Au posibilitatea să-şi refacă sânii mutilaţi de cancer, dar teama şi dezinformarea le alungă din cabinetele medicilor

joi, 07 mai 2015, 01:51
2 MIN
 Au posibilitatea să-şi refacă sânii mutilaţi de cancer, dar teama şi dezinformarea le alungă din cabinetele medicilor

Subprogramul de endoprotezare după afecţiuni oncologice funcţionează cu dificultate la Iaşi, la fel cum se întâmplă în toată ţara, pentru că majoritatea pacientelor care au un sân sau ambii amputaţi din cauza cancerului mamar se tem de reconstruire.

Femeile consideră că refacea sânului pierdut creşte riscul de reapariţie a cancerului şi atunci refuză să şi-i reconstruiască şi preferă să trăiască mutilate. Dacă anul trecut la sfârşitul lunii mai, atunci când Casa Naţională de Asigurări de Sănătate lansa în ţară subprogramul, specialiştii ieşeni aproximau că vor putea efectua măcar nouă reconstrucţii lunar, după 12 luni, în cele două spitale în care se derulează programul s-au realizat 25 de astfel de intervenţii.

Atât medicii din Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sf. Spiridon” cât şi cei de la Institutul de Oncologie spun că pacientele sunt dezinformate, unele informaţii false – precum existenţa unei legături între refacerea sânul amputat şi reapariţia cancerului, fiind răspândite chiar de unii doctori. „În ţările civilizate, femeile ajung la control în stadiu incipient al cancerului, nu într-un stadiu avansat, cum se întâmplă la noi. În România, pacientele sunt speriate şi ajung în pragul suicidului când aud diagnosticul. Acest subprogram este un pas înainte, însă, din nefericire, la noi încă sunt specialişti care le spun pacientelor că reconstrucţia mamară înseamnă risc de recidivă a cancerului, ceea ce este fals. Pacientele care au suferit o mastectomie trebuie convinse, informate şi educate că pot scăpa de acest hanicap”, a precizat prof. dr. Teodor Stamate (foto), şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

Programul finanţat de către CNAS oferă pacientelor care suferă de cancer mamar acces la tratamente şi la reconstrucţie mamară prin endoprotezare. Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi a primit pentru a derula acest program un buget de 145.000 de lei, în timp ce IRO 95.000 de lei, costul mediu pe pacientă fiind de 3.150 de lei. La sfârşitul lui 2014 în evidenţa IRO se aflau 2.543 de paciente înregistrate cu cancer mamar.

Pacientele care sunt interesate de refacerea sânului pierdut după o afecţiune oncologică trebuie să facă dovada unei evaluări din partea unui specialist oncolog care să certifice existenţa cancerului şi a unui bilet de trimitere de la medicul de familie

Cu aceste acte femeia se poate interna în orice clinică din cele 16 din ţară care derulează subprogrmul şi acolo i se va face o fişă de observaţie în care se va indica explicit necesitatea reconstrucţiei mamare prin endoprotezare.

 

Comentarii