Două teme pentru mai târziu

marți, 31 mai 2016, 01:50
3 MIN
 Două teme pentru mai târziu

Cine votează şi cum votează?

Campania electorală pentru alegerile locale se apropie de final, dar candidaţii (pentru Primărie, CL şi CJ) nu au reuşit să propună teme de dezbatere care să-i oblige pe alegători să le acorde prea multă atenţie. De aceea, consider că înfruntarea este una anostă, dezvăluirile scandaloase din ultimul timp accentuând tocmai lipsa de idei a combatanţilor.

Dar, pentru că anul 2016 cuprinde două seturi de alegeri, "localele" fiind mai degrabă o încălzire pentru "parlamentare", iată două subiecte despre care va trebui neapărat să stăm de vorbă. Vor avea curaj politicienii să le abordeze chiar din această toamnă?

Primul dintre ele se referă la diasporă. Este corect ca românii din străinătate să mai voteze? După surpriza de la "prezidenţialele" din 2014, când diaspora a stricat planurile PSD, umilindu-l pe Ponta, s-au înmulţit vocile care solicită o reevaluare a universalităţii votului. De vreme ce mare parte dintre milioanele de conaţionali răspândiţi prin lume nu mai plătesc taxe şi impozite în ţara lor de origine, de ce ar mai vota? – întreabă unii. Cu siguranţă – afirmă tot ei -, majoritatea celor plecaţi nici nu se vor mai întoarce vreodată în România. Atunci, de ce i-ar mai interesa ce se întâmplă în ţară? Pentru că aici le-au rămas părinţii, presupun eu, dar accept că, peste ani, când vor descoperi că părinţii nu sunt nemuritori, nu-i va mai lega nimic de România. Sau îi va mai lega totuşi ceva? Apoi, sunt mai îndreptăţiţi să voteze puşcăriaşii, decât cei din diaspora? Ori asistaţii social? Eu aş opina că nu! Să nu uităm că, prin 2007-2008, din banii "căpşunarilor" a mărit Tăriceanu salariile, pensiile şi ajutoarele sociale. Când a venit criza, iar românii din străinătate nu au mai putut trimite bani acasă, toată economia "duduitoare" s-a prăbuşit în câteva luni! Oricum, merită discutat! Dar are curaj PSD să vorbească despre aşa ceva?           

Al  doilea subiect se referă la votul electronic. Suntem pregătiţi să votăm (şi) cu ajutorul telefonului? Nu există nicio îndoială că aşa va arăta viitorul şi, prin urmare, consider că nu ar fi deloc rău să fim printre primii care vor moderniza modalitatea de vot. E cu putinţă, mai ales că, foarte des, când vor să puncteze la imagine, politicienii noştri laudă "geniul" românilor în materie de IT. Apoi, momentul e cât se poate de oportun. Cu foarte mici variaţii, în ultimii 25 de ani, prezenţa la vot a scăzut constant, tot mai mulţi români declarându-se dezamăgiţi de impostura clasei politice. Dar ar schimba votul electronic ceva? Eu spun că da. Mult mai "prizat" de generaţiile tinere, votul electronic ar deveni contestatar prin excelenţă. Gândiţi-vă cât de uşor s-ar putea organiza un referendum de destituire a unui ales! Cât de rapid s-ar putea alcătui o masă critică de protestatari faţă de un abuz oarecare! Mincinoşii din politică ar fi în mare pericol. Dar nu s-ar petrece toate parcă prea repede, înscenările fiind mai uşor de pus în practică? Oricum, merită discutat. Dar are curaj PNL să vorbească despre aşa ceva?

Aşadar, cine votează şi cum votează? Iată o necesară dezbatere despre democraţia secolului al XXI-lea, dezbatere care va avea loc sigur mai devreme ori mai târziu. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine! Dar nu vă bazaţi pe politicieni.

Comentarii