anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Vot ruşinos ieri în CJ: PNL-PMP, împotriva recuperării pagubelor din dosarele "Alexe-Baba" şi "Ursu"

GALERIE
cj-iasi-sedinta
 • cj-iasi-sedinta
- +

Consilierii PNL şi PMP au votat ieri împotriva constituirii Consiliului Judeţean ca parte civilă în procesul în care şeful CJ este acuzat de procurori că l-a impus ilegal pe Vlad Baba ca director la Şcoala Populară de Arte. Deşi colegii lor de la PSD au votat „pentru”, liberalii s-au opus în mod asemănător şi în cazul dosarului consilierei PSD Lăcrămioara Ursu, trimisă în judecată pentru înşelăciue şi uz de fals.

După 32 de proiecte de hotărâre adoptate cu o excepţie în tot atâtea minute, aproape o oră au discutat ieri consilierii judeţeni pe marginea notelor informative trimise de procurori. Este vorba de solicitarea anchetatorilor ca administraţia judeţului să se pronunţe dacă se constituie parte civilă acum, în debutul proceselor „Baba-Alexe” şi „Lăcrămioara Ursu”, sau nu.

Amintim că, în primul caz, prejudiciul calculat de cei de la DNA însumează 149.731 lei - salariul de consilier al actualului şef al CJ, Vlad Baba, detaşat ca director la Şcoala de Arte şi, ulterior, remuneraţia de manager. În cazul Ursu, prejudiciul ar fi de 73.756 lei, banii încasaţi în calitate de consilier al fostului preşedinte al CJ timp de un an.

CITESTE SI: Procurorii cer conducerii județului să recupereze prejudiciul cauzat de Costel Alexe

Aşa cum am relatat, procurorii de la DNA consideră că preşedintele CJ nu putea să-l detaşeze pe Vlad Baba la Şcoala de Arte inclusiv pentru că cel din urmă nu îndeplinea condiţiile necesare ocupării unui post de conducere.

În al doilea dosar, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi o acuză pe consiliera Lăcrămioara Ursu de înşelăciune, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, dat fiind că aceasta nu ar fi terminat liceul, condiţie minimă necesară pentru angajarea la cabinetul preşedintelui CJ.

Grija pentru banii din bugetul public: pot să vină mai târziu sau deloc

Pe parcursul a aproape o oră de discuţii, s-au conturat două posibilităţi: amânarea luării unei decizii de constituire a Consiliului Judeţean ca parte civilă în ambele dosare până când instanţa va adopta decizii definitive, respectiv formularea acestei calităţi acum. Aşa cum era de aşteptat, aleşii majorităţii PNL-PMP au îmbrăţişat-o pe prima.

CITESTE SI: Dosarul Alexe-Baba: unde s-a călcat pe bec? Legătura cu chelneriţa de la Ape

Consilierul USR Bogdan Mihail a avertizat că, peste ani, dacă vor fi stabiliţi vinovaţi, aceştia vor putea să invoce lipsa calităţii de parte civilă în proces, iar CJ ar putea să piardă aceşti bani. Mai mult, o acţiune civilă necesită timp şi alte cheltuieli judiciare. El a propus în schimb adoptarea unei hotărâri pe baza art. 182 din Codul administrativ care să „bată în cuie” posibilitatea recuperării prejudiciului, cu mandatarea vicelui Marius Dangă pentru reprezentarea CJ în procese.

În replică, secretarul general al judeţului a invocat un alt articol de lege, 20, din Codul de procedură penală, care permite introducerea acţiunii la o instanţă civilă, doar după ce latura penală se încheie. Aceasta a fost procedura urmată de CJ în toate cazurile de acest fel, a adăugat Lăcrămioara Vernică-Dăscălescu.

La Consiliul Local, da, la Consiliul Judeţean, ba

Liderul grupului de consilieri PSD a intervenit, dând exemplul unei situaţii similare de la Consiliul Local Municipal Iaşi, unde un consilier (între timp ales viceprimar, Daniel Juravle) a fost mandatat să reprezinte CLM civilmente în Dosarul Skoda, unde inculpaţi sunt, printre alţii, primarul şi directorul tehnic al Municipalităţii. Ulterior, Cristian Stanciu a pledat în favoarea votului nominal din partea fiecărui consilier pentru susţinerea sau nu a constituirii CJ ca parte civilă, aşa cum s-a întâmplat în situaţii petrecute în timpul mandatelor lui Lucian Flaişer şi Cristian Adomniţei.

CITESTE SI: DNA pune tunul pe Alexe. El se apără precum Chirica: a semnat „ca primarul”

Când conducerea liberală a CJ a încercat să impună votul „la grămadă”, Stanciu a ameninţat că aleşii PSD vor părăsi sala. „Nu vreau să fiu asimilat mai târziu în cadrul unei majorităţi exprimate aici în CJ fără vot nominal, că am votat pentru a nu mă constitui parte civilă. Fiecare să-şi asume răspunderea votului pe care îl dă. Nu ne ascundem în spatele unui vot la grămadă”, a subliniat el.

La vot, aleşii PNL şi ai PMP nu s-au exprimat nici da, nici nu, în ambele cauze. Cu unele excepţii, cei mai mulţi s-au abţinut. „Abţinerea se contabilizează «împotriv㻓, a explicat secretarul CJ. În schimb, consilierii PSD şi ai USR au votat „da”.

Transmisie fără sonor la votul de la Dosarul Baba-Alexe

Practic, în cazul Lăcrămioarei Ursu, au fost 14 voturi pentru constituirea CJ ca parte civilă, unul împotrivă (Ovidiu Pricope, PNL) şi 20 de abţineri. În cazul Baba-Alexe, sunetul transmisiei şedinţei a fost oprit parţial în timpul votului nominal. Şi aici au fost 14 voturi pentru, 4 împotrivă (între care Marius Dangă şi Ovidiu Pricope) şi restul abţineri.

La cererea lui Cristian Stanciu, rezultatul votului va fi trimis procurorilor sub forma tabelului, şi nu ca rezultat cumulat. „Să nu creadă cineva că vom rămâne cu prejudiciul nerecuperat dacă instanţa va decide în final că există un prejudiciu”, a pus punct Marius Dangă tevaturii de ieri din Consiliul Judeţean.

Ultimul cuvânt a aparţinut preşedintelui Costel Alexe: „Vă asigur că n-am prejudiciat nici cu un leu Consiliul Judeţean Iaşi. Dar ştiu sigur că în 2021 s-au făcut economii de 108 nii de lei, iar în 2022, de 105 mii de lei, pentru că, astăzi, cabinetul de consilieri al preşedintelui nu este ocupat în totalitate”.

Potrivit Codului administrativ, şeful CJ poate să aibă cel mult 6 consilieri (aşa cum a fost, de exemplu, pentru câteva ore, Vlad Baba, în noiembrie 2020, detaşat apoi director la Şcoala de Arte), iar fiecare vicepreşedinte, 2 consilieri personali. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.