Vi se pare că respiraţi mai greu? Zone din Iaşi unde poluarea e în creştere

miercuri, 26 septembrie 2018, 01:50
2 MIN
 Vi se pare că respiraţi mai greu? Zone din Iaşi unde poluarea e în creştere

Măsurătorile staţiilor APM arată că limitele de poluare a aerului vor fi depăşite în acest an mai des decât în 2017. O creştere îngrijorătoare se observă în zona instituţiilor de învăţământ din cartierul Cantemir.

Niciuna dintre soluţiile propuse sau chiar aplicate împotriva po­luării din oraş nu a avut efect. Nu­mărul depăşirilor limitelor admise a continuat să crească şi în acest an, după cum arată ultimele date pre­zentate ieri, la Colegiul Prefec­tural, într-un raport al Agenţiei de Protecţie a Mediului Iaşi.

Prin­cipalele cauze pentru prezenţa noxelor şi a particulelor de praf în aer (aşa-numitele PM10, respectiv PM2,5 – denumite aşa pentru că au un diametru mai mic de 10 micrometri) rămân traficul rutier şi şantierele din oraş.

Dacă, pentru acestea din urmă, există obligaţia stropirii cu apă a perimetrului şi a spălării autovehiculelor care ies din zonă, pentru traficul în creştere nu a putut fi adoptată nicio limitare. Astfel, dacă anul trecut s-au înre­gistrat 83 de depăşiri la staţia care monitorizează efectele traficului în Podul de Piatră, anul acesta au fost marcate deja 67 de depăşiri până la 11 septembrie.

Un avans mai mare este semnalat la Staţia de fond urban amplasată în zona Cantemir, în curtea Grădiniţei nr. 18 (vizavi de Liceul „Dimitrie Cantemir“). Aici, de la începutul anului, au fost deja 36 de depăşiri ale limitelor admise, în timp ce pe tot parcursul lui 2017 au fost 40 de vârfuri de poluare.

Staţia de fond suburban de la Tomeşti este singura care „se simte mai bine“: 14 depăşiri la concentraţia de PM10, anul acesta, faţă de 30, anul trecut.

În schimb, Staţia de fond urban şi trafic de la Ungheni arată cât de mult s-a stricat drumul – şi aşa foarte prost – care duce în comuna de pe malul Prutului (DJ 249A): 55 de depăşiri în primele opt luni ale anului în curs faţă de doar 23 de creşteri peste limita admisă în tot anul 2017.

Măsuri propuse anul trecut pentru ameliorarea nivelului de poluare în oraş, precum devierea traficului greu în afara municipiului, au fost abandonate pe fondul suspendării pe termen nelimitat a proiectului şoselei de centură.

Creşterea efectivului parcului auto şi, cum e cazul comunei Ungheni, tergiversarea modernizării sau măcar a asfaltării drumurilor duc la menţinerea unui grad ridicat de poluare în aerul respirat de ieşeni.

Comentarii