Este un arbust nu prea arătos, care mai degrabă se furişează pe pământ decât se îndreaptă spre lumină.Dar umilinţa lui nu trebuie să ne păcălească, pentru că murul este un învingător pursânge, greu de egalat în competiţia sănătăţii. Originar din Himalaya, a cucerit în ultimul secol întreaga lume.
Cultivat iniţial pe suprafeţe mici, murul a "evadat" şi, folosindu-se de uimitoarele sale calităţi de supravieţuitor, s-a aclimatizat prin luncile şi marginile de pădure de pe mai toate continentele. Astăzi îl găsim din America de Sud şi până în Alaska, din Oceania până în Africa de Sud. Un adevărat triumf vegetal, datorat vitalităţii sale, ascunsă în boabele negre-brumate ale murelor. Vestea bună este că energia lui ne poate fi transferată şi nouă, oamenilor, ajutându-ne să ne redobândim sănătatea.
Murul este o variantă ceva mai sălbatică a zmeurului, cele două plante fiind rude apropiate. Faţă de zmeur, murul ajunge la dimensiuni mai mari (poate atinge şi 9 metri!), are fructele mai viguroase, cu nuanţe de la roşu foarte închis la negru, iar arsenalul de apărare ascuns în fructele şi frunzele sale este mai puternic.
Denumirea ştiinţifică a murului este Rubus hirtus şi are nenumărate varietăţi şi hibrizi, care supravieţuiesc în climate din cele mai diferite. Creşte din zonele de câmpie şi până spre crestele munţilor, putându-se adapta la aproape orice condiţii: oriunde este un loc suficient de umed şi cu sol fertil, rugii de mur se instalează, întinzându-se cu o viteză de campioni mondiali. Vitalitatea murului este atât de mare încât, în multe ierni, frunzele nu-i cad, rămânând verzi sub zăpadă, chiar şi la temperaturi de -20 de grade Celsius. De asemenea, este printre puţinii arbuşti care rezistă la inundaţii, în luncile râurilor, supravieţuind şi săptămâni, acoperit de apă.
În bobiţele brumării ale murului se ascund adevărate comori de sănătate. De pildă, murele conţin nu mai puţin de şapte vitamine, în cea mai mare parte din complexul B (aproape tot complexul), dar şi vitaminele E şi C, la ultima dintre ele murul numărându-se printre campioni, din punct de vedere al concentraţiei. Apoi, murele conţin şi nenumărate minerale şi oligoelemente, între care fierul, seleniul, zincul, magneziul, potasiul şi fosforul. Ca şi când nu ar fi fost de ajuns, în aceleaşi bobiţe dulci-acrişoare se găsesc şi derivaţi ai acidului salicilic (murele fiind o adevarată "aspirină de pădure"), pigmenţi puternici, care îi dau culoarea închisă (între care şi resveratrolul), toate cu efecte antitumorale şi antivirale extrem de puternice.
Frunzele murului nu sunt nici ele de lepădat, fiind foarte bogate în taninuri. Ajută la dezinfectarea şi închiderea rănilor, la oprirea sângerărilor (inclusiv menstruale), la cicatrizarea leziunilor la nivelul stomacului şi intestinelor. În medicina populară românească, frunzele de mur, culese toamna, erau leacul cel mai folosit împotriva infecţiilor digestive şi a diareei.