De astăzi, vă puteţi înscrie candidatura în cursa electorală

luni, 11 aprilie 2016, 01:51
2 MIN
 De astăzi, vă puteţi înscrie candidatura în cursa electorală

Pregătirea alegerilor intră de azi pe ultimul tur de pistă. Astăzi vor fi desemnaţi reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente în birourile electorale de circumscripţie şi va fi deschisă perioada de depunere a candidaturilor pentru consiliile locale, primării şi Consiliul Judeţean. Listele de candidaţi vor putea fi depuse până pe 26 aprilie. Până la aceeaşi dată, partidele şi candidaţii independenţi pot solicita acordarea de către televiziuni a timpilor de antenă, răspunsurile urmând să fie primite de aceştia până pe 7 mai. 

Până marţi vor fi aduse la cunoştinţa publicului sediile birourilor electorale de circumscripţie şi programul de activitate al acestora şi vor putea fi depuse contestaţii public desemnarea preşedintelui biroului de circumscripţie şi a locţiitorului acestuia. Birourile electorale vor fi completate cu reprezentanţii partidelor politice parlamentare până vineri. Alianţele electorale vor fi înregistrate până pe 20 aprilie. Cetăţenii au posibilitatea de a verifica on-line la ce secţie de votare sunt arondaţi, pe site-ul www.registrulelectoral.ro, în baza codului numeric personal şi a numelui de familie. Dacă alegătorul nu se regăseşte în Registrul electoral, el poate solicita primarului înscrierea cu adresa de reşedinţă, până pe 21 aprilie.

Candidaturile depuse de partide, ca şi candidaturile independente, vor rămâne definitive pe 4 mai. Până pe 5 mai, Primăria va anunţa locurile speciale pentru afişaj electoral şi va instala panourile electorale în cadrul acestora. Delimitarea secţiilor de votare şi sediile acestora vor fi aduse la cunoştinţa publică până pe 6 mai, zi în care va începe oficial şi campania electorală. Ordinea pentru înscrierea pe buletinele de vot a listelor de candidaţi şi a candidaţilor la funcţia de primar, precum şi ordinea pentru candidaţii independenţi vor fi stabilite până pe 8 mai. Tipărirea buletinelor de vot va fi făcută până pe 26 mai. Un exemplar al acestora va fi afişat la sediile secţiilor de vot, al Primăriei şi birourilor electorale până pe 28 mai. Campania electorală va lua sfârşit pe 4 iunie, când vor fi livrate secţiilor de votare materialele necesare pentru desfăşurarea alegerilor. Votul va avea loc pe 5 iunie, în intervalul orar 7.00-21.00. Un al doilea tur de scrutin va avea loc la două săptămâni după primul, pe 19 iunie, în circumscripţiile în care se va decide anularea alegerilor din cauza fraudelor. 

Comentarii