30 de elevi sclipitori din mediul rural, aduşi la liceu cu burse de la CJ

joi, 27 august 2015, 01:55
2 MIN
 30 de elevi sclipitori din mediul rural, aduşi la liceu cu burse de la CJ

Copiii inteligenţi din mediul rural vor primi şi sprijinul Consiliului Judeţean. Plenul CJ a aprobat ieri încheierea unui nou acord de cooperare cu Asociaţia “Pro Ruralis” în scopul continuării proiectului “Burse pentru elevii din mediul rural cu coeficient de inteligenţă superior provenind din medii devaforizate din satele judeţului”.

“Consiliul Judeţean a înţeles importanţa şi poate şi obligaţia de a-i sprijini pe aceşti copii. Este de remarcat că, de la an la an, indiferent de structura CJ, consilierii judeţeni au înţeles să continue finanţarea şi să majoreze numărul de burse acordate”, a declarat preşedintele interimar al CJ, Victorel Lupu.

În acest an, "Pro Ruralis" susţine financiar peste 80 de copii din mediul rural, sprijinindu-i pentru a putea urma cursurile unor şcoli şi licee de elită din municipiu. Plenul CJ a aprobat alocarea a 30 de burse a câte 800 de euro, faţă de o propunere iniţială de 25 de burse. Consilierii judeţeni ai PNL au susţinut chiar suplimentarea până la 35 a numărului de burse plătite de CJ, fiind însă acuzaţi de populism de către colegii majoritari din PSD. “Cred că este o greşeală să spui că este vorba de populism.
 
Acum câţiva ani, prin intervenţia CJ, au fost salvate două fete din Belceşti. Una este acum la masterat în China, cealaltă termină studiile la UMF. Putem spune că CJ nu-şi permite mai mult de 30 de burse, dar nu e populism”, a replicat consilierul judeţean PNL Constantin Şerban.
 
Programul "Pro Ruralis" a fost iniţiat în 2001 de către "Ziarul de Iaşi", în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean. Pe parcursul a 15 ani, au fost susţinuţi pentru a-şi finaliza cursurile 1.143 de elevi. În program sunt acceptaţi elevi cu un coeficient de inteligenţă superior, dar proveniţi din familii sărace. Pentru a rămâne în program, aceştia trebuie să obţină anual o medie a notelor peste 9. “Avem 126 de studenţi, masteranzi şi absolvenţi de facultate, care lucrează peste tot în ţară şi în străinătate. Copiii noştri au obţinut mai multe premii la concursuri decât numărul lor”, a precizat directorul executiv al Asociaţiei "Pro Ruralis", Victor Geangalău.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii