Bâjbâielile din CJ riscă să lase judeţul fără cel mai mare proiect de infrastructură

joi, 28 aprilie 2016, 01:58
2 MIN
 Bâjbâielile din CJ riscă să lase judeţul fără cel mai mare proiect de infrastructură

Cei 80 milioane euro de la UE pentru reabilitarea traseului de drumuri judeţene pe ruta Iaşi – Gropniţa – Cotnari – Sireţel – Suceava e posibil să nu poată fi accesaţi din cauza amânărilor. Consiliul Judeţean este deja în criză de timp cu organizarea licitaţiilor, orice contestaţie putând deveni „fatală“ pentru proiect.

Consiliul Judeţean riscă să intre în criză de timp în privinţa reabilitării axei strategice Iaşi – Gropniţa – Suceava. Sesiunea de depunere a proiectelor în cadrul măsurii 6.1. a Programului Operaţional Regional 2014-2020 va începe pe 16 mai. CJ este însă încă departe de finalizarea documentaţiei necesare. Licitaţia pentru contractarea serviciilor de realizare a studiului de fezabilitate, a studiilor de teren, expertizelor tehnice şi documentaţiilor necesare obţinerii avizelor pentru reabilitarea drumului Iaşi – Suceava abia a fost organizată.

Pentru realizarea documentaţiilor, CJ a stabilit un termen de patru luni, în timp ce sesiunea dedicată depunerii proiectelor este de o jumătate de an. „Timpul este scurt. Dacă firma care face documentaţia îşi va face treaba, ne încadrăm. Dacă apar însă întârzieri sau se reziliază contractul, aşa cum s-a mai întâmplat, avem o problemă serioasă“, a declarat consilierul liberal Liviu Bulgaru.

Proiectul Axei Strategice Iaşi – Suceava presupune refacerea DJ 281, 281B, 281D şi 282 pe raza judeţului Iaşi, pe traseul Iaşi – Gropniţa – Focuri – Cotnari – Sireţel – Lespezi – limită judeţ Suceava. Tronsonul sucevean al drumului va pleca de la limita cu judeţul Iaşi spre Budeni – Dolhasca pe DJ 208A – Liteni – Udeşti – Bosanci – Ipoteşti – Suceava, de unde s-ar face legătura cu DJ 209C spre Moara Liteni – Moara Voniceni şi spre DJ 209D Zahareşti – Stroeşti – Vâlcele – Costâna – Dărmăneşti, spre DN 2.

Lungimea totală a drumului este de 172,3 km, urmând să conecteze 20 de unităţi administrativ-teritoriale urbane şi rurale la reţeaua europeană de transport TEN-T. Valoarea totală estimată a proiectului se ridică la 79,8 milioane euro. Pentru a obţine finanţarea necesară din partea Comisiei Europene, în cadrul Programului Operaţional Regional, CJ trebuie să depună proiectul până pe 16 noiembrie. 

 

Comentarii