De Business

Punem punctul pe știi

Culmea economiei: O societate prosperă în timpul procesului de insolvenţă!

sâmbătă, 04 iunie 2016, 01:50
3 MIN
 Culmea economiei: O societate prosperă în timpul procesului de insolvenţă!

Cifra de afaceri şi câştigurile societăţii Wasval au explodat anul trecut odată cu intrarea în incapacitate de plată. Firma are legături cu SRI şi PSD.

Insolvenţa îi prieşte firmei ieşene de deratizări şi dezinsecţii, o abonată permanentă la contracte din bani publici, care în 2015 a obţinut cele mai bune rezultate financiare de la înfiinţare. „Ziarul de Iaşi” a dezvăluit în toamna anului trecut că administratorul societăţii, Valentina Tudurachi, este soţia unui fost şef al SRI şi cumnata fostului ministru PSD al Energiei, Constantin Niţă, originar din Ciohorăni. Tudurachi a cerut insolvenţa firmei sale din cauza unui control desfăşurat în luna februarie a anului trecut de Direcţia Antifraudă Suceava, când inspectorii au descoperit diferenţe de plată la bugetul de stat în cuantum de circa trei milioane lei.

 
Ce spun cifrele
 
Cererea a fost admisă şi societatea s-a protejat de executarea silită pe care ar fi putut să o declanşeze Fiscul, iar rezultatele nu au încetat să apară. Intrată sub observaţia unui administrator judiciar, societatea de insolvenţă a şefei lichidatorilor din Iaşi, compania Wasval a reuşit să îşi mărească cifra de afaceri cu peste două milioane lei şi să îşi multiplice profitul de peste patru ori. În cifre concrete, cu doar nouă angajaţi, cifra de afaceri a companiei a crescut de la 6,7 milioane lei la 8,8 milioane lei, în timp ce profitul brut a urcat de la 612.000 lei la 2,67 milioane lei. Din bilanţul contabil depus de administrator la Fisc, rezultă că societatea a avut venituri totale de 9,16 milioane lei şi cheltuieli de circa 6,5 milioane lei, ceea ce a dat profitul brut de 2,67 milioane lei. Cu alte cuvinte, fiecare din cei nouă angajaţi ai societăţii specializată în activităţi (nespecializate) de curăţenie a produs pentru firmă peste un milion de lei, din care a rămas un profit brut de circa 300.000 lei.  Potrivit ultimului raport al administratorului judiciar, societatea Wasval are în continuare contracte importante cu instituţii publice importante, care îi asigură obţinerea de venituri permanent. Printre acestea, din Iaşi se găsesc două mari universităţi, „Alexandru Ioan Cuza” din Copou şi „Gheorghe Asachi” din zona Tudor Vladimirescu. De asemenea, adminsitratorul a precizat că firma are tot mai multe comenzi şi că, printr-un plan de reorganizare, se pot achita toate datoriile.
 
Misterul celor trei milioane de lei
 

SC Wasval SRL înregistrează multe comenzi, existând posibilităţi de suplimentare ale acestora şi de revigorare a activităţii. Societatea debitoare deţine dotarea necesară, se bucură de prestigiu, are personal angajat calificat, spaţii şi utilaje necesare desfăşurării activităţii de producţie. Societatea are capacitatea de achitare a datoriilor existente dacă i se oferă o perioadă de graţie. Din documentele depuse şi din analiza actelor contabile, apreciem că se impune continuarea perioadei de observaţie în vederea propunerii unui plan de reorganizare, plan care va fi întocmit de către debitoare”, potrivit raportului Ioanei Moisescu. Din tabelul preliminar al creanţelor, reiese că cea mai mare creanţă este deţinută chiar de adminsitratorul Valentina Tudurachi, în cuantum de 803.000 lei, urmată de instituţia nebancară Impuls Leasing România IFN cu 525.500 lei.

Primăria Iaşi are de recuperat 2.500 lei, Salubris 162 lei, în timp ce Fiscul ieşean figurează doar cu suma de 132.000 lei. Suma de trei milioane lei, constatată de Direcţia Antifraudă şi care a condus spre insolvenţă societatea, nu a putut fi acceptată la masa credală deoarece a fost contestat raportul de inspecţie fiscală. La Judecaătoria Iaşi, contestaţia avocaţilor firmei Wasval a fost respinsă, sentinţa fiind menţinută definitiv la Curtea de Apel Iaşi, numai că suma nu a fost trecută încă în tabelul de creanţe pentru a fi recuperată. Fiscul chiar a depus contestaţie împotriva tabelului preliminar, însă această contestaţie a fost respinsă. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii