anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Viaţa la izolare din cauza COVID-19. Ameninţaţi cu amenzi de 10.000 de lei

GALERIE
izolare
 • izolare
- +

Ieri, în judeţ erau izolate la domiciliu 723 de persoane deoarece au venit din “zone galbene” afectate de epidemia provocată de noul coronavirus. Deoarece nu au venit din “zone roşii”, nu sunt ieşeni în carantină. Un tânăr de 21 de ani din localitatea Brăteşti a fost amendat pentru că a părăsit domiciliul. Voia să dea examenul pentru şcoala de şoferi. DSP mai pregăteşte câteva amenzi, mai mulţi ieşeni care trebuiau să stea izolaţi au părăsit domiciliul. Numai că, dacă cei aflaţi la izolare nu au rude sau prieteni care să le aducă de mâncare, atunci ar muri de foame. Primarul Iaşului susţine că angajaţii municipalităţii ar putea să-i ajute, dar nu sunt stabilite procedurile.

Bilanţ de coronavirus la Iaşi: până ieri erau peste 700 de persoane izolate la domiciliu după ce au venit din ţări sau zone cu risc epidemic. Niciuna nu primeşte hrană sau alte bunuri prin intermediul autorităţilor. Nu există persoane în carantină, în schimb, patru ieşeni aflaţi în autoizolare au fost amendaţi pentru că au părăsit locuinţa. Bărbatul din Suceava depistat pozitiv se simte bine, evoluţia fiind una favorabilă, spun medicii.

A fost în Italia doar pentru două zile şi s-a întors „pozitiv“

Singurul caz de coronavirus confirmat până ieri în regiunea Moldovei se află internat la Iaşi, la Spitalul de Boli Infecţioase Sf. Parascheva. Bărbatul de 72 de ani din Suceava a fost plecat în Italia, în regiunea Lombardia, pentru două zile. Acesta are acolo trei copii stabiliţi de mai mult timp. Surse medicale au precizat că bărbatul suferă de o formă de cancer limfatic pe care şi-o tratează de 7 ani. Vizita în Italia a fost una medicală, bărbatul urmând o şedinţă de chimioterapie. S-a întors cu autocarul pe 28 februarie prin Vama Nădlac. Pe 2 februarie s-a prezentat cu simpotome specifice infecţiei cu coronavirus la Spitalul din Suceava. După ce rezultatele testelor au ieşit pozitive, acesta a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Potrivit managerului spitalului, Carmen Dorobăţ, bărbatul este în continuare izolat şi supravegheat, se simte bine, este afebril, evoluţia sa fiind una favorabilă. Carmen Dorobăţ a adăugat că bolile asociate, corect tratate până acum, nu îi complică starea de sănătate.

Amendaţi pentru că nu au respectat regimul de izolare

Visul de a avea carnet de şofer s-a spulberat pentru un tânăr de 21 de ani din localitatea Brăteşti, comuna Stolniceni Prăjescu. Nu pentru că ar fi picat examenul, ci pentru că, din dorinţa de a se prezenta la examenul la şcoala de şoferi, a ieşit din izolarea la domiciliu plimbându-se nestingherit până la Paşcani şi înapoi. Tânărul venise de câteva zile din Italia, dintr-o zonă cu risc, şi chiar dacă nu prezenta simptomele bolii, era obligat să stea 14 zile în autoizolare. Acesta a fost identificat de poliţişti care au prezentat situaţia inspectorilor DSP, aceştia din urmă amendându-l cu 10.000 de lei pentru nerespectarea consemnului. De asemenea, DSP Iaşi a mai transmis că sunt „în derulare procedurile de sancţionare a trei cetăţeni din judeţul Iaşi care, în urma acţiunilor zilnice de monitorizare realizate prin intermediul DSP, a medicilor de familie sau a primăriilor, au fost identificaţi ca părăsind domiciliul deşi se aflau încă în perioada de izolare de 14 zile de la venirea în ţară dintr-una din regiunile aflate în zona galbenă“.

În izolare intră toată familia

În judeţul Iaşi, ieri, 723 de persoane erau izolate la domiciliu ca urmare a tranzitării zonelor afectate de infecţia cu coranavirus (zonele roşii şi galbene sunt pe https://www.cnscbt.ro/, actualizate). Pentru nicio persoană nu s-a luat măsura carantinei. Potrivit legislaţiei emise în contextual epidemiei cu coronavirus, autoizolarea este obligatorie pentru toţi cei care nu prezintă simpotomele infecţiei, dar care vin din ţări/regiuni afectate de epidemie. În aceeaşi situaţie se află şi ceilalţi membri ai familiei, care locuiesc cu persoana izolată, chiar dacă nu prezintă semne ale bolii. Tot în actul legislativ se precizează că intrarea în autoizolare se face în ziua în care persoana respectivă a ajuns în ţară sau „de la data ultimului contract cu o persoană simptomatică sau confirmată“. Ultima parte a regulei e mai puţin probabil respectată, dat fiind faptul că nimeni nu poate şti 100% că a intrat în contact cu cineva care prezintă simptomele bolii. Totul depinde de cel care prezintă simptomatologie specifică să-i protejeze pe ceilalţi.

Teoretic, închişi în propria casă

Toţi cei care intră în autoizolare au obligaţia de a nu părăsi domiciliul declarat. Dacă restul familiei nu doreşte să intre în izolare alături de persoana care a călătorit într-o zonă cu risc, atunci trebuie să solicite la DSP intrarea acestuia în carantină instituţionalizată. Opţiunea este valabilă doar dacă persoana nu a intrat în contact cu familia. Deocamdată, în judeţul Iaşi, nu a intrat nimeni în carantină la solicitarea familiei. În cazul în care nu a intrat în contact cu familia şi se autoizolează la domiciliu, acesta trebuie să evite orice contract cu celelalte persoane din locuinţă, şi pe cât posibil să se izoleze într-o cameră separată.

Evitarea contactului este puţin probabilă dat fiind faptul că în orice locuinţă există spaţii comune, cum ar fi bucătăria, baia sau holurile. Persoana autoizolată trebuie să respecte distanţa regulamentară de 1 metru faţă de ceilalţi membri ai familiei. În plus, teoretic, cei autoizolaţi ar trebui să folosească echipament de protecţie, mască şi mănuşi, astfel încât să evite contactul cu obiectele pe care le folosesc şi ceilalţi membri ai familiei. De asemenea, la domiciliile persoanelor izolate nu se fac vizite de către rude, prieteni, vecini etc. Specialiştii mai spun că persoanele izolate trebuie să respecte cu stricteţe regulile de igienă, respectiv spălarea mâinilor cu apă şi săpun timp de minimum 20 de secunde, ori de câte ori este nevoie. Trebuie să îşi acopere gura şi nasul cu şerveţele de unică folosinţă sau cu o batistă atunci când strănută sau tuşesc, sau să facă acest lucru în plica cotului. Încăperile casei trebuie aerisite, mai ales spaţiile comune. Persoana autoizolată trebuie să ţină legătura zilnic cu medicul de familie şi să-l informeze asupra evoluţiei tuturor membrilor familiei, se arată în regulament. În cazul în care apar simptome, cum ar fi febră, tuse, durere în gât, dificultăţi de respiraţie, persoana izolată trebuie să sune la 112, menţionând starea sa.

Chirica: „Nu le putem duce mâncare, pentru că nu s-au stabilit procedurile“

Odată autoizolate la domiciliu, persoanele respective pot solicita sprijinul Comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi autorităţilor locale pentru aprovizionare cu alimente, apă, măşti de protecţie. În ordinul ministerial se precizează că autorităţile locale vor decide, de la caz la caz, modul de operare implicând şi organizaţiile neguvernamentale (ex: Crucea Roşie). În municipiul Iaşi, deşi există persoane izolate la domiciliu, acestea se pare că îşi fac aprovizionarea, cel puţin teoretic, prin intermediul rudelor sau prietenilor. „Nimeni din municipiul Iaşi nu primeşte în acest moment hrană la domiciliu pentru că deocamdată nu au fost stabilite procedurile. Oricum, Primăria este pregătită să acorde ajutor persoanelor aflate în izolare“, a declarat primarul Mihai Chirica. Deci, practic, ajutorul celor aflaţi izolaţi acasă este doar pe hârtie. Dar ce prevede, ordinul ministerial în cazul în care acesta ar fi aplicat din acest punct de vedere. Alimentele, medicamentele sau alte lucruri necesare se lasă la uşă de către persoanele desemnate să facă acest lucru. Alimentele şi bunurile sunt lăsate la intrarea în domiciliu (uşa apartamentului/poartă casei) şi sunt preluate de către persoană aflată în izolare doar după ce cealaltă persoană s-a retras. Autorităţile recomandă ca atunci când furnizorul a ajuns la lo­cuinţa respectivă să nu intre în contact cu niciun obiect pe care izolatul l-ar fi putut atinge, respectiv clanţa uşii, soneria etc.

Pe cât posibil, persoanele autoizolate vor purta masca de protecţie care le va acoperi nasul şi gura (masca medicală cu elastic prins în spatele urechilor) atunci când preiau produsele/bunurile primite la domiciliu. Persoanele care au sosit din alte zone decât cele care necesită carantinare pot părăsi domiciliul numai după cele 14 zile de autoizolare, dacă nu prezintă niciun simptom. În aceste cazuri, nu este necesară testarea pentru coronavirus. Până vineri seara, în toată ţara erau nouă cazuri confirmate, dintre care trei sunt considerate vindecate. (Silvia CRAUS)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.