Tone de deseuri, depozitate la intimplare

duminică, 07 mai 2000, 23:00
2 MIN
 Tone de deseuri, depozitate la intimplare

Zona Garii Vaslui a devenit, in ultima perioada, tot mai mizerabila. Cel putin aceasta este concluzia la care a ajuns Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui. Cauza: numeroasele societati care isi desfasoara, necorespunzator, activitatea in zona respectiva. La toate acestea, se mai adauga cotetele improvizate si mormanele de deseuri menajere.
"Toata zona respectiva este mizerabila. Noi am facut numeroase controale si am constatat mai multe nereguli. Deocamdata, au fost avertizati toti privatizatii sa-si scoata autorizatii de la Mediu. In caz contrar, vom trece la aplicarea de sanctiuni", ne-a declarat Elena Ciubotariu, inspector sef in cadrul APM Vaslui.
Cea mai murdara zona este in fata sediului Serviciului de Gospodarire a Apelor Judetean (SGAJ) Vaslui, mai precis la intrarea in gara dinspre Birlad. Cu timpul, deseurile s-au inmultit astfel incit, in prezent, se intind pe sute de metri patrati. Cea care contribuie pe deplin la aceasta situatie este societatea Zapodia H&R care are platforma de incarcare-descarcare a materialelor refolosibile chiar acolo. Se mai adauga si numeroase mormane de gunoi aruncat de cei care au cotete in zona respectiva.
Valeriu Hornea, patronul societatii H&R, ne-a declarat: "Am apelat de mai multa vreme la cei de la CFR pentru a-mi pune la dispozitie vagoane si utilajul pentru a incarca. Cind erau vagoanele, nu aveam utilajul si tot asa. Dar se vor ridica toate fiarele vechi si le vom trimite catre Combinatul de Oteluri Speciale Tirgoviste. Functionez corespunzator, am toate autorizatiile, asa ca nu sint probleme."
Desi Valeriu Hornea a spus ca va lua materialele feroase de pe platforma pe 4 aprilie, la sfirstul saptaminii trecute mormanele inca mai zaceau acolo. APM Vaslui este hotarita sa ia masuri severe impotriva societatii cu pricina. "Din punctul nostru de vedere, este afectata o zona destul de mare. Cind am facut noi controlul, acolo ardeau si niste cauciucuri. Ideea este ca societatea respectiva nu a incarcat la timp si de aceea s-au tot extins. Noi i-am impus sa se restringa zona de depozitare si sa fie igienizata. In plus, va trebui sa imprejmuiasca cu parapeti pentru a fi marcata corespunzator. Cu alte cuvinte, Zapodia trebuie sa-si sistematizeze platforma", ne-a mai precizat Elena Ciubotariu.
APM nu se opreste aici. Saptamina viitoare va merge din nou in zona respectiva pentru a vedea daca Zapodia H&R a dus la indeplinire sarcinile impuse de agentie. Termenul limita a fost 30 aprilie. In plus, societatii i-a expirat si autorizatia de mediu, inca din luna martie. (Theodor ISTRATE)

Comentarii