Ai obiceiuri urâte? Înseamnă că vei fi sănătos!

joi, 11 aprilie 2013, 18:40
2 MIN
 Ai obiceiuri urâte? Înseamnă că vei fi sănătos!

Te-ai gândit vreodată că obiceiuri care în percepţia majorităţii denotă o proastă creştere, cum ar fi roaderea unghiillor, tragerea de vânturi, râgâiturile sau trosnitul degetelor sunt de fapt nişte practici care aduc beneficii sănătăţii?

A  scuipa este unul dintre cele mai dezgustătoare obiceiuri, dar cei care obişnuiesc asta se ajută pe sine să respire mai uşor, explică doctorul John Dickinson, de la Universitatea Kent.

"În mod normal, respirăm prin nas. Astfel, încălzim şi umidificăm aerul inspirat, fapt ce duce la o mai bună absorbţie a oxigenului. Totuşi, multe persoane au obiceiul de a respira pe gură, fie din cauza unor blocaje la nivelul căilor nazale, fie în timp ce fac sport, spre exemplu, iar aerul rece şi uscat pătrunde nefiltrat în plămâni”, a adăugat Dickinson. El a precizat că, în astfel de situaţii, este indicat să scuipăm cât mai deseşti pentru că saliva şi diverse reziduuri (de la fumat, spre exemplu) blochează, de multe ori, căile respiratorii.

Trosnitul degetelor le face să fie mai flexibile şi întăreşte articulaţiile. "Deşi în popor se spune că este rău să-ţi trosneşti degetele, articulaţiile chiar au de beneficiat de urma acestui obicei. Multe studii arată că persoanele care practică trosnitul degetelor sunt mai ferite de artrită la bătrâneţe, decât cele care nu au acest obicei”, a explicat Chris Edwards, reumatolog consultant la Spitalul General din Southampton.

Nu se cuvinte să tragi vânturi în public, dar flatulaţia chiar ajută la eliminarea gazelor acumulate în intestin. Flatulând putem să scăpăm de senzaţia de balonare şi de crampele care apar, de regulă, cam la şase ore după masă, din cauza fermentării proteinelor şi carbohidraţilor din mâncare.

Deşi am învăţat de mici că nu este frumos să râgâim, mai ales de faţă cu alte persoane, acest obicei ajută la eliminarea gazelor apărute în stomac. Gastroenterologii spun că acest lucru este sănătos, gazele nefiind asimilate de organism. Mai mult, specialiştii susţin la unison că ceea ce organismul nu acceptă, trebuie eliminat pe orice cale.

Dincolo de aspectul inestetic cauzat de rosul unghiilor, acest obicei este considerat murdar de multe persoane, pentru că sub unghii se află numeroase bacterii. Însă imunologul Hilary Longhurst a declarat, pentru "Daily Mail”, că bacteriile de sub unghii pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Când un microorganism pătrunde a doua oară în organism, spre exemplu, sistemul imunitar îl recunoaşte şi, dacă l-a clasificat drept nociv, îl va elimina prin anticorpii pe care îi produce drept contrareacţie la microb. Dacă, printr-o cale sau alta (de la roşul unghiilor la vaccin), introducem în organism diverşi microbi, sistemul nostru imunitar învaţă să lupte împotriva lor într-un mod mai eficient. (apropo.ro)

Comentarii