De Business

Punem punctul pe știi

Cum se pot obţine despăgubirile pentru secetă

marți, 03 noiembrie 2015, 02:50
1 MIN
 Cum se pot obţine despăgubirile pentru secetă

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va acorda despăgubiri fermierilor ale căror culturi au fost afectate de seceta din acest an, potrivit unui Monitor Oficial publicat pe 27 octombrie. Vor putea beneficia de ajutorul de stat producătorii agricoli care deţin atestat de producător, PFA sau întreprinderi, precum şi persoane juridice sau alte forme asociative sau fără personalitate juridică. 

Fermierii interesaţi de obţinerea subvenţiei trebuie să deţină proces verbal de constatare şi evaluare a pagubelor încheiat în perioada 1 aprilie – 20 octombrie, în care să fie înscrise informaţii despre cultură, suprafaţa calamitată şi procentul de calamitare de peste 30%, şi să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată pentru 2015. 

Fermierii declaraţi neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafaţă pe anul în curs nu vor putea fi nici despăgubiţi. „Plăţile compensatorii se acordă pentru pierderile de venit survenite la următoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ şi păşuni şi fâneţe. Termenul limită de depunere a cererii este 30 noiembrie 2015”, potrivit APIA Iaşi. Informaţii despre documentele care trebuie depuse la dosar şi cuantumul despăgubirilor oferite pot fi consultate pe site-ul www.apia.org.ro, al secţiunea comunicate de presă. 

Comentarii