De Business

Punem punctul pe știi

Cum poţi dona 2% din impozitul plătit la stat

Persoanele care vor să redirecţioneze 2% din impozitul plătit la stat trebuie să completeze o declaraţie specială care poate fi găsită pe site-urile Ministerului de Finanţe.

vineri, 24 mai 2013, 01:50
2 MIN
 Cum poţi dona 2% din impozitul plătit la stat

Ghişeele de la Fisc sunt tot mai aglomerate în ultimele zile din cauza apropierii termenului limită pentru depunerea declaraţiei privind veniturile realizate de contribuabili în decursul anului trecut.

 

 
Potrivit Codului Fiscal, data de 25 mai este termen limită pentru depunerea a aproxiamtiv 15 tipuri de declaraţii de venit, însă din cauza faptului că în acest an este zi nelucrătoare, termenul a fost prelungit până luni, 27 mai. Până luni trebuie declarate la Fisc veniturile obţinute în străinătate, cele obţinute din activităţI agricole, din achiziţii intracomunitare sau decontul special de taxă pe valoarea adăugată. Totuşi, interesul cel mai ridicat printre contribuabilii ieşeni este reprezentat de declaraţiile 200 şi 230. Primul tip de declaraţie se depune de către contribuabilii care au desfăşurat activităţI independente, pentru venituri din transfer de valori sau cedarea folosinţei unei bunuri, pentru drepturi de proprietate intelectuală sau pentru venituri comerciale din fapte de comerţ, altele decât profesiile libere. Până în acest moment, numai la ghişeele AFPM Iaşi au fost depuse circa 13.000 de declaraţii 200, reprezentanţii instituţiei preconizând că vor fi depuse încă 7.000. Nedepunerea declaraţiilor sau întârzierea acestora poate duce la amenzi cuprinse între 50 şI 500 lei. Tot prin intermediul Declaraţiei 200, la capitolul III, punctul 2, contribuabilii pot alege să doneze 2% din impozitul pe venit pentru o organizaţiile non-profit, acţiune care poate fi efectuată separat prin depunerea formularului 230. Contribuabilii trebuie să ştie că această redirecţionare nu reprezintă vreo plată suplimentară, ci o facilitate fiscală acordată de către bugetul statului prin care organul fiscal repartizează 2% din impozitul pe venit deja reţinut către asociaţii, fundaţii sau ONG. „În aceste zile care preced termenul limită stabilit pentru 27 mai pentru depunerea declaraţiilor privind veniturile realizate anul trecut, la nivelul unităţilor fiscale ale judeţului se înregistrează aglomeraţii mai mari. În această perioadă se depun foarte multe declaraţii 200, 201, dar şi 230. Este foarte important ca la completarea acestor declaraţii, contribuabilul să scrie corect şi complet datele în câmpurile ce reprezintă datele de identificare ale entităţilor non-profit către care se doreşte direcţionarea celor 2% din impozitul pe venit. Dacă aceste date nu sunt trecute corect, pentru a şti cu exactitate destinaţia transferului, suma va rămâne la bugetul de stat”, a declarat Maria Ţăran, purtător de cuvânt al DGFPJ Iaşi. În 2011, peste 57.000 de contribuabili au ales să doneze cei 2% către diferite organizaţii non-profit, cifră care reprezintă aproximativ 36% din totalul contribuabililor care au depus declaraţii pentru venituri salariale. În total, contribuabilii ieşeni au donat peste patru milioane lei către 3000 de entităţI non-profit.

 

Comentarii