Vremea rece şi uşile de acces deschise pun la încercare sistemul de încălzire al spitalului mobil

Prima măsură luată a fost revizia ventilaţiei interioare.

joi, 11 noiembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Vremea rece şi uşile de acces deschise pun la încercare sistemul de încălzire al spitalului mobil

Uşile de acces de la spitalul modular de la Leţcani vor rămâne deschise. Asociaţia Euronest, care deţine complexul medical, încearcă să împace temerile legate de concentraţia prea mare de oxigen din interior cu măsuri menite să crească gradul de siguranţă faţă de pericolul izbucnirii unui eventual incendiu.

Aşa cum am mai relatat, de teama unor incidente neplăcute uşile de intrare ale spitalului modular sunt ţinute mult timp deschise. În caz contrar, senzorii care măsoară concentraţia de oxigen din aer încep să sune. Aerisirea forţată pune însă la încercare sistemul de încălzire. Pe holurile complexului există un sistem de ventilaţie, care până acum a stat mai mult închis. A funcţionat la turaţie maximă în perioada în care spitalul mobil a fost deschis, astfel că s-a impus o revizie a lui şi schimbarea filtrelor.

Directorul executiv al Asociaţiei Euronest, deţinătoarea complexului medical, ne-a spus ieri că verificarea sistemului de ventilaţie a început deja. Alina Popa a adăugat că, din cauza răcirii vremii, temperatura în unele saloane a scăzut şi că este luată în calcul achiziţia unor sisteme de încălzire de genul termosuflantelor instalate la uşile culisante ale magazinelor mari.

Până la închiderea spitalului, la jumătatea lunii ianuarie, au fost semnalate în câteva rânduri scăderi de temperatură în saloane, dar şi infiltrarea apei de la ploaie lângă una dintre uşile de acces. Spitalul a rămas închis până luna trecută. Pe fondul creşterii abrupte a numărului de îmbolnăviri de Covid, complexul a fost redeschis, de data asta actul medical fiind asistat nu doar de echipa Spitalului de Boli Infecţioase, ci şi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean (în administrarea căruia a intrat) şi de Ministerul Apărării prin Direcţia Medicală.

În prezent, în spitalul de la Leţcani sunt internaţi peste 70 de pacienţi, cei mai mulţi la Terapie Intensivă. Conform prognozelor meteo, săptămâna viitoare vremea se va răci şi mai mult, iar temperaturile în zona municipiului Iaşi vor coborî în timpul nopţii spre -8 grade.

Comentarii