Decizie definitivă: Victor Chirilă va fi judecat în libertate Motivele eliberării consilierului judeţean

sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 02:57
2 MIN
 Decizie definitivă: Victor Chirilă va fi judecat în libertate Motivele eliberării consilierului judeţean

Victor Chirilă va fi judecat în stare de libertate în dosarul „Albumul II” a decis, ieri, Curtea de Apel Iaşi. Magistraţii ieşeni au respins astfel contestaţia procurorilor DNA, care au cerut luarea unei măsuri preventive în cazul consilierului ieşean.  

„S-a demonstrat în mod definitiv că solicitarea de arestare preventivă formulată de către DNA a fost netemeinică, chiar abuzivă. Este foarte grav când un om, indiferent de statutul său social, este obligat să treacă printr-o astfel de experienţă, petrecând în arest cele 24 de ore ale reţinerii numai pentru că procurorul poate lua discreţionar o astfel de măsură. În urma unui asemenea episod, unii nu-şi mai revin niciodată, fără a mai vorbi despre atingerea iremediabilă adusă imaginii lor. Din fericire, nu este şi cazul domnului Victor Chirilă care a ieşit întărit din această nedorită experienţă”, a precizat Marius Striblea, avocatul lui Chirilă.  

Motivarea primei instanţe  

Victor Chirilă a fost reţinut pentru 24 de ore pe 23 aprilie, fiind acuzat de DNA Iaşi că ar fi semnat procesul verbal de recepţie aferent contractului dintre Laser Co şi Consiliului Judeţean. El a fost eliberat o zi mai târziu, ca urmare a unei decizii luate de Tribunalul Iaşi. În motivarea respectivei încheieri, obţinută de „Ziarul de Iaşi”, se arată că există „indicii rezonabile” cu privire la posibila comitere a infracţiunii de către Chirilă, însă nu se impune luarea unei măsuri preventive împotriva sa.

Unul dintre motivele care au stat la baza acestei decizii este că implicarea sa în afacerea „Albumul” a fost mai redusă decât a celor trimişi în judecată. Un alt argument este că nici în cazul celor deferiţi deja justiţiei nu s-a dispus arestarea. „Nu poate fi omisă împrejurarea pierderii caracterului actual pe care pericolul social pe care lăsarea în libertate a inculpatului l-ar putea prezenta pentru ordinea publică ori a necesităţii de luare a unei măsuri preventive în condiţiile în care urmărirea penală faţă de inculpat a fost dispusă la data de 6 mai 2015, moment de la care au trecut mai mult de 180 de zile”, se arată în motivare.

În acelaşi document se mai invocă faptul că este puţin probabil ca Victor Chirilă să încurce derularea anchetei, dar şi faptul că acesta are o imagine bună în comunitatea din care face parte. De altfel, înainte de începerea şedinţei, apărarea a depus la dosar scrisori de recomandare de la preotul parohiei de care aparţine, dar şi de la primarul comunei Bârnova, de unde este de loc.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV: Documentul din spatele reţinerii fostului vice de la CJ, Victor Chirilă

 

Acesta ar fi semnat în locul preşedintelui, în decembrie 2014, un document antedatat privind recepţia fictivă a bunurilor realizate de firma Laser Co.

 

 

Comentarii