Balonul de oxigen

sâmbătă, 06 iunie 2015, 01:43
3 MIN
 Balonul de oxigen
CSMS Iaşi va licihida datoriile din sezonul trecut după încasarea primei rate din drepturile de televizare
 

CSMS Iaşi a avut o situaţie financiară stabilă în aproape tot sezonul trecut. Dacă la alte cluburi au fost probleme grave, existând jucători care nu şi-au încasat drepturile financiare sau le-au primit cu şase-şapte luni întârziere, fotbaliştii, jucătorii şi antrenorii ieşeni au fost plătiţi mai mereu la timp. La CSMS, cele mai mari restanţe la salarii au fost de două luni. În compensaţie, a fost mărit procentul din primele de joc acordate în timpul sezonului, de la 50% (adică 450 de euro din 900, cât era o primă întreagă) la 66% (600 euro, cât se achita după o victorie). Dacă pe parcursul campionatului lucrurile au stat sub control, îndeplinirea obiectivului, clasarea în primele zece locuri, au complicat încheierea fără probleme a anului financiar 2014-2015. Aceasta pentru că, urmare a atingerii ţintei stabilite la începutul sezonului, fotbaliştii şi antrenorii vor încasa atât bonusuri contractuale consistente cât şi diferenţele reţinute din primele de joc, de 300 de euro de victorie. Astfel, din bonusurile contractuale, antrenorul Nicolo Napoli va primi 20 000 de euro, iar jucătorii între 3 şi 10 mii de euro, efortul cumulat fiind de 165 000 de euro net. Dacă mai adăugăm şi diferenţele din primele de victorie care vor fi acordate (cumulat, acestea ajung la aproape 115 000 euro), rezultă că Iaşul are nevoie de circa 280 000 de euro numai pentru prime! Ca o paranteză, poate măcar aşa îşi vor explica şi cei care i-au înjurat pe ieşeni pentru că s-au dăruit exemplar cu Steaua (fără punctul obţinut contra campioanei, CSMS termina pe locul XI, situaţie în care banii amintiţi nu se plăteau!), care a fost motivaţia financiară a echipei, ce nu a avut nevoie de “suplimente” de la ASA Târgu Mureş! Înainte de închiderea parantezei, trebuie specificat paradoxul că gruparea din Copou ieşea în avantaj financiar dacă termina sezonul pe locul XI, oficiali ai CSMS spunând că diferenţa care se obţine din drepturile de televizare pentru clasarea pe locul X faţă de XI nu acoperă bonusurile care trebuie plătite angajaţilor!
Dacă mai adăugăm şi faptul că pe 15 iunie nivelul datoriilor salariale va ajunge la două luni (retribuţiile pe lunile aprilie şi mai), adică încă aproximativ 150 000 de euro net, rezultă că Iaşul are nevoie de circa 600 000 de euro (luând în calcul şi impozitele) pentru a “închide” anul trecut.

Salvarea în această situaţie vine de la drepturile de televizare, şefii CSMS spunând că nu există o presiune ridicată în ceea ce priveşte achitarea datoriilor. “În contractele jucătorilor şi antrenorilor se stipulează că bonusurile de performanţă pentru sezonul trecut se achită din drepturile de televizare corespunzătoare sezonului 2015-2016. Când va intra prima rată, foarte probabil luna aceasta, vom achita toate premiile către jucători şi antrenori, care au făcut un sezon fantastic, munca lor meritând să fie răsplătită” a declarat preşedintele executiv al CSMS, Florin Prunea.

 

 

Comentarii