Voluntari, aşteptaţi la o acţiune de împădurire pe 14 noiembrie inclusiv în Iaşi

marți, 20 octombrie 2015, 12:39
3 MIN
 Voluntari, aşteptaţi la o acţiune de împădurire pe 14 noiembrie inclusiv în Iaşi

Cei care doresc să participe, pe 14 noiembrie, la o acţiune de împădurire în cadrul căreia vor fi plantaţi 300.000 de puieţi pe terenuri neproductive din peste 20 de localităţi din 16 judeţe, sunt aşteptaţi să se înscrie pe site-ul plantamfaptebune.ro.

Acţiunea este organizată de Asociaţia Ecoassist în parteneriat cu Ministerul Mediului, pe două paliere.

Astfel, pe site-ul plantamfaptebune.ro, se pot înscrie voluntari la plantările oficiale – pe terenurile puse la dispoziţie de primării în localităţile indicate, în total 79 de hectare, pentru care Romsilva pune la dispoziţie 300.000 de puieţi – sau să planteze pe cont propriu într-un loc care le este la îndemână – livadă, curtea casei, parc, curtea şcolii, grădiniţei, spitalului, bisericii, un aliniament stradal, marginea unui drum de acces în localitate etc.

Organizatorii speră ca pe 14 noiembrie să fie plantaţi astfel peste un milion de puieţi.

Până în prezent s-au înscris pe platforma plantamfaptebune.ro 250 de persoane, fiind necesar un număr de aproximativ 13.000 de voluntari pentru plantarea celor 300.000 de puieţi, au precizat organizatorii.

Cei interesaţi să participe la o plantare oficială trebuie să consulte pe site harta unde sunt indicate localităţile în care se vor realiza aceste plantări şi să se înscrie, urmând să primească un instructaj şi meargă pe 14 noiembrie la locul indicat pentru a participa la plantare alături de voluntarii asociaţiei, asistaţi de angajaţii Romsilva.

Cei care nu au cum să ajungă în niciuna din cele peste 20 de localităţi se pot înscrie la o plantare pe cont propriu şi vor primi de asemenea sprijin din partea asociaţiei.

Reprezentanta Ecoassist Liana Buzea a declarat că n-a fost posibilă organizarea de plantări în fiecare judeţ, fiind de îndeplinit mai multe condiţii pentru această acţiune.

Membrii asociaţiei s-au adresat autorităţilor locale din toată ţara cerându-le să identifice terenuri pentru plantări, respectiv terenuri neproductive sau chiar degradate sau cu risc de alunecare. Iniţial au fost identificate 460 de hectare de terenuri, ceea ce ar fi implicat plantarea a peste 1,2 milioane de puieţi. Însă ulterior s-a constatat că unele terenuri nu aparţineau primăriei sau că unora nu le putea fi schimbată destinaţia. În plus, era necesară adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru includerea terenului în campania de împădurire, iar unele autorităţi au spus că nu mai este timp pentru pregătirea tuturor documentelor, urmând să participe eventual la campania de împădurire din primăvară.

Terenurile pe care se vor face plantări vor fi monitorizate în următorii cinci – şapte ani pentru a se asigura succesul plantării. Speciile de arbori care vor fi plantate au fost alese de inginerii silvici în funcţie de caracteristicile fiecărui teren şi ale zonei.

În cadrul iniţiativei "Plantăm fapte bune", din 2011 şi până în prezent, 12.528 voluntari au plantat şi îngrijit 258.200 copăcei pe un total de 65,5 hectare de terenuri publice neproductive în următoarele judeţe: Argeş, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Timiş.

Pe site-ul plantamfaptebune.ro, a fost lansată Harta tăierilor de păduri – aplicaţia online şi pentru android – prin care oricine poate raporta o tăiere de pădure din ţară.

În 2013 iniţiativa a primit Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României.

Mediafax

Comentarii