Domeniile din Iaşi cu cei mai mulţi angajaţi: comerţul şi asistenţa socială

vineri, 11 august 2017, 01:50
2 MIN
 Domeniile din Iaşi cu cei mai mulţi angajaţi: comerţul şi asistenţa socială

Sectorul construcţiilor completează podiumul. Dtele provin din statisticile Inspectoratului Teritorial de Muncă. Ele au fost prezentate pe fondul dezbaterii unui proiect care multiplică domeniile în care se încheie contracte colective de muncă.

Un proiect de ordonanţă de guvern prin care se urmăreşte modificarea HG 1260/2011, privind sectoarele de activitate din economia naţională pentru care se pot negocia şi încheia contracte colective de muncă, s-a aflat pe agenda şedinţei Comisiei de Dialog Social, desfăşurată alaltăieri la Prefectură. Proiectul, aflat în dezbatere publică, prevede că numărul acestor sectoare va creşte de la 30 în prezent la aproape 100, ceea ce va conduce la o reglementare mai atentă a pieţei muncii, în beneficiul angajaţilor. Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Andrei Albulescu, a explicat că, de fapt, nu apar sectoare noi, dar că cele existente se divizează – şi a dat un exemplul din învăţământ: primar şi superior.

Principalul avantaj al adoptării acestui act normativ este acela că, dacă unităţile dintr-un sector economic care au încheiat un contract colectiv de muncă reunesc cel puţin 50 la sută din totalul salariaţilor din acel sector, prevederile acestuia se extind şi asupra celorlalte unităţi din sectorul respectiv. În ceea ce priveşte distribuţia numărului de salariaţi la nivelul judeţului Iaşi, cei mai mulţi (aproximativ 29.000, în aproape 6.000 de unităţi) lucrează în comerţ, pe locul 2 fiind cei din servicii de asistenţă-consultanţă (21.565, în aproape 3.000 de servicii de asistenţă socială), iar pe 3 – cei din construcţii (16.000, în 1.768 de firme). Urmează sectoarele învăţământ preuniversitar (15.000, în 435 de unităţi) şi universitar (6.500, în 22 de unităţi de învăţământ superior), sănătate (aprox. 16.000, în 891 de unităţi), industria construcţiilor de maşini (8.000, în peste 300 de unităţi), agricultura (aprox. 7.500, în aproape 600 de firme). Ca număr de angajatori, cei mai mulţi tot în comerţ activează, potrivit unei statistici prezentate de inspectorul şef al ITM, care ia în calcul doar societăţile cu sediul social în Iaşi. Numărul total de contracte colective de muncă „respectă ponderea în ceea ce priveşte numărul de salariaţi şi numărul de întreprinderi“, a arătat Albulescu.

Pe primul loc se află comerţul, cu 80 de contracte, urmat de construcţii civile şi industriale, cu 73 de contracte, serviciile de asistenţă socială, cu 56 de contracte, învăţământul preuniversitar, 53 de contracte. O altă ramură industrială, cea textilă, are 27 de asemenea contracte, în IT sunt 31 de contracte, iar în turism, 44. „Avantajul modifi-cării acestei legi ar fi acela că sindicatele pot să capete mai uşor reprezentativitate într-un sector de activitate şi vor putea să negocieze mai bine contracte colective la nivel de sector care ulterior să poată fi extinse şi celor care nu sunt organizaţi, dar care fac parte din sectorul respectiv“, a concluzionat şeful ITM.  

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii