Un gest singular în politica ieşeană

Deputatul Blăjuţ demisionează pentru a nu primi pensie specială

marți, 29 noiembrie 2016, 02:58
2 MIN
 Deputatul Blăjuţ demisionează pentru a nu primi pensie specială
„Sunt curios dacă cei care au spus că nu au nevoie de pensia specială îşi vor respecta cuvântul“, a declarat Viorel Blăjuţ.

Un deputat ieşean a renunţat la pensia specială acordată parlamentarilor. Deputatul independent Viorel Blăjuţ şi-a dat demisia, ieri, din Camera Deputaţilor, cu trei săptămâni înainte de încheierea mandatului.

Gestul lui Blăjuţ echivalează cu renunţarea la pensia specială la care ar fi avut dreptul dacă îşi finaliza mandatul. „Am spus de la bun început, de când a fost adoptată această reglementare, că nimic nu justifică acordarea de pensii speciale parlamentarilor. Au fost mulţi care au spus că nu vor încasa pensia, că o vor dona sau mai ştiu eu ce. Juridic însă, singura modalitate de a renunţa la un drept este să nu te mai califici pentru el. Legea spune că pensia se acordă tuturor parlamentarilor care au terminat măcar un mandat. De asta mi-am şi dat demisia, pentru a nu încheia mandatul. Implicit, nu voi lua nici pensia“, a declarat Blăjuţ.

Deputatul ieşean este singurul parlamentar, până acum, care alege această cale pentru a renunţa la pensia specială. Conform unei legi intrate în vigoare la 1 august, foştii parlamentari au dreptul, după împlinirea vârstei standard de pensionare, la o indemnizaţie specială, în funcţie de numărul de mandate.

Pentru un mandat încheiat, indemnizaţia se ridică la 1.550 de lei, pentru două mandate, la 3.100 lei, iar pentru trei sau mai multe mandate, la 4.600 de lei. „Pe parcursul mandatului meu am înţeles să nu profit de beneficiile pe care le conferă funcţia. Cabinetul l-am amenajat din banii mei, nu am făcut deplasări pe banii Camerei Deputaţilor, nu mi-am pus prietenii prin funcţii şi nici nu mai candidez la un nou mandat. Actualele mandate se termină pe 19 decembrie. Chiar sunt curios dacă cei care au spus că nu au nevoie de pensia specială îşi vor respecta cuvântul“, a spus Blăjuţ.

Comentarii