Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Bombă la Poliţie: chestorul şi zeci de şefi, schimbaţi. Cine-i pune pe fugă şi cine vine în loc

GALERIE
politisti
  • politisti
- +

În Poliţia ieşeană se pregătesc schimbări majore pentru următoarea perioadă. Până la sfârşitul lunii decembrie, întreaga „coloană vertebrală“ a instituţiei ar urma să fie schimbată. Practic, întreaga conducere a Poliţiei, vechea garnitură, va fi înlocuită cu o altă generaţie de poliţişti. Surse oficiale spun că, până la sfârşitul anului, vom avea un nou şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, dar şi un alt şef la Poliţiei Municipiului, al Poliţiei Rutiere, dar şi la Secţiile 4 Tătăraşi, 5 Bularga, la multe posturi din mediul rural, precum şi la numeroase departamente interne.

Având în vedere imensul val de schimbări, despre care în interior se vorbeşte intens în ultima vreme, luptele în interiorul Poliţiei s-au acutizat, şi vor creşte în intensitate în această lună. Întrebarea este, însă, cine vor fi poliţiştii tineri care îi vor înlocui pe cei ce vor ieşi din sistem până la sfârşitul anului? Care sunt culisele schimbărilor „şoc“ ce vor avea loc în curân? Cine sunt vechii poliţişti care pleacă, şi cine sunt posibilii înlocuitori ai acestora? 

Poliţiştii ieşeni care sunt în pragul pensionării au fost „ademeniţi“ să iasă din sistem cu o lege care expiră pe 30 noiembrie. Aceasta zice că poliţistul care se decide să să se pensioneze până la această dată va primi o pensie specială egală cu salariul încasat în momentul respectiv. Aşa că, până la sfârşitul lunii noiembrie, zeci de poliţişti şi-au anunţat la serviciul de personal, sau urmează să-şi anunţe, ieşirea din sistem. Practic, zeci de şefi din instituţie, de la cel mai mare până la cel mai mic, au răspândit informaţii colegilor că vor pleca. Însă cea mai mare surpriză din interiorul Poliţiei va veni chiar din partea chestorului Ioan Scripniciuc. Zvonurile pensionării sale circulă de câteva zile printre cei aproximativ 1.000 de poliţişti care fac parte din IPJ Iaşi. Aceleaşi zvonuri mai spun că Scripniciuc este constrâns să se pensioneze de alţi poliţişti care sunt nerăbdători să-i ia scaunul. Informaţiile care dau ca sigură plecarea sa au alimentat însă ambiţiile şi imaginaţia unora dintre cei care ar vrea să-i ia locul de conducere, iar „contrele“ între angajaţi, la vârf sau mai jos pe alte paliere, sunt la ordinea zilei.

Scripniciuc: „Simt că trebuie să plec acum, cu fruntea sus“

Chestorul Scripniciuc a fost întrebat direct despre plecarea sa iminentă, însă acesta nu a spus nici da, nici nu. Însă argumentele sale ne-au convins că va pleca în scurt timp. „Mă gândesc încă. Nu ştiu ce aş face dacă aş ieşi la pensie, însă simt că trebuie să plec acum, cu fruntea sus“, ne-a spus chestorul zilele trecute, într-o discuţie neoficială.

În cazul în care şeful Poliţiei se va decide să plece, acesta va trebui să ceară acest lucru de la Administraţia Prezidenţială, care va elibera un decret prezidenţial prin care chestorul va fi pus în rezervă. Chestorul Ioan Scripniciuc, cel care a condus poliţia ieşeană timp de şapte ani, a fost numit în funcţie în septembrie 2009, în urma unui concurs. El a preluat „frâiele“ Inspectoratului din mâinile lui Liviu Zanfirescu, care a trecut la momentul respectiv pe una din cele două funcţii de şef adjunct. În 2012, Scripniciuc a fost numit chestor, prin decret prezidenţial. Activitatea sa a fost în general bună, însă a fost marcată atât de suişuri, cât şi coborâşuri.

La capitolul „bile albe“ putem nota o scădere semnificativă a infracţiunilor din judeţ, de la an la an, mai puţin a accidentelor rutiere. De asemenea, putem trece la acelaşi capitol coordonarea bună a angajaţilor instituţiei. În privinţa bilelor negre, putem „bifa“ câteva nereuşite în activitatea profesională care ţin de dosarele penale nesoluţionate: jaful de la Primăria Bălţaţi din mai 2010, jaful omului de afaceri Lucian Apostol de la Kosarom, în octombrie 2013, dar şi o legătură ciudată cu fostul primar Gheorghe Nichita. Procurorii au interceptat în dosarul DNA al fostului primar discuţii între cei doi, în care Scripniciuc îl punea la curent pe primar cu diferite chestiuni interne.

Şeful de la Rutieră:bile albe, bile negre

Comisarul şef Liviu Zanfirescu, şeful Serviciului Rutier, este al doilea nume cu greutate din Poliţie care şi-a anunţat pensionarea printre cunoscuţii din instituţie. Fost şef al IPJ Iaşi până în anul 2009, când a fost înlocuit cu actualul chestor Ioan Scripniciuc, Zanfirescu a preluat la acea dată funcţia de adjunct al IPJ. Apoi, în urma unei rocade care a avut loc în anul 2012, locul său a fost luat de comisarul şef Mihai Pintilei, la acea dată şeful Serviciului Rutier. Zanfirescu a „coborât“ în locul lui Pintilei. Comisarul şef Zanfirescu a fost întâlnit alaltăieri de către jurnaliştii „Ziarul de Iaşi“, la accidentul de la baza podului din Bucium, unde s-au răsturnat două autoutilitare.

Jurnaliştii l-au întrabat pe Zanfirescu dacă sunt adevărate informaţiile potrivit cărora s-a decis să iasă la pensionare. După un scurt timp de gândire, acesta a spus că încă se mai gândeşte. „Mai este până pe 30 noiembrie, mai am timp să mă decid. Să fie sănătoşi cei care se pensionează şi cei care vin. Încă nu ştiu ce am să fac“, a ridicat din umeri, râzând, Zanfirescu. În mandatul lui, la şefia Serviciului Rutier Iaşi s-au numărat satisfacţii, dar şi „bile negre“. Una dintre cele mai mari realizări, pentru Serviciul Rutier, dar şi pentru sistemul în sine, a fost prinderea comisarului şef Tudor Minea beat la volan, pe atunci şef al Serviciului de Permise şi Înmatriculări, în februarie 2014. Minea l-a suspectat o lungă perioadă de timp pe Zanfirescu că a coordonat prinderea sa, însă şeful Poliţiei rutiere a negat vehement. În privinţa bilelor negre, comisarul nu a reuşit în „mandatul“ său să scadă numărul morţilor proveniţi din accidente rutiere. În schimb, în statistici a scăzut numărul răniţilor grav. De asemenea, Zanfirescu „s-a ars“ chiar pe ultima sută de metri, odată cu deschiderea unui dosar penal in rem, care îl viza, la începutul acestui an. Acesta nu şi-ar fi declarat banii primiţi printr-o bursă doctorală, în valoare de 66.000 lei.

Fotea: „Dacă mă enervează unul, nu mai plec şi rămân în funcţie“

Gheorghe Fotea este în prezent şeful Poliţiei Municipiului Iaşi, şi toate informaţiile ne arată că şi el s-a decis să iasă din sistem, prin pensionare. Acesta a şi spus că s-a decis să iasă la pensie. „Am să depun şi eu raportul (n.r. - înainte de a înainta cererea de pensionare, trebuie redactat un raport şi trimis către ministerul de resort). Treaba este că poliţiştii cu vârsta peste 50 de ani se gândesc să profite de înlesnirile actualei legi şi să plece. Însă mai am timp să mă gândesc... Dacă mă enervează unul, nu mai plec şi rămân în funcţie“, glumeşte Gheorghe Fotea.

Înainte de a prelua funcţia de şef al Poliţiei Municipiului, Fotea a fost câţiva ani şef al Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC),  departament care este în prezent condus de Mihai Svalja. Printre poliţiştii care au au depus deja rapoartele în vederea pensionării se află şi întreaga conducere a Secţiei 4 Tătăraşi, respectiv Dumitru Opincă, şeful secţiei, şi adjunctul acestuia, Vasile Macovei. De asemenea, astăzi este ultima zi şi pentru Iulian Bosnoşanu, şeful Scţiei 5 Poliţie Bularga. Acesta a contractat o hepatită, şi a decis să iasă la pensie, pentru a se putea trata. De asemenea, şi-au mai anunţat pensionarea mai mulţi şefi de posturi de poliţie din mediul rural, tot pentru a profita de legea pensiei speciale.

Cine vor veni pe funcţiile vacante?

În condiţiile în care garnitura actuală de conducere a Poliţiei ieşene va fi schimbată în cel mai scurt timp, cine va lua locul celor acum în funcţie? În primul rând, cine este favorit pentru preluarea postului de şef al IPJ Iaşi? În interiorul instituţiei zvonurile circulă şi se intensifică de la o zi la alta, fiind şuşotite maşinaţiuni politice ale unor poliţişti. În orice caz, în prezent, funcţia de inspector-şef ar avea de cine să fie preluată, în sensul că există poliţişti profesionişti care ştiu să conducă un număr mare de oameni.

Un exemplu, văzut de cei mai mulţi poliţişti cu care am discutat, este comisarul şef Doru Panţîru, care a stat patru ani pe funcţia de şef al Poliţiei Municipiului. Acesta a fost detaşat în timpul verii ca adjunct al Poliţiei Vaslui, din cauza scandalurilor de corupţie de acolo, iar locul său a fost luat de Gheorghe Fotea, care urmează să se pensioneze. Întrebat dacă s-ar înscrie la concursul pentru funcţia de inspector-şef, Doru Panţîru a ridicat din umeri: „Nu ştiu ce să zic, pentru că nu aş vrea să se interpreteze. Cred că sunt poliţişti buni care ar merita postul. Avem profesionişti în Poliţie, nu ducem lipsă“.

Un alt poliţist potrivit văzut de angajaţii din eşaloanele inferioare ar fi comisarul şef Costel Gîtlan, fost adjunct al IPJ Iaşi, în prezent adjunct al şefului Poliţiei Botoşani. „Poate domnul Scripniciuc nu va pleca, şi îl vor pune inspector general. Nu se ştie dacă va pleca, aşa că, pe cine tentează funcţia, e treaba lui. Eu nu îmi permit să fac speculaţii de acest fel. Dar sunt destui profesionişti în poliţia ieşeană, şi cred că nimeni nu este de neînlocuit, cum este o vorbă la noi. Sunt mulţi profesionişti, mai ales la Iaşi. Fiecare om plecat este o pierdere, că au experienţă, dar asta este: schimbul de generaţie. Iar când patria ne cere, răspundem prompt“, a precizat Costel Gîtlan.

Pentru postul de şef al Poliţiei Municipiului Iaşi, profesioniştii văzuţi de angajaţii de rând potriviţi pentru viitoarea funcţie vacantă ar fi Adrian Stoian, actualul adjunct al Poliţiei Municipiului Iaşi, dar şi Mihai Svalja, actualul şef al Serviciului de Investigaţii Criminale. La şefia Serviciului Rutier, profilul profesional potrivit l-ar avea actualul şef al Biroului Rutier, Gheorghiţă Ciobanu, văzut ca un poliţist tânăr, dar şi cu experienţă în acest domeniu. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri