Xiao Qi, profa’ de chineză de la Iaşi. A renunțat la București pentru noi

miercuri, 20 aprilie 2016, 03:01
6 MIN
 Xiao Qi, profa’ de chineză de la Iaşi. A renunțat la București pentru noi

În judeţul Iaşi, există o singură şcoală unde elevii iau lecţii de limba chineză, pe lângă cursurile care se fac la Universitatea „Al.I. Cuza“. Premiera vine cu faptul că la această disciplină predă o profesoară nativă, venită pentru prima dată în România anul acesta şcolar.

Această disciplină orientală se studiază la Şcoala Primară „EuroEd“ din Iaşi, unde Xiao Qi vine cu drag şi-i învaţă pe elevii de aici tainele scrisului şi pronunţiei. Interesant este faptul că aceasta îi învaţă chineza cu ajutorul limbii engleze, deoarece nu ştie româna. Îi vine însă în ajutor faptul că la această şcoală se studiază mai multe limbi, inclusiv engleza, limbă pe care o ştiu toţi elevii foarte bine.

„La Iaşi, pot simţi mult mai bine cultura românească“

Xiao Qi are 23 de ani şi se pierde printre elevele sale, care, în ciuda diferenţei de vârstă, o ajung la înălţime. Deşi predă la această şcoală de la începutul anului şcolar, elevii au îndrăgit-o imediat şi s-au ataşat de ea la scurt timp. „Sunt pentru prima dată în România, e primul an, şi voi rămâne şi la anul. Eu nu sunt dintr-un oraş mare din China, ci din oraşul Zigong, cunoscut şi oraşul urşilor panda, din provincia Sichuan. Am venit în România ca profesor voluntar la Institutul Confucius din Bucureşti, iar printr-un parteneriat între institut şi şcoala EuroEd am ajuns să predau chineza la Iaşi. Suntem peste 10 profesori ca mine în ţară. Mie îmi place Iaşul foarte mult, şi am ales să rămân şi la anul tot aici. Am avut de ales între Iaşi şi Bucureşti. Dar Bucureştiul nu-mi place, e un pic din China în el, e aglomeraţie… Aici, la Iaşi, pot simţi mult mai bine cultura românească!“, spune tânăra profesoară din China.

Mărturiseşte că elevii ei sunt foarte receptivi, şi că au învăţat repede elementele de bază, astfel că în curând vor da şi un fel de examen pentru limba chineză, cum sunt primele examene tip Cambridge pentru limba engleză. Xiao Qi predă la EuroEd chineza doar elevilor de şcoală, nu şi preşcolarilor, şi spune că are şi părinţi care doresc să înveţe această limbă. 

Părinţii ei aveau voie să facă maxim un copil

Întrebată dacă părinţii ei din China au fost de acord cu plecarea ei în alt capăt de lume, tânăra ne-a mărturisit că a fost dificil, fiind singurul copil în familie. „Am însă în familie dascăli, şi au fost de acord, deşi sunt singurul lor copil. M-am născut în China în perioada în care sistemul nu permitea ca o familie să aibă mai mult de un copil, deoarece suntem foarte mulţi. Acum sistemul este mai permisiv“, spune aceasta, explicându-mi rigorile din ţara sa natală.

Deşi încă nu a învăţat limba română, aceasta se străduieşte să înveţe cât mai multe cuvinte, şi pronunţă extrem de bine româneşte cuvinte precum „mămăligă“ şi „sarmale“. Îi şi plac foarte mult, alături de chiftele şi salata de vinete. „Gramatica limbii române este dificilă, nu vorbesc în fraze, reuşesc să pronunţ doar cuvinte… Dar vreau să învăţ“, spune zâmbind larg singura profesoară chinezoaică din învăţământul preuniversitar ieşean. 

Demonstraţie de chineză la clasă

Exemple asemănătoare mai sunt la Bacău şi la Suceava, unde se află alte două profesoare native, dar la două şcoli de stat, de această dată. În timpul liber, Xiao Qi iubeşte să se plimbe prin oraşul nostru cu prietenii ei „internaţionali“, cum îi place să le spună, deoarece majoritatea sunt studenţi din alte ţări, dar şi să citească cărţi. Momentan, este cazată în căminul de la Colegiul „C. Negruzzi“, iar orele la şcoală le are după-amiaza, aşa că ajunge imediat, pe jos, coborând Copoul. „La noi în şcoală sunt şi familii mixte, cu tatăl din China şi mama româncă. Avem cazul a doi copii, care învaţă chineza la şcoală, iar acasă exersează cu tatăl, venindu-i astfel mai uşor. De aceea, noi credem că un copil trebuie de la vârstă mică să înveţe o limbă străină, când nu presupune un efort prea mare. Toate activităţile de la noi din şcoală fac parte dintr-o strategie a Organizaţiei EuroEd, care porneşte de la ideea că o limbă străină este importantă în orice meserie. De exemplu, în domeniul IT sau la call-center, unde se caută vorbitori de italiană, spaniolă, engleză etc. O limbă în plus oferă şanse mai mari celor care doresc să facă o facultate în străinătate ori să lucreze peste hotare. Copiii noştri sunt foarte buni la engleză, o să vedeţi la clasă!“, ne promite Anca Colibaba, directorul Asociaţiei EuroEd din Iaşi. Şi pe bună dreptate.

Intraţi într-o clasă oarecare, unde pe tablă se cerea identificarea atributelor din frazele scrise, profesorul şi elevii vorbeau doar în engleză. A urmat apoi o demonstraţie la limba chineză, unde Anca, o elevă îmbrăcată într-o rochie albă, de prinţesă, a spart gheaţa. Ne-a spus, în engleză, evident, cât de mult îi place chineza, apoi a ţinut un dialog cu încă o colegă, în limba atât de ciudată la prima vedere.

Degustare de găluşte chinezeşti

„Noi avem în Săptămâna Altfel o serie de activităţi, la o parte dintre ele vor participa şi părinţii, iar punctul central va fi o activitate care se numeşte „China day“, care va avea loc pe 20 aprilie. Pe 27 mai, la Palas Mall, va avea loc încă o activitate cu limba chineză, numit „China Gala“, unde copiii vor învăţa ei pe alţii limba chineză, vor juca în scenete şi vor dansa dansuri tradiţionale“, a mai explicat Anca Colibaba. Xiao Qi le pregăteşte elevilor, pentru săptămâna „Şcoala Altfel“, o serie de activităţi distractive.

Îi va învăţa cum să confecţioneze din hârtie diverse lucruri, prin tehnica Origami, simboluri chinezeşti, vor participa la un atelier de caligrafie, vor face o expoziţie cu lucrările lor, pentru părinţi, apoi se vor întrece la jocurile sportive pe care le practică şi elevii din China, cum ar fi jocul „jianzi“. Ziua chinezească se va termina cu o degustare de găluşte chinezeşti, o mâncare specifică în pregătirea căreia Xiao Qu îşi va da tot aportul, fiind singura care ştie cum se fac „ca la mama acasă“. 

Am lăsat-o pe Xiao Qi în clasă, înconjurată de elevii ei, care şi începuseră să cânte veseli un cântecel în limba ţării profesoarei. Era vorba despre cum s-au născut toţi dragonii din lume… 

Comentarii