Visul american nu e şi pentru maimuţe: Cimpanzeii din SUA nu sunt persoane

sâmbătă, 06 decembrie 2014, 02:49
2 MIN
 Visul american nu e şi pentru maimuţe: Cimpanzeii din SUA nu sunt persoane

"Cimpanzeii nu au nicio datorie, nu sunt supuşi niciunei responsabilităţi sociale", deci pot fi întemniţaţi fără judecată, a explicat o instanţă.

O curte de apel din New York a apreciat joi că cimpanzeii nu pot beneficia de aceleaşi drepturi ca fiinţele umane, respingând astfel acţiunea introdusă de apărătorii primatelor care pledau pentru dreptul fundamental al acestora de a trăi în libertate. Asociaţia "Nonhuman Rights Project" a cerut ca patru cimpanzei, aflaţi în prezent în captivitate în statul New York, să poată fi trimişi într-un parc special pentru a trăi în libertate până la sfârşitul zilelor lor. Aceşti militanţi, înfrânţi în primă instanţă, au explicat în octombrie în faţa acestei curţi de apel că cimpanzeii au aceleaşi caracteristici ca fiinţele umane şi, din acest motiv, trebuie să fie recunoscuţi ca "persoane legale" şi să beneficieze de aceleaşi drepturi fundamentale. Judecătorii din oraşul Albany, capitala statului New York, au refuzat să extindă definiţia legală a persoanei. "Un cimpanzeu nu este o persoană care să poată beneficia de drepturi şi protecţia garantate de habeas corpus", au scris ei joi în decizia lor. În legislaţia anglo-saxonă, habeas corpus enunţă libertatea fundamentală de a nu fi întemniţat fără a fi judecat. "Contrar fiinţelor umane, cimpanzeii nu au nicio datorie, nu sunt supuşi niciunei responsabilităţi sociale şi, din punct de vedere legal, nu pot fi consideraţi vinovaţi de actele lor", au explicat magistraţii. În consecinţă, "ei nu pot pretinde aceleaşi drepturi ca oamenii", au mai afirmat ei. Asociaţia a reacţionat subliniind că este vorba despre prima cerere de această natură.
"Curtea a ignorat faptul că legea ar trebui să evolueze în lumina descoperirilor ştiinţifice, a noilor experienţe şi a evoluţiei conceptului de bine şi rău", a menţionat asociaţia.

 

Comentarii