De Business

Punem punctul pe știi

Ce trebuie să faci ca să scapi de penalităţile la restanţele către Fisc

sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Ce trebuie să faci ca să scapi de penalităţile la restanţele către Fisc

Contribuabilii care au datorii către bugetul statului la data de 30 septembrie 2015 trebuie să depună la Finanţe, personal sau prin poştă cu confirmare de primire, o notificare prin care să solicite anularea penalităţilor şi reducerea dobânzilor.

Contribuabilii ieşeni care au penalităţi la datoriile înregistrate la bugetele de stat pot scăpa de ele chiar începând de săptămâna viitoare. Administraţia Judeţeană a  Finanţelor Publice Iaşi a primit procedurile prin care pot pune în aplicare prevederile Ordonanţei de Urgenţă 44/2015 prin care s-a stabilit acordarea unor facilităţi fiscale în cazul creanţelor administrate de Fisc.  Facilitatea le poate fi acordată doar contribuabililor care au datorii la data de 30 septembrie 2015 şi le achită până pe data de 31 martie a anului viitor. „Abia s-au primit procedurile, însă de săptămâna viitoare, de pe data de 2 decembrie, contribuabilii debitori se pot adresa instituţiei pentru a obţine această facilitate. Tot ce trebuie să facă este să depună o notificare, prin poştă cu confirmare de primire sau direct la sediul instituţiei, prin care declară că doresc să beneficieaze de anularea penalităţilor şi reducerea dobânzii. Nu e nevoie de alte documente auxiliare. O condiţie obligatorie pe care trebuie să o respecte este să aibă la sfârşitul lunii septembrie debit, pe care să îl plătească până pe data de 31 martie 2016, pentru a-i putea fi ulterior anulate penalităţile”, a explicat Paul Ciobanu, director al AJFP Iaşi.

 
 
Ce trebuie să conţină adresa
 
 
Potrivit procedurilor de implementare a OUG 44, notificarea depusă de contribuabilii debitori trebuie să fie soluţionată în cel mult cinci zile lucrătoare de la data înregistrării, prin emiterea unei decizii de amânare la plată a penalităţilor. Notificarea trebuie să conţină informaţii ca datele de identificare – nume, prenume, cod de identificare fiscală, număr telefon, domiciliu fiscal, e-mail sau chiar date de identificare pentru sedii secundare -, intenţia de a beneficia de anularea obligaţiile de plată accesorii şi data şi semnătura contribuabilului sau a unui împuternicit. În urma soluţionării cererii, Fiscul nu doar că emite o decizie prin care se amână plata obligaţiilor, dar şi transmite instituţiilor bancare o adresă prin care să sisteze temporar, total sau parţial, executarea silită prin poprire, unde este cazul. După primirea amânării la plată a obligaţiilor, contribuabilii trebuie să plătească integral debitul principal până la sfârşitul lunii martie şi să depună o altă cerere prin care să obţină anularea efectivă a obligaţiilor. Dacă această cerere nu se depune până pe 30 iunie, se pierde valabilitatea amânării la plată şi vor trebui plătite şi obligaţiile de plată accesorii. În cinci zile, Fiscul emite o decizie referitoare la obligaţiile accesorii existente la data stingerii debitului principal, contribuabilul trebuie să achite dobânda calculată pentru accesorii cu reducerea aferentă conform ultimelor modificări şi, după alte cinci zile, Fiscul anulează penalităţile.  
 
 
Care sunt facilităţile
 
 

Prin sintagma „obligaţii de plată accesorii”, contribuabilii trebuie să înţeleagă, potrivit OUG, penalităţile de întârziere calculate în urma neplăţii debitului, o cotă de 54,2% din dobânzile calculate la debitul principal şi 77,1% din majorările de întârziere datorate de contribuabili până la data intrării în vigoare a OUG 39/2010. Aceste obligaţii accesorii pot fi aferente obligaţiilor principale la bugetele de stat restante la 30 septembrie, obligaţiilor declarate suplimentar printr-o declaraţie rectificativă, obligaţiilor de plată cu termene de plată până la 30 septembrie şi stinse anterior sau obligaţiilor de plată cuprinse în decizii de impunere ca urmare a unei inspecţii fiscale în derulare la data intrării în vigoare a OUG. În cazul contribuabililor care au obţinut eşalonarea la plată a datoriilor iar ultimul termen de plată este înainte de 31 martie 2016, se anulează cota de 54,2% din dobânda eşalonată a ratelor plătite după data de 1 octombrie. 

 

Comentarii