 
„Conducerea Primăriei Municipiului Iași a decis marți, 31 ianuarie, ca în postul de arhitect-șef al orașului să fie numit, interimar, arhitectul Alexandru Mustiață. Decizia a venit în contextul în care mandatul lui Cristian Constantin Duțu la conducerea Instituției Arhitectului-Șef, mandat exercitat în regim de interimat, a expirat în cursul lunii ianuarie. În context, conducerea Primăriei Municipiului Iași a decis ca, până la ocuparea definitivă, prin concurs, a postului de arhitect-șef, funcția respectivă să fie ocupată, prin rotație, și de către alți angajați din cadrul Instituției Arhitectului-Șef, care au pregătirea necesară. Concret, această măsură urmărește ca toți angajații instituției respective care au pregătirea corespunzătoare să exercite atribuțiile funcției de conducere. Așadar, decizia conducerea Primăriei Municipiului Iași vizează doar consolidarea experienței profesionale a angajaților și nu este o urmare a unor presiuni reale sau presupuse din partea unor persoane fizice, agenți economici sau instituții media.
De altfel, în urma adoptării, în ședința Consiliului Local de marți, 31 ianuarie, a Planului de ocupare a funcțiilor publice pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Iași și direcțiile subordonate pentru anul 2017, conducerea municipalității va trimite către Agenția Națională a Funcționarilor Publici documentația necesară pentru organizarea concursurilor pentru ocuparea tuturor funcțiilor vacante de conducere, printre care și cea de arhitect-șef. Până la ocuparea prin concurs a funcțiilor de conducere, acestea pot fi exercitate și de alți angajați care au pregătirea necesară, în afara celor care în prezent ocupă posturile în regim interimar. Prin decizia conducerii Primăriei Municipiului Iași, noul arhitect-șef interimar va avea un plan de acțiune bine stabilit, cu indici de performanță clari. Alexandru Mustiață a absolvit Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” din cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași în 2009, iar până la angajarea sa, prin concurs, la Primăria Municipiului Iași, a lucrat în mediul privat în domeniul studiilor absolvite. Alexandru Mustiață este membru al Ordinului Arhitecților din România din 2013, a absolvit cursuri de managementul proiectelor și are un certificat de expert în achiziții publice”, a transmis în comunicat Primăria Iași.
 
 
ȘTIRE INIȚIALĂ:
 
Decizie controversată şi intempestivă luată ieri de primarul Mihai Chirica: arhitectul şef al oraşului a fost schimbat din funcţie în chiar ziua în care a fost „executat“ într-un articol publicat la deschiderea ediţiei în ziarul controlat de controversatul Ghiocel Asimionesei, singurul patron de presă din România condamnat penal pentru şantaj, patron care l-a şi susţinut pe Mihai Chirica, într-un mod care nu îi face deloc cinste, în campania pentru Primărie, anul trecut. Arhitectul şef Cristian Con­stantin Duţu a fost demis aşadar ieri direct din decizia primarului Mihai Chirica, iar în locul său a fost numit un alt angajat al direcţiei de urbanism, Alexandru Mustaţă. Primarul nu şi-a motivat decizia şi nici nu a făcut anterior declaraţii de nemulţumire la adresa acestuia. De altfel, a luat hotă­rârea pe ascuns, fără să o comunice presei. Mai mult, Duţu fusese numit în funcţie doar de câteva luni, timp în care nu a avut timp să facă schimbări deosebite sau vreo politică de urbanism. Întâmplare sau nu, această schimbare a venit în ziua în care în publicaţia „Bună Ziua Iaşi“, loc unde apar articole comandate, a apărut un material denigrator la adresa lui Duţu şi a altor inspectori din cadrul direcţiei de urbanism a primăriei. Sub titlul «DEZASTRU la Ser­viciul Urbanism al municipiului Iaşi! Dez­văluiri INCENDIARE despre cei care blocheazã investiţiile majore din oraş», ziarul controlat de patronul Ghiocel Asi­mionesei scrie: „Cei care sunt respon­sabili de haosul creat în sectorul urbanismului ieşean sunt mai ales Cristian Constantin Duţu – arhitect şef interimar al Iaşului, împreună cu Elena Herţanu şi Pompilia Iliescu – inspectori în cadrul Serviciu Urbanism“. Haosul invocat de „Buna Ziua Iaşi“ se referea, concret, la blocarea unor investitori imobiliari aflaţi în cercul de afaceri al familiei Asimio­nesei, inclusiv a unei afaceri a acesteia.
 
Proiectele familiei lui Ghiocel
 
Măsura luată de primar chiar ieri, în aceste condiţii, ridică un mare semn de întrebare asupra modului în care condu­cerea instituţiei răspunde la presiunile intermediate interesat de „Bună Ziua Iaşi“, al cărui patron din umbră, Ghiocel Asi­mionesei, a fost condamnat, în 2013, la trei ani de închisoare cu suspendare şi o durată de încercare de cinci ani, într-un proces de şantaj. Publicaţia este legată ombilical de interesele unor dezvoltatori imobiliari care pun presiuni pe Primărie să adopte planuri urbanistice pentru ridicarea de blocuri sau clădiri de birouri în zone protejate sau în care se află acum case şi alte imobile de mică înălţime. Inclusiv familia Asimio­nesei a propus un plan urbanistic pentru construirea a două imobile în Sărărie (pe locul fostei terasei Sărărie, numită şi „Zoiosu“), un sediu de firmă şi o pensiune, prin firma Global Impex Distribution SRL. Terenul pe care familia Asimionesei vrea să construiască a fost obţinut tot de la primărie, în anul 2005, dar prin interme­diul unei alte firme a acesteia, Delta Press Investment SRL, intrată, între timp, în fali­ment. În 2010, Delta Press a încheiat un contract de concesiune cu Global Impex Distribution SRL, iar de terenul în supra­faţă de 1.351 mp se foloseşte în prezent ultima companie.
 
Condiţii neclare
 

Condiţiile în care s-au făcut aceste mişcări sunt neclare, dar cert este că, timp de mai bine de 10 ani, terenul din Sărărie a stat abandonat, fără să fie realizate inves­tiţiile angajate de către Delta Press Investment SRL. Interesant este, de asemenea, că terenul în cauză, în valoare de peste 300.000 euro a fost obţinut aproape gratis, printr-un contract de asociere a Primăriei cu firma în cauză (nr. 48077/220/01.07.2005. În schimb, în toamna anului 2016, familia Asimionesei a propus planul urbanistic pentru ridicarea unui sediu de firmă şi a unei pensiuni, fiecare clădire cu câte patru etaje, deşi în zonă se află acum construcţii mult mai mici. Surse din cadrul Primăriei spun că arhitectul-şef Duţu ar fi cerut „investitorului“ Asimionesei accept din partea vecinilor pentru schimbarea regimului de înălţime, ceea ce ar fi declanşat furia acestuia.  

 

 

Comentarii