Va avea Iaşul luni viceprimari? Iată scenariile! Cine va fi city-managerul?

sâmbătă, 05 iunie 2021, 02:03
4 MIN
 Va avea Iaşul luni viceprimari? Iată scenariile! Cine va fi city-managerul?

O înţelegere a lui Mihai Chirica şi PNL cu PMP, care are doi consilieri, dar şi votul „răzvrătitului” din USR, Cezar Baciu, pot face posibilă o reconfigurare în executivul local: vom avea luni şi city-manager, dar şi măcar un viceprimar, dacă nu pe amândoi. „Ziarul de Iaşi” a sondat mai multe surse politice locale şi vă poate oferi în avanpremiera şedinţei Consiliului Local de luni scenariile care se vehiculează în mediul politic. Cine va fi city-managerul şi cine sunt în pole-position pentru funcţiile de vici? Sursele „Ziarului de Iaşi” spun că Daniel Juravle și Cezar Baciu ar fi favoriţi.

Plenul Consiliului Local (CL) va avea din nou pe ordinea de zi un proiect pentru desemnarea celor doi viceprimari ai Iaşului. Aceste funcţii au rămas neocupate la mai bine de 8 de luni de la data alegerilor locale, în condiţiile în care, de câteva săptămâni, Iaşul nu mai are nici city-manager. Situaţia ar urma să fie reglementată, cel mai probabil, săptămâna viitoare: va fi un numit un nou city-manager şi, probabil, va fi desemnat cel puţin unul dintre viceprimari. Cele două sunt strâns legate: noul city-manager ar putea fi preşedintele PMP Iaşi, Petru Movilă (fost deputat, care nu a mai intrat în Parlament la ultimele alegeri), iar, la schimb, cei doi consilieri locali ai PMP ar urma să voteze viceprimarii alături de liberali. Chiar şi într-o astfel de situaţie, cele 13 voturi ale PNL (11) şi PMP (2) nu sunt îndeajuns pentru a fi votaţi viceprimarii: sunt necesare 14 voturi, din totalul de 27.

Care sunt variantele

Toate privirile se îndreaptă spre consilierul „răzvrătit“ al USRPLUS, Cezar Baciu – cel al cărui „vot de aur“ a făcut posibilă aprobarea bugetului local pe anul 2021, după numeroase încercări anterioare eşuate. Acel vot i-a atras şi excluderea din partid, iar conflictul dintre el şi USRPLUS s-a mutat în instanţă, procesul urmând a se finaliza până la sfârşitul acestui an. Sursele politice ne-au declarat ieri că „pe masă“ sunt mai multe variante pentru desemnarea viceprimarilor, iar cele mai vehiculate vizează fie doi reprezentanţi ai PNL, fie un reprezentant al PNL şi Cezar Baciu, fie, nu în ultimul rând, alegerea luni doar a unui singur viceprimar, de la PNL.

Aseară, liberalii au avut o şedinţă a biroului politic de conducere pentru a adopta cea mai bună strategie în acest sens, iar decizia de aici ar fi fost să se meargă pe varianta a doua: Juravle – Baciu. O decizie finală va trebui însă luată în CL. Şedinţa CL se va desfăşura luni, iar votul pentru viceprimari va fi secret, conform Codului Administrativ.

Liberalii au făcut, de mai mult timp, o nominalizare pentru una dintre cele două funcţii de viceprimar, în persoana lui Daniel Juravle, fost şef de serviciu în cadrul municipalităţii. Dar, în partid, alţi doi liberali influenţi pretindeau de mult funcţia de viceprimar: liderul de grup al consilierilor PNL, Ciprian Bostan, dar şi fostul lider de grup Eduard Boz. USRPLUS nu a făcut nicio nominalizare pentru o funcţie de viceprimar, în condiţiile în care nu există o alianţă locală cu PNL, deşi cele două partide formează guvernul la nivel central.

Singurul partid din CL care a mai formulat oficial o propunere de viceprimar este PSD: social-democraţii l-au propus pe liderul de grup Bogdan Balanişcu, dar o alianţă cu PSD nu e văzută cu ochi buni nici de PNL, nici de USR.

De la anul revenim la incertitudine în CL

În urma alegerilor locale din septembrie 2020, în CL au intrat 11 consilieri PNL, 9 consilieri USR, 5 de la PSD şi 2 de la PMP. Pentru formarea majorităţii sunt necesare 14 voturi, din 27 în total, majoritate cu care primarul îşi poate impune voinţa în toate problemele oraşului, mai puţin în aspecte ce ţin de înstrăinarea sau concesionarea de terenuri. Liberalii i-au avut aliaţi pe consilieri PMP încă de la bun început, când se vehicula inclusiv ideea unui viceprimar din partea PMP, dar „popularii“ lui Traian Băsescu şi Petru Movilă nu au reuşit să intre în Parlament şi, astfel, partidul nu mai joacă un rol important pe scena politică. Dar, cele două voturi de la Iaşi contează în formarea majorităţii atât de necesară liberalilor. Pentru asigurarea celui de-al 14-lea vot, liberalii au reuşit să-l coopteze pe Cezar Baciu (USR) după mai multe luni de presiuni. Imediat după votul pe bugetul Iaşului, Baciu a fost exclus din partid. Cel mai probabil, Baciu îşi va pierde mandatul de consilier local până la sfârşitul acestui an, iar liberalii se vor afla din nou în poziţia de a nu putea asigura majoritatea simplă în Consiliul Local.

Comentarii