Agitaţie printre spioni: Anchetă MI5 după antentatul de la Manchester

luni, 29 mai 2017, 07:30
1 MIN
 Agitaţie printre spioni: Anchetă MI5 după antentatul de la Manchester

Serviciile britanice de informaţii interne, MI5, vor lansa o anchetă internă privind modul în care a administrat cele trei avertismente ale apropiaţilor lui Salman Abedi, autorul atentatului de săptămâna trecută, de la Manchester, potrivit cărora acesta era o posibilă ameninţare, relatează BBC News. De asemenea, MI5 pregăteşte un raport separate pentru miniştri şi pentru cei care monitorizează activitatea serviciului.

Un oficial guvernamental a declarat anterior că Abedi a fost unul dintr-o serie de foste persoane de interes, al căror risc a fost clasificat drept „în curs de analiză” de serviciile de securitate şi de parteneri. Născut în Manchester, din părinţi libieni, Abedi avea 16 ani când a luptat împotriva regimului colonelului Gaddafi, împreună cu tatăl său, în timpul vacanţelor şcolare, potrivit BBC Newsnight.

În timp ce era la liceu, doi apropiaţi ai lui Abedi au sunat la linia antiterorism, pentru a avertiza poliţia că adolescentul are opinii extremiste. De asemenea, rude ale autorului atacului de la Manchester au atras, la rândul lor, atenţia autorităţilor că acesta s-a radicalizat.

Între timp, ancheta privind atentatul de săptămâna trecută, soldat cu 22 de morţi, continuă. Forţele de ordine au percheziţionat 14 adese şi au reţinut 15 persoane. Două dintre ele au fost eliberate săptămâna trecută, fără acuzaţii, iar 13 sunt încă în arest. Duminică seara, forţele de ordine au arestat un tânăr de 19 ani din zona Gorton a Manchester. Cu câteva ore mai devrem, poliţia a reţinut un tânăr de 25 de ani, în zona Old Trafford. 

Comentarii