De la Târgu Frumos la Washington

joi, 07 noiembrie 2013, 02:50
4 MIN
 De la Târgu Frumos la Washington

Declaraţia politică a parlamentarului e lungă, dar în esenţă se reduce la o singură frustrare. De ce îl ţin americanii în braţe pe Băsescu?

Am trăit s-o vedem şi pe asta! Vasile Mocanu, vedetă în presa centrală! După 13 ani în care şi-a dus traiul prin Parlament fără să-l observe nimeni, deputatul PSD s-a făcut în sfârşit remarcat. Cu o gafă. Nu e destul de clar dacă boacăna a comis-o el sau vreun consilier mai exaltat care-i scrie declaraţiile politice. Contează mai puţin. Fostul director I.A.S. Târgu Frumos a pus tunurile pe Washington. După o scurtă o radiografie a "erorilor" comise de diplomaţia americană, amintind episoadele Saddam Hussein şi Osama ben Laden, inginerul zootehnist i-a reproşat Unchiului Sam că îl susţine necondiţionat pe Băsescu. Declaraţia politică a parlamentarului e lungă, dar în esenţă se reduce la o singură frustrare. De ce îl ţin americanii în braţe pe Băsescu? Or, aici presa a exagerat puţin. Mocanu nu are nimic de împărţit cu americanii, la modul general. Nu-i critică din convingeri staliniste (deţine cel puţin nouă "moşii") şi nici pentru că n-ar aprecia tehnologia lor (conduce un Ford). Mocanu doar nu poate să priceapă de ce un popor "care a făcut lucruri măreţe" se "imixtionează" în viaţa politică românească pentru a-i lua apărarea lui Băsescu.

Hai să încercăm să-i explicăm. Să presupunem că domnul Mocanu, zootehnist, nu "lipitor de afişe" ca Gitenstein, este trimis ambasador într-o ţară care abia învaţă alfabetul democraţiei şi care se confruntă cu o corupţie generalizată. Cum va reacţiona ambasadorul român când proprietarul a nouă mari plantaţii bananiere, aflat la al patrulea mandat în Parlament timp în care nu s-a remarcat în vreun fel, va folosi tribuna legislativului pentru a se război cu procurorii? (Declaraţie politică – "Tichia de mărgăritar a DNA"). În fapt, cu cei care au reuşit performanţa lăudată unanim în cancelariile occidentale de a-l băga la zdup pentru corupţie pe şeful de partid al moşierului-deputat, fostul premier N’Bombo? Ştiind cât de coruptă e ţara respectivă, în mod cert diplomatul nostru va fi înţeles că N’Bombo merită să stea în puşcărie şi va saluta activitatea procurorilor. Apoi, ambasadorul Mocanu îl aude pe acelaşi "mogul al bananelor" cum atacă fără nici o jenă Curtea Constituţională (Declaraţie politică – "Curtea Constituţională, măciucă politică împotriva poporului"). Cu mandat de la preşedintele Ponta (?) de a veghea la respectarea statului de drept în ţara gazdă, "Excelenţa Sa" va pune cu siguranţă la îndoială buna credinţă a marelui moşier. Ba chiar, în ciuda experienţei din zootehnie, domnului Mocanu i se va întoarce stomacul pe dos când îl va auzi pe moşier plângând de milă bătrânilor, "cu o pensie de nici măcar bacşiş nu ar putea fi numită". Se va întreba, de bună seamă, cum îşi permite acest nabab să vorbească despre pensii când el, pe lângă moşii, pe lângă leafa de parlamentar, încasează o pensie lunară de cinci ori mai mare decât pensia medie din ţara respectivă. Apoi, diplomatul român asistă la un fapt nemaivăzut. Moşierii din Parlament îţi strâng sclavii de pe plantaţii şi-i aduc la un vot pentru demiterea preşedintelui. Dar, pentru că numărul lor rămâne insuficient, prin practici voodoo tradiţionale, la urne se prezintă mii de zombi. Ca orice om normal la cap, ambasadorul Mocanu pune mână îngrozit pe telefon şi cere să fie chemat la vatră. Nu înainte de a le atrage atenţia moşierilor-deputaţi că îşi bat joc de regulile statului de drept. Gestul său este urmat de toţi ambasadorii statelor cu tradiţie democratică acreditaţi în ţara lui N’Bombo.

La un an de la terifianta întâmplare, moşierul, între timp reales deputat, acuză Bucureştiul că nu-i respectă ţara, trimiţând ca ambasador un fost inginer zootehnist. Diplomatul nostru, retras între timp la conacul său din Târgu Frumos, zâmbeşte amar, fericit că nu s-a născut într-o ţară în care mocanii fac legea. Sau, cine ştie…

Comentarii