De Business

Punem punctul pe știi

Ce vor să facă în viaţă generaţiile ce vor plăti pensiile actualilor angajaţi: Topul meseriilor căutate de elevi

luni, 29 septembrie 2014, 01:50
3 MIN
 Ce vor să facă în viaţă generaţiile ce vor plăti pensiile actualilor angajaţi: Topul meseriilor căutate de elevi

Datele oficiale şcolare arată că tot mai mulţi părinţi ieşeni încep să-şi îndrepte copii spre deprinderea unei meserii. In această toamnă, la Iaşi, peste 50 de specializări de la liceele tehnologice s-au ocupat în proporţie de 100%.

„Meseria este brăţară de aur”, spune un vechi proverb românesc. Şi se pare că absolvenţii de gimnaziu l-au auzit destul de des, drept dovadă faptul că la cele aproximativ 50 de licee şi colegii tehnologice din judeţul Iaşi există calificări unde locurile s-au ocupat şi în procent de 103,57%. Este vorba de Colegiul de Căi Ferate din Paşcani, unde la calificările tâmplar universal şi mecanică pe cele 28 de locuri pe clasă s-au înscris 29 de elevi. În urma unei analize a listelor publicate de Ministerul Educaţiei, reiese că un număr de 52 de calificări au gradul de ocupare a locurilor de 100%, restul fiind cuprinse într-un grad de ocupare de 70 – 99%. Există însă şi excepţii: este vorba de patru calificări unde gradul de ocupare este sub 50%, cel mai mic fiind la calificarea zidar/ pietrar/ tencuit de la Colegiul tehnic de transporturi Iaşi, unde s-au înscris doar 5 elevi pe cele 28 de locuri. Nici la Liceul tehnologic „Spiru Haret” din Iaşi absolvenţii de clasa a VIII-a nu s-au înghesuit. La această unitate de învăţământ particulară s-au înscris doar 7 elevi la estetica şi igiena corpului omenesc, pe cele 28 de locuri, şi doar 6 elevi la turism, tot pe un număr de 28 de locuri disponibile. Pe judeţ, există în prezent un număr de 2.691 de elevi înscrişi pe cele 3.333 de locuri din planul de şcolarizare, rămânând astfel 643 de locuri libere. La cele aproape 50 de licee şi colegii tehnologice din judeţ sunt în jur de 116 calificări în învăţământul obligatoriu de doi, respectiv trei ani. La învăţământul cu o durată de doi ani de zile sunt 14 calificări cu o ocupare de 100%, patru calificări cu o ocupare de peste 90%, restul fiind cuprinse între 70 şi 90%. Aici sunt 1.035 de locuri, pe care s-au înscris 806 elevi. La această formă de învăţământ au rămas libere 230 de locuri, iar procentul de ocupare este de 77,80%. La învăţământul cu o durată de 3 ani sunt 2.298 de locuri, pe care s-au înscris 1.885 de elevi. Aici au rămas libere 413 locuri, gradul de ocupare fiind de 82,03%.

La Hârlău s-a suplimentat cu trei clase

La această formă de învăţământ există 40 de calificări unde nu mai este nici un loc, meseriile cele mai căutate de către elevi fiind cele de mecanic auto, lucrător în agroturism, instalator instalaţii tehnico-sanitare, zugrav/ ipsosar/ vopsitor, confecţioner produse textile, confecţioner tâmplărie aluminiu, bucătar, comerciant/ vânzător, confecţioner articole din piele, agricultor culturi de câmp etc. Şcolile care au realizat planul de şcolarizare şi şi-au completat clasele sunt Liceul tehnologic din Hârlău, Liceul tehnologic din Tg. Frumos, Liceul tehnologic de turism din Iaşi, Liceul tehnologic de mecanică şi automatizări, Liceul tehnologic „Virgil Madgearu”, Colegiul tehnic „Mihail Sturdza”, Colegiul agricol „ Vasile Adamachi”, Colegiul tehnic „Gh. Asachi” şi Colegiul tehnic „Ion Holban”. „Un caz aparte a fost la Liceul tehnologic din Hârlău, unde am suplimentat cu încă trei clase. S-a întâmplat acest lucru, deoarece toţi copiii din acea zonă s-au dus la cea mai apropiată şcoală, costurile unei şcoli la Iaşi fiind prea ridicate pentru puterea economică a părinţilor”, a specificat Camelia Gavrilă, inspector general în cadrul ISJ Iaşi. La nivel de ţară, în învăţământul profesional pentru noul an şcolar s-au înscris 35.740 de elevi, din care 24.403 au optat pentru învăţământul cu durata de 3 ani iar peste 11.000 pentru învăţământul cu durata de doi ani. Surpriza este că numărul elevilor care se înscriu pentru a învăţa o meserie la liceu s-a triplat în ultimii ani, crescând de la puţin peste 11.000, câţi erau în anul şcolar 2012-2013, la aproape 36.000, câţi sunt în prezent.

 

Comentarii