Zăpada şi lentoarea Primăriei au revoltat ieri Iaşul. „O zi pe an avem iarnă şi nici atunci nu vă descurcaţi!”

marți, 09 ianuarie 2024, 02:50
6 MIN
 Zăpada şi lentoarea Primăriei au revoltat ieri Iaşul. „O zi pe an avem iarnă şi nici atunci nu vă descurcaţi!”

Modul în care Primăria Iaşi a gestionat efectele ninsorilor de ieri a stârnit revolta a numeroşi ieşeni. Oraşul a fost paralizat din punct de vedere al transportului: traficul rutier a avut blocaje în toate zonele, iar transportul public a funcţionat pe avarie. Nici pietonii nu au avut o viaţă mai uşoară: pe trotuare s-a circulat cu mari greutăţi, iar, pe alocuri, deveniseră impracticabile. În faţa numeroaselor critici, Primăria a susţinut că a intervenit pentru deszăpezire.

La primele ore ale dimineţii de ieri, aproape toate intrările în oraş erau blocate: cozi întinse în special în Păcurari, CUG, Bucium şi Copou. Pe toate grupurile de socializare, indiferent de reţea, mesajul predominant era: „evitaţi oraşul!”. Problema a fost una generalizată, şoferii, şi pietonii deopotrivă, şi-au arătat nemulţumirea faţă de lipsa (sau slaba) intervenţie a utilajelor Primăriei.

Vezi mai multe imagini aici

La orele amiezii, pe toate bulevardele mari ale oraşului era un strat consistent cu zăpadă măcinată de roţile maşinilor, inclusiv în faţa Palatului Culturii. Mulţi ieşeni deja criticau, în diverse mesaje, lipsa mobilizării lucrătorilor Primăriei. De cealaltă parte, reprezentanţii municipalităţii spun că au intervenit încă din seara zilei de duminică. La amiază, instituţia a trimis şi un comunicat pe care l-a publicat şi pe Facebook, ocazie cu care s-a stârnit un val de reacţii negative din partea internauţilor.

Val de reacții negative la adresa Primăriei pe pagina oficială de Facebook  a instituției

Utilizatorii au susţinut chiar că imaginile cu utilaje ale Primăriei intervenind nu ar fi de anul acesta, ci de anul trecut. În general, ieşenii au reproşat lipsa de intervenţie în intervalul 7-11, dar şi după amiază, în jurul orelor 16-18. Într-o declaraţie de presă, primarul Mihai Chirica susţinut că intervenţiile au început duminică seară, de la ora 18, şi au continuat pe tot parcursul nopţii, iar luni dimineaţă la ora 8 a avut loc schimbul de ture.

„Să vă fie ruşine! Toate străzile sunt pline de zăpadă!”, „Ce minciuni, abia se circulă, peste tot sunt nămeţi”, „Eu nu ştiu pe unde aţi lucrat noaptea, că e jale peste tot!”, „Suntem un oraş captiv al unor incompetenţi. Nu s-a făcut nimic. Tot oraşul e blocat. Zăpadă de 20-30 cm pe o stradă din CUG”, „Alo, unde sunt utilajele din stradă?”, „O zi pe an avem iarnă şi nici atunci nu sunteţi în stare să curăţaţi zăpada!”, „Nici nu vreau să mă gândesc dacă ar fi ceva mai serios. Unde e primarul Panseluţă cu postările acum? Aşteptăm cu nerăbdare pozele cu superbele aranjamente florale pe 24 ianuarie”, „Şi iarăşi aţi fost luaţi prin surprindere…Iaşul nu curăţat, măcar străzile principale!”, „Nu am văzut nicio autospecială de deszăpezit!”, „157 de utilaje pe hârtie”, sunt doar câteva dintre sutele din mesajele ieşenilor transmise Primăriei.

Transportul public a funcţionat pe avarie

O alternativă pentru ieşeni ar fi putut fi ieri transportul public, dacă această activitate ar fi fost funcţională. Încă de la primele ore ale dimineţii au început să „curgă” mesaje de reproş la adresa CTP din cauza timpilor mari de aşteptare în staţii, la temperaturi foarte scăzute. Ca o ironie a sorţii, în unele staţii, pe parcursul zilei, panourile de informare afişau pentru fiecare mijloc de transport un timp de aşteptare de… un minut. Incidentele în care au fost implicate vehiculele CTP au fost multiple – de la tamponări şi până la ruperea reţelei de fir-contact. În miezul zilei, timp de câteva ore, circulaţia tramvaielor a fost blocată pe sectorul Tg Cucu – Piaţa Uniri, ceea ce, în mod evident, a creat efecte în lanţ.

„Stăm de o oră în staţie!”, „Am stat 40 min. în staţie în CUG şi abia acum (ieri, ora 13.00, n.r.) am urcat într-un 41. Nu a trecut nimic spre Centru în tot timpul acesta. Niciun tramvai, nimic!”, „Am aşteptat dimineaţă cu copiii în viscol 20 min să vină un tramvai, fata unei colege a aşteptat în Păcurari 45 minute, acum în jurul prânzului!”, „Copilul a terminat şcoala la ora 14.15 şi a ajuns la ora 16.00 acasă cu un tramvai super plin. În cele dinainte nici nu putut să intre de pline ce erau”, „Am plecat la 12 din Păcurari ca să ajung a 15.30 în capătul CUG”, „Două ore cu autobuzul din Tudor până în Păcurari. Acum nu zic că e vina CTP, dar drumurile nu par a fi curăţate în vreun fel şi se circulă horror”, „Tramvaie care nu prea sunt, pe lângă cele care vin (unu din oră în oră), oameni care nu mai au răbdare şi se iau la ceartă, uşile de abia se închid. Unele tramvaie nici căldură nu au, nu-ţi mai simţi picioarele”, sunt câteva dintre mesajele transmise de ieşenii nemulţumiţi Primăriei şi CTP.

O altă problemă des invocată de călătorii CTP a vizat lipsa deszăpezirii în staţii: în zona centrală se putea lesne observa acest lucru, iar problema a fost una generalizată ţinând cont de faptul că mesajele ieşenilor revoltaţi proveneau din aproape toate cartierele.

Ce spune oficial Primăria

Într-un comunicat trimis la orele amiezii, municipalitatea a susţinut că primarul a dispus „mobilizarea tuturor echipelor şi utilajelor pentru deszăpezirea oraşului şi pentru reducerea efectelor negative ale vremii nefavorabile”.

„Nu mai puţin de 157 de utilaje de diferite categorii sunt pregătite pentru eventualele intervenţii din această iarnă, iar circa 1.000 de persoane sunt instruite şi pregătite pentru a interveni în teren”, a mai susţinut Primăria. Cu toate că ninsoarea de ieri a fost prognozată cu câteva zile înainte, municipalitatea a decis abia ieri să împartă 3.000 de lopeţi la asociaţiile de proprietari.

În acelaşi comunicat, Primăria a înşiruit o listă întreagă de utilaje, pe fiecare societate din subordine în parte, şi a susţinut că toate aceste instituţii (Citadin, Salubris, Servicii Publice, CTP etc.) ar fi intervenit să deszăpezească oraşul.

UTIL: Ieşenii care întâmpină diverse probleme cauzate de condiţiile meteorologice pot apela autorităţile locale la mai multe numere de telefon.  

Date de contact și telefoane utile pentru problemele cauzate de nămeţi în municipiul Iaşi:

Problemele legate de starea drumurilor din municipiu pot fi sesizate la numărul de telefon al Citadin SA 0232.236.000.

Pentru eventualele probleme apărute pe trotuare sau zone pietonale este disponibil numărul de telefon 0232.270.223 al Salubris SA.

Servicii Publice SA are program de permanență, iar eventualele probleme pot fi sesizate la numărul de telefon 0232.267.392.

Eventualele probleme legate de circulația mijloacelor de transport public pot fi sesizate la numerele de telefon ale SC CTP SA 0232.267.772 și 0800.110.427, pe pagina de internet a companiei http://sctpiasi.ro și pagina de Facebook a companiei https://www.facebook.com/ctpiasi.

De asemenea, Dispeceratul Poliţiei Locale poate fi contactat la numărul de telefon 0232.232.099, la sediul din str. Bucium nr. 30, sau prin e-mail la adresa: politialocalais@yahoo.com.

Date de contact și telefoane utile pentru problemele din judeţul Iaşi:

0332.411.844 – numărul Comandamentului de iarnă de la Direcția de drumuri județene

0232.213.168 – numărul Dispeceratului DRDP Iași (drumuri naționale)

Dispeceratul CNAIR, la nivel național, 021.9360, 021.264.33.33, 021.264.33.34, TELVERDE – 0800.809.360. 

Comentarii