De Sănătate

Punem punctul pe știi

Din septembrie, vaccinul pneumococic va fi în schema obligatorie. Ministerul promite că va fi gratuit

joi, 24 august 2017, 01:50
3 MIN
 Din septembrie, vaccinul pneumococic va fi în schema obligatorie. Ministerul promite că va fi gratuit

Începând din luna septembrie, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valenţe prin care sunt prevenite boli cum ar fi otitele, pneumoniile, meningitele, va fi introdus în Programul Naţional de Vaccinare, urmând să fie administrat copiilor la 2, 4 şi 11 luni. 

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că, la nivel mondial, pneumonia este cauza principală a deceselor în cazul copiilor, putând fi prevenită prin vaccinare.

„În România, în funcţie de perioada de timp la care ne raportăm, datele ne arată că infecţiile respiratorii reprezintă fie prima, fie a doua cauză a deceselor la copii mai mici de un an“, precizează aceştia. Încă de acum zece ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat introducerea vaccinurilor pneumococice în programele de imunizare, recomandare care a fost urmată şi de România, vaccinul fiind introdus în Programul Naţional de Vaccinare în anul 2013, cu menţiunea că va fi introdus efectiv în funcţie de fondurile disponibile. Acest lucru a făcut ca majoritatea părinţilor să îl achiziţioneze pe cont propriu din farmacii pentru a-şi putea imuniza copiii, costurile unei doze fiind de aproximativ 250 de lei. Conform Ministerului Sănătăţii, dar şi medicilor de familie din teritoriu, campania este programată să înceapă din luna septembrie, când la nivel naţional vor fi livrate 477.000 de doze care vor acoperi necesarul pentru campania de imunizare din acest an, dar şi pentru primele luni din 2018. Vaccinul se va administra gratuit, în cabinetele medicilor de familie.

„Este un vaccin foarte bun, pentru că aproximativ 85% dintre îmbolnăvirile respiratorii, în primul rând otitele, meningitele, pneumoniile sunt date de acest pneumococ. De ani de zile, noi vaccinăm, părinţii au făcut eforturi şi l-au cumpărat, în medie o doză costa 250 de lei. Acum se introduce în schema care este valabilă în toată Europa, vor fi tot trei doze, fiind un vaccin foarte răspândit. A fost trecut în lista de vaccinări obligatorii încă de acum trei ani, în limita fondurilor, care însă nu existau“, a precizat dr. Maria Daniil, medic de familie ieşean. Necesitatea introducerii acestuia în calendarul vaccinărilor obligatorii şi gratuite a fost subliniată în mai multe rânduri de medicii pediatri de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ care au precizat că în ultima vreme au crescut cazurile de pneumonii provocate de pneumococ. „Este foarte necesar acest vaccin, în condiţiile în care este un vaccin care previne infecţiile cu pneumococ care de obicei la copii pot fi foarte grave. Cea mai frecventă este otita pneumococică, care dacă nu este tratată, poate conduce şi la meningită“, a precizat dr. Anca Deleanu, medic de familie şi preşedintele Societăţii de Medicina Familiei, filiala Iaşi.

În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, vaccinul pneumococic este compensat în diferite moduri, iar acoperirea vaccinală variază între 70% şi 98%, ceea ce reduce incidenţa bolilor pneumococice, dar şi mortalitatea cauzată de acestea. 

Comentarii