Cresc despăgubirile în Dosarul Zahărului: un milion de lei, daune

marți, 25 februarie 2014, 02:50
4 MIN
 Cresc despăgubirile în Dosarul Zahărului: un milion de lei, daune

Continuă războiul contra statului român purtat de inculpaţii din „Dosarul Zahă­ru­lui“, unul din cele mai mare eşecuri a sis­te­mului judiciar ieşean. Magistraţii Tribuna­lului Iaşi au decis, zilele trecute, să acorde despăgubiri consistente omului de afaceri Vasile Iftodie (foto), arestat şi judecat timp de un deceniu în dosarul-fiasco instrumentat de fostul procuror Gheor­ghe Şuhan, actual avocat. „Obligă pârâtul (n.r. – statul român) să plătească reclamantului suma de 230.000 euro – echivalent în lei la data plăţii, cu titlu de daune morale şi suma de 17.625,28 lei cu titlu de despăgubiri materiale. Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 1.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată“, au precizat judecătorii Tribunalului.

Iftodie a cerut 7 milioane de euro!

Vasile Iftodie a fost considerat de procurori, la începutul anilor 2000, când a început ancheta, capul unei reţele de înşelăciune şi spălare de bani fiind achitat un deceniu mai târziu. El a solicitat despăgubiri de 7 milioane de euro. Iftodie a fost arestat de pe 15 februarie 2002 până pe 24 februarie 2003. „Din cauza situaţiei create şi a fricii, prietenii mei, deveniţi ulte­rior coinculpaţi, au început să aibă îndoieli privind încrederea pe care mi-au acordat-o. În toată această perioadă, părinţii mei, oameni corecţi, ce n-au încălcat niciodată legea, au fost foarte speriaţi, fiind depăşiţi de orice explicaţii raţionale le-aş fi oferit. În ceea ce priveşte menţinerea onorabi­lităţii în cercul mai larg al amiciţiilor şi cunoştinţelor din afara relaţiilor comerciale, acestea, în multe cazuri, nu au rezistat presiunii zvo­nurilor şi amplificării lor. Cei mai mulţi au fost impresionaţi negativ de existenţa dosarului fiind înclinaţi să creadă că este adevărat ceea ce mi se impută din moment ce am fost arestat“, a povestit Vasile Iftodie, care a rememorat şi momentele în care venea la instanţă îm­brăcat în zeghe, momente caracterizate ca nişte „amintiri greu de înlăturat.“

Iftodie a mai precizat în cererea adresată instanţei că „Dosarul Zahărului“ i-a curmat şi cariera în afaceri, fiind nevoit să renunţe la firmele sale din cauza anchetei şi a procesului. „Nu am avut niciun venit până în aprilie 2004, când am reuşit să mă angajez cu 1.550 de lei, cu mult sub pregătirea mea“, a mai scris Iftodie. El nu a putut fi contactat ieri pentru un punct de vedere referitor la sentinţă.

Un alt afacerist continuă lupta

Tot zilele trecute, magistraţii Tribunalu­lui au decis să îl despăgubească şi pe afaceristul Ioan Potîngă, acuzat şi el în acelaşi dosar. Potîngă ar trebui să  primească, dacă decizia va rămâne definitivă, suma de 780.000 de lei drept daune morale şi materiale. Bebi Romanţov, un alt nume greu din dosar, se luptă şi el cu statul român pentru a obţine patru milioane de euro drept despă­gubiri. El a fost arestat pentru 283 de zile. „Sunt 283 de zile din viaţa mea pe care nimeni nu mi le poate restitui. Dar ceea ce este probabil şi mai grav este faptul că această situaţie, determinată de ceea ce eu consider un abuz al organului de cercetare penală sau cel puţin o gravă eroare, a atras o serie de alte consecinţe deosebit de grave pentru mine“, a menţionat Roman­ţov. Acesta a mai precizat că din cauza „Dosarului Zahărului“ şi-a pierdut nu numai afacerea, ci şi mai multe bunuri sau terenuri. Romanţov a cerut mai multe expertize de specialitate în proces pentru a putea fi stabilite cu exactitate daunele materiale.

Un alt inculpat din „Dosarul Zahărului“, Eduard Păvăloaia, a primit de la Tribunal, anul trecut, despăgubiri de 759.000 de lei. „Dosarul Zahărului“ a început în 2002 şi s-a finalizat abia în vara anului 2012, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, atunci când toţi inculpaţii au fost achitaţi. Iniţial, cei 22 de inculpaţi primiseră în total 145 de ani de închisoare. Ei au fost acuzaţi că ar fi luat mai multe credite frauduloase de la băncile din Iaşi.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii