Venus de Perieni, expusă la Palatul Culturii. O piesă extrem de rară

sâmbătă, 19 martie 2022, 02:58
2 MIN
 Venus de Perieni, expusă la Palatul Culturii. O piesă extrem de rară

Statueta de bronz este o piesă extrem de rară, datată în secolul II

O inedită statuetă din bronz descoperită anul trecut în România, statuetă care o înfăţişează pe zeiţa Venus, va putea fi admirată la Palatul Culturii începând de marţea aceasta, 22 martie, obiectul urmând să fie expus în spaţiul Muzeului de Istorie a Moldovei.

Statueta din bronz a fost descoperită în satul Perieni (com. Probota, jud. Iaşi), fiind astfel denumită Venus de Perieni. "Această piesă extrem de rară pe meleagurile noastre a fost descoperită în primăvara anului 2021, generând un puternic răsunet în comunitatea ştiinţifică românească. Statueta, care o ilustrează pe Venus, zeiţa iubirii în mitologia greco-romană, este realizată din bronz, fiind turnată plin şi păstrează, pe suprafaţa ei, o frumoasă patină verde. Cultul zeiţei Venus a fost promovat în special de familia imperială, în timpul dinastiei Iulio-Claudiene, fapt ce datează piesa în secolul al II-lea (post Christum). Dacă pe teritoriul României statuetele de teracotă se întâlnesc în toate contextele, în privinţa celor de bronz, putem preciza că din cele 19 piese cunoscute în contexte sigure, 15 provin din mediul militar. Prezenţa lor în număr mare în interiorul forturilor romane se explică prin faptul că preţul ridicat al unei astfel de piese nu putea fi acoperit decât de soldaţi", explică reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.

Specialiştii Complexului Muzeal explică faptul că prezenţa statuetei în această zonă nu este întâmplătoare, menţionând că este posibil ca la Perieni să fi existat aşezări ale dacilor liberi care ar fi avut legături comerciale cu romanii. "Descoperirea a numeroase importuri romane în acest areal – amfore (depozitele de la Holboca şi Tătăraşi), ceramică de masă, monede, piese de port şi podoabă -indică o dinamică a practicilor comerciale ce au cunoscut o dezvoltare în a doua jumătate a secolului II p. Chr. şi prima jumătate a secolului III p. Chr., întreruptă de răcirea relaţiilor dintre populaţia din spaţiul est-carpatic şi Imperiul Roman", mai explică reprezentanţii Complexului Muzeal "Moldova", care subliniază însă că nu este exclusă nici ipoteza că această statuetă ar putea fi şi o pradă de război în urma uneia dintre incursiunile dacilor la sud de Dunăre.

 

Comentarii