VIDEO COD ROŞU în Ucraina.”Rusia a declarat război”. NATO: „E ameninţată pacea Europei”

duminică, 02 martie 2014, 13:45
4 MIN
 VIDEO COD ROŞU în Ucraina.”Rusia a declarat război”. NATO: „E ameninţată pacea Europei”

Vezi aici imagini LIVE VIDEO din Crimeea, care arata cum sunt date jos steagurile Ucrainei si sunt inlocuite cu cele ale Rusiei

Tensiunile din Peninsula Crimeea escaladeaza duminica, dupa ce sambata Parlamentul rus a aprobat cererea presedintelui Putin pentru o interventie militara in Crimeea. Mai multi militari rusi au luat arme dintr-o baza radar si de la o unitate navala de antrenament din Crimeea si au indemnat personalul sa treaca de partea "liderilor legitimi" ai peninsulei, transmite agentia Interfax, potrivit Reuters.

Interfax citeaza o sursa din ministerul apararii din Ucraina, care relateaza ca militarii au luat pistoale, pusti si cartuse din postul radar aflat langa orasul Sudak si le-au transportat cu o masina.

Ora 16.10: Secretarul de stat american, John Kerry: Rusia se comporta ca in secolul 19, invadand o alta tara pe un pretext inventat/ Rusia isi risca locul in G8.

"Rusia ameninţă pacea şi securitatea Europei; Moscova trebuie să înceteze imediat activităţile militare şi ameninţările la adresa Ucrainei", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, înaintea unei reuniuni de urgenţă convocată la Bruxelles.

"Ceea ce face Rusia în momentul de faţă în Ucraina reprezintă o încălcare a Cartei Naţiunilor Unite", a subliniat secretarul general al NATO.

Ambasadorii celor 28 de state NATO s-au reunit la ora 13.00 (14.00, ora României), după care, la ora 16.00 (17.00, ora României"), li se va alătura ambasadorul Ucrainei.

Premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a cerut Rusiei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acţiunile Moscovei drept o "declaraţie de război" şi avertizând că există riscul unui "dezastru". "Este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina", a spus Arseni Iaţeniuk, citat de AFP. "Îi cerem preşedintelui Vladimir Putin să retragă trupele din Ucraina", a avertizat şeful Guvernului proeuropean de la Kiev.

Ora 15.20: Franta si Marea Britanie au anuntat ca isi suspenda participarea la intalnirile pregatitoare pentru reuniunea G8 din Soci.

Ora 14.25: Associated Press: Sute de barbati inarmati neidentificati au inconjurat baza de infanterie a Ucrainei din Privolnoie. Convoiul include cel putin 13 vehicule cu soldati (circa 30 in fiecare), cu mitraliere. Acestea au numere de inmatriculare rusesti si blocheaza soldatii ucrainei, care nu pot nici intra nici iesi.

Ora 13.50: Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen: Facem apel la Rusia se reduca tensiunile. Actiunile Rusiei ameninta pacea in Europa. 

Vezi aici imagini LIVE VIDEO din Crimeea, care arata cum sunt date jos steagurile Ucrainei si sunt inlocuite cu cele ale Rusiei

Desfasurarea evenimentelor din Ucraina:

Ora 13.23: Premierul Iatseniuk: "Suntem foarte aproape de un dezastru". Ucraina acuza Rusia ca i-a "declarat razboi"

"Este alerta rosie. Aceasta nu este o amenintare, este in fapt o declaratie de razboi la adresa tarii mele. Facem apel la presedintele rus Putin sa isi retraga fortele armata" din Ucraina, a declarat duminica Iatseniuk.

CITEŞTE şi:

CRIMEEA bagă foc în relaţia SUA cu Rusia. Obama a vorbit cu Putin 90 de minute.Ameninţare cu "izolarea politica si economica a Rusiei"

Ora 13.20 Presedintele interimar, Oleksandr Turcinov: Spatiul aerian este inchis pentru orice aeronava care nu este civila.

Ora 13.10: Ministrul ucrainean de interne, Arseni Avakov: Moscova incearca sa le ofere cetatenie rusa si pasapoarte agentilor serviciilor de securitate ucrainene din regiunea autonoma Crimeea.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internationala, vehicule militare si trupe ruse detin controlul, de aproximativ 48 de ore, asupra principalelor institutii, drumuri si aeroporturi din Crimeea, chiar daca semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor desfasurati pe teren si de pe vehiculele acestora, noteaza Mediafax.

Ora 12.50 Ucraina solicita monitori internationali pentru supraveghere centralelor nucleare.

Ora 11.55: Ucraina a chemat toti rezervistii si trebuie sa se asigure ca fortele armate sunt pregatite de lupta, a declarat secretarul consiliului de securitate din Ucraina, care grupeaza toti sefii de securitate si aparare.

Un alt grup de militari rusi au luat arme de la un centru de antrenament din Sevastopol.

Potrivit BBC, activistii pro-rusi nu lasa marinarii sa mearga la lucru in portul din Sevastopol.

Aproximativ 15.000 de militari rusi sunt in prezent in Peninsula Crimeea, sustine un reprezentant al misiunii Ucrainei la Natiunile Unite, fara a oferi detalii despre modul in care serviciile ucrainene au ajuns la aceasta cifra, relateaza CNN, citat de Mediafax.

Nu se stie daca cei 15.000 de militari sunt de la bazele ruse din Crimeea.

Sambata, Ministerul ucrainean al Apararii afirma ca in Crimeea erau 6.000 de militari rusi.

Doua nave militare ruse dotate cu echipamente antisubmarin sunt stationate in largul Peninsulei Crimeea, afirma surse militare ucrainene, explicand ca prezenta navelor incalca acordul privind Flota rusa de la Marea Neagra.

Flota rusa de la Marea Neagra este stationata in portul ucrainean Sevastopol, dar nu se stie daca navele observate apartin acestei flote.

 

 

Comentarii