Doctorul din adâncul pădurii – MURUL

vineri, 23 septembrie 2016, 22:34
3 MIN
 Doctorul din adâncul pădurii – MURUL

Este un arbust nu prea arătos, care mai degrabă se furişează pe pământ decât se îndreaptă spre lumină.Dar umilinţa lui nu trebuie să ne păcălească, pentru că murul este un învingător pursânge, greu de egalat în competiţia sănătăţii. Originar din Himalaya, a cucerit în ulti­mul secol întreaga lume. 

 

Cultivat ini­ţial pe suprafeţe mici, murul a "eva­dat" şi, folosindu-se de uimitoa­rele sale calităţi de supravieţuitor, s-a aclimatizat prin luncile şi marginile de pădure de pe mai toate continen­tele. Astăzi îl găsim din America de Sud şi până în Alaska, din Oceania până în Africa de Sud. Un adevărat triumf vegetal, datorat vitalităţii sale, ascunsă în boabele negre-brumate ale murelor. Ves­tea bună este că ener­gia lui ne poate fi transferată şi nouă, oamenilor, ajutându-ne să ne redo­bân­dim sănă­tatea.

Murul este o variantă ceva mai sălbatică a zmeu­rului, cele două plan­te fiind rude apropiate. Faţă de zmeur, murul ajunge la dimensiuni mai mari (poate atinge şi 9 metri!), are fruc­tele mai viguroase, cu nu­an­ţe de la roşu foarte închis la negru, iar arsenalul de apă­rare ascuns în fructele şi frun­zele sale este mai pu­ternic.

Denumirea ştiinţifică a murului este Rubus hirtus şi are nenumărate varietăţi şi hibrizi, care su­pravie­ţuiesc în climate din cele mai diferite. Creşte din zo­nele de câmpie şi până spre crestele munţilor, pu­tându-se adapta la aproape orice condiţii: oriunde este un loc suficient de umed şi cu sol fertil, rugii de mur se instalează, întinzându-se cu o viteză de campioni mondiali. Vitalitatea murului este atât de mare încât, în multe ierni, frunzele nu-i cad, rămâ­nând verzi sub zăpadă, chiar şi la temperaturi de -20 de grade Celsius. De asemenea, este printre puţinii arbuşti care rezistă la inundaţii, în luncile râurilor, supravieţuind şi săptămâni, acoperit de apă.

În ultimii ani, reputaţia murului ca plantă medi­cinală a crescut, frunzele, mugurii şi mlădiţele, dar şi fructele sale fiind folosite tot mai mult în scopuri terapeutice.
 
O farmacie într-o plantă

În bobiţele brumării ale murului se ascund ade­vă­rate comori de sănătate. De pildă, murele conţin nu mai puţin de şapte vitamine, în cea mai mare par­te din complexul B (aproape tot complexul), dar şi vitaminele E şi C, la ultima dintre ele murul numă­rându-se printre campioni, din punct de vedere al concentraţiei. Apoi, murele conţin şi nenu­mărate mine­rale şi oligoelemente, între care fierul, seleniul, zincul, magneziul, potasiul şi fosforul. Ca şi când nu ar fi fost de ajuns, în aceleaşi bobiţe dulci-acrişoare se găsesc şi derivaţi ai acidului salicilic (murele fiind o adevarată "aspirină de pădure"), pigmenţi puternici, care îi dau culoarea închisă (între care şi resvera­trolul), toate cu efecte antitu­morale şi antivirale extrem de puternice.

Frunzele murului nu sunt nici ele de lepă­dat, fiind foarte bogate în taninuri. Ajută la dezinfectarea şi în­chiderea rănilor, la oprirea sân­gerărilor (inclusiv menstruale), la cicatrizarea leziu­nilor la nivelul stomacului şi intestinelor. În me­dicina populară românească, frunzele de mur, culese toamna, erau leacul cel mai folosit împotriva infec­ţiilor digestive şi a diareei.

 
Preparate din mure AICI

Comentarii