Cine este românul care a determinat eliminarea vizelor pentru Canada

joi, 07 iulie 2016, 17:42
2 MIN
 Cine este românul care a determinat eliminarea vizelor pentru Canada

Potrivit unor informații citate de cbc.ca Canada va ridica vizele de călătorie pentru români și pentru bulgari, scrie qmazgazine.ro. Unul dintre artizanii acestei victorii, poate cel mai important, este europarlamentarul Sorin Moisă, cel care a făcut cele mai dure demersuri pentru eliminarea vizelor.

Săptămâna viitoare, ministrul pentru Imigrație canadian,  John McCallum,se va deplasa la Bruxelles pentru a rezolva chestiunea vizelor impuse celor două țări. Comisia Europeană a fost de acord ieri să ceară avizul fiecărui Parlament din țările UE în privința adoptării tratatului de liber schimb UE-Canada.
 
Unul dintre artizanii acestei victorii, poate cel mai important, este europarlamentarul Sorin Moisă, cel care a făcut cele mai dure demersuri pentru eliminarea vizelor.
 
Moisă, singurul român inclus de siteul Politico într-un top al celor mai buni europarlamentari, i-a adresat premierului Canadei, Justin  Trudeau, o scrisoare deschisă prin care îi solicita să elimine „un reziduu jenant al istoriei”.
 
„România este supusă de către Canada unei evaluări administrative în legătură cu aproximativ 40 de criterii politice şi tehnice, printre care drepturile omului, stabilitatea politică, lupta împotriva corupției, gestionarea frontierelor. Rezultatele sale sunt bune sau foarte bune în majoritatea covârșitoare a acestor domenii. Dar ceea ce vreau să spun este că evaluarea în sine este o exagerare pentru un stat membru al Uniunii Europene, şi că mulți dintre acești indicatori pot să conducă la speculații la infinit despre ce înseamna realitate „obiectivă”, având în vedere că această realitate este măsurată în lumina unor standarde unilaterale şi deseori neclare. Pretențiile de obiectivitate pot fi cu ușurința contestate dacă aruncăm o privire peste Raportul privind Lupta Împotriva Corupției la nivel de UE, sau peste Indicele de Percepție a Corupției al Transparency International. Ambele arată că România are performanţe mai bune nu doar decât unele state membre noi ale UE, dar şi decât unele state mai vechi sau chiar fondatoare ale acesteia, în unele zone foarte importante incluse în evaluarea canadiană. Şi totuși, aceste state sunt de foarte multă vreme scutite de viză. Mai mult, nu încape comparație, dacă e să fim onești şi „obiectivi”, pe niciun indicator legat de corupție şi calitatea guvernării, între performanţa României şi cea a Mexicului, pentru care ați luat deja decizia politică a înlaturarii vizelor.”, i-a scris Sorin Moisă premierului canadian.
 
Textul integral, pe qmazgazine.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii