Decizii surprinzătoare anunţate de primar la dezbaterile despre buget

Vor fi închise Baia Comunală şi Cantina socială. Se măreşte stadionul din Copou

luni, 29 ianuarie 2018, 02:50
4 MIN
 Vor fi închise Baia Comunală şi Cantina socială. Se măreşte stadionul din Copou

Închiderea Băii Comunale şi a cantinei de ajutor social, dar şi planuri pentru un nou stadion: acestea au fost principalele anunţuri în premieră ale municipalităţii cu ocazia primelor două dezbateri publice privind bugetul local. La acestea se adaugă mutarea cubului din lateralul Teatrului Naţional, la pachet cu extinderea zonei pietonale, amenajarea unui staţii de tramvai (peron cu o lungime de 50 metri) la Sala Sporturilor, iluminarea arhitecturală a podurilor peste Bahlui, înfiinţarea unui centru de conferinţe la fostul cinematograf Victoria şi, nu în ultimul rând, achiziţia a 3.000 de bănci pentru amplasarea acestora în cartiere. Totodată, primarul a vorbit despre contractarea unui împrumut pentru reabilitarea unui monument istoric şi extinderea capacităţii stadionului din Copou până la 20.000 de locuri, în paralel cu demararea demersurilor pentru construirea unui stadion nou.

În cazul Băii Comunale, primarul Mihai Chirica a susţinut că sunt pierderi anuale de 200.000 euro. Obiectivul a fost deja închis, un ieşean venit la dezbatere cerându-i socoteală primarului pe această temă. Baia Comunală va rămâne închisă, potrivit edilului, iar în şedinţa plenului Consiliului Local de mâine a fost introdus un proiect de hotărâre în acest sens.

Chirica: „Masajul nu e serviciu al Primăriei“

„Baia publică nu este asistenţă socială. Nu pot să plătesc 1,7 milioane lei pe an pentru nişte servicii încasate la jumătate. Nu acesta este rolul administraţiei locale, noi nu facem servicii publice de masaj, de înot sau de duş (…) Anual sunt pierderi de 200.000 euro pentru câţiva care ajungeau acolo şi se bălăceau“, a menţionat primarul în timpul dezbaterilor. Deocamdată, edilul nu a anunţat care va fi destinaţia clădirii, dar una dintre posibilităţile menţionate de primar este ca imobilul să fie cedat Spitalului de Recuperare.

În ceea ce priveşte cantina de ajutor social, edilul a precizat că şi aceasta va fi închisă şi, cel mai probabil, Primăria îşi va onora obligaţia legală de a asigura o masă zilnică către cei 196 de asistaţi beneficiari prin intermediul unei organizaţii neguvernamentale. „Obligaţia administraţiei este de a asigura o masă zilnică  de 12,5 lei, iar la noi costurile sunt de 25 lei pe asistat. Pentru ce? Ca să ţin nu ştiu câţi angajaţi acolo, să întreţin o clădire, să fie păzită…“, a spus Mihai Chirica. El a adăugat că la cantină se cheltuiau în plus 817.000 lei/an pentru asigurarea mesei zilnice către asistaţii sociali. Cantina ar putea deveni sală de sport pentru Liceul Economic 2.

Care au fost solicitările ieşenilor

Primele două dezbateri au adunat la Palatul Roznovanu peste 100 de ieşeni. Participarea a fost mai semnificativă vineri după-amiază, în timp de sâmbătă dimineaţă au fost doar câteva zeci. Prezenţa slabă de sâmbătă este şi motivul pentru municipalitatea va reprograma următoarele două dezbateri în zilele lucrătoare. Cel mai des, ieşenii veniţi la dezbateri au ridicat probleme punctuale ce ţin de refacerea infrastructurii, trotuare, o amenajare mai bună a peroanelor de tramvai, întreţinerea spaţiilor verzi abandonate, iluminat stradal, parcări şi amplasarea de noi semafoare. Doi tineri care activează din IT şi-au arătat disponibilitatea de a lucra cu Primăria în regim de voluntariat pentru digitalizarea instituţiei. Cei mai mulţi participanţi la dezbateri au fost din Galata şi Păcurari. Întrebat despre zona pietonală din Centru, edilul Iaşului a anunţat că zona va fi extinsă în cadrul unui proiect ce va începe anul viitor. „Proiectul a fost finalizat şi va intra în propunerea (de buget, n.r.) din 2019. Prima modificare va fi instalarea statuii lui Ferdinand pe esplanada Teatrului Naţional, dar proiectul cuprinde şi mutarea cubului, în locul căruia este proiectat un amfiteatru în aer liber, unde se vor putea ţine piese de teatru în aer liber. Parcul de lângă Teatrul Naţional va include şi statuia lui Miron Costin astfel încât Casa Balş, Filarmonica, Teatru, esplanada, I.C. Brătianu şi Mitropolia să facă parte dintr-un singur parc, necarosabil, nu vor avea ce să caute maşinile acolo“, a susţinut Mihai Chirica.

Un alt anunţ făcut în premieră de către edil în timpul dezbaterilor a vizat Liceul Pedagogic „Vasile Lupu“. Primarul a precizat că municipalitatea va contracta un împrumut strict pentru reabilitarea monumentului istoric. De asemenea, edilul pare să fi luat o decizie şi în ceea ce priveşte viitorul stadionului „Emil Alexandrescu“. „Până la construcţia unui stadion nou, îl vom moderniza pe cel pe care îl avem, îl putem duce până în 20.000 de locuri. În paralel, vom demara un proiect pentru un stadion nou“, a menţionat primarul Chirica. În timpul dezbaterilor, primarul şi-a arătat nemulţumirea faţă de unii angajaţi ai municipalităţii. Pe un director apropiat lui (Vasile Tiron) l-a trimis ironic după lecitină la farmacie întrucât uitase să aducă sticle de apă în sală, iar pe o angajată a invitat-o să părăsească sala după ce aceasta s-a împotmolit în a ajuta cetăţenii să ia cuvântul. Un alt director intrat în vizorul edilului a fost Viorica Bostan (director tehnic), în cazul căreia edilul a invocat probleme de comunicare. Nu în ultimul rând, primarul şi-a arătat dezamăgirea că la dezbateri nu au participat reprezentanţi din conducerea Spitalului „C.I. Parhon“. De menţionat că la discuţii sunt prezenţi directori şi şefi din cadrul municipalităţii şi ai instituţiilor din subordine. În această săptămână sunt programate alte două dezbateri publice, dar zilele exacte de desfăşurare urmează să fie anunţate de către municipalitate. Bugetul general consolidat al municipiului Iaşi ajunge la 844 milioane lei, iar 213 milioane lei reprezintă cheltuieli de investiţii.

 

 

 

 

 

 

Comentarii